Поверително от кухнята

Кухнята продължава да играе ролята на невралгичен център на дома. Мястото, където обичаме да се срещаме не само за да се храним или да готвим, но и да споделяме ценни моменти с близките си. Кухните са пространства, в които функционалността, дизайнът, естетиката, технологиите и устойчивостта вървят ръка за ръка, казват от международното интериорно изложение Casa Decor в Мадрид. Предлагаме ви шест от показаните на последното издание за 2021 г. кухни. Много различни, но безспорно модерни, изискани и все повече екологични пространства, излъчващи силен характер и топлина.

Sixty Pro (Rosa Urbano)

Кухнята Sixty Pro, проектирана от интериористката Роса Урбано, се върти буквално и преносно около централен остров. Около него са организирани и останалите мебели. “Островът“ съчетава мебел с впечатляващ със своята декоративност дървен материал от фирмата Ebano и кварцитeн плот от Naturamia, марка на Levantina. Материалът е изрязан и обработен в подходяща форма за различни приложения: от рамки и первази на мебелите до основа на масата за хранене. Пространството разкрива възможност за ефектна подсветка на естествения камък. Към острова дизайнерката прикрепя кръгла маса, придружена от няколко стола, за да създаде цялостна трапезария. Фурните и вграденият хладилник са на Electrolux-AEG. Oliva Lighting отговаря за осветителните тела с окачените лампи Overlap Suspension  и цилиндрични лампи от Ingo Maurer.

В кухнята на Вирджиния Улф (Dos de interiorismo)

Беатрис Санчес и Ева Мартин от интериорното студио Dosde Interiorismo представят кухня, вдъхновена от света на Вирджиния Улф. Под грандиозна биофилна инсталация, създадена от Guguiarte от естествени, органични и устойчиви материали, интериорните дизайнерки обзавеждат кухнята с мебели Delamora. Прикрепените към стените шкафове са в зелено, а централният остров – в розово. Те са комбинирани с мраморен плот Carrara de Naturamia от Levantina. От същата фирма е и превърнатият в шахматна дъска под от порцеланови плочки Techlam, Opium Black и Jasper White. Стените и таванните греди са покрити с полиуретанови плочи, имитиращи дърво, от системата Panespol System. Оборудването е допълнено от механизмите на Hager и черния радиатор на Tubes Radiatori.

Fifth Season (Espacio Nothing Studio)

Топлите цветове и средиземноморските занаяти вдъхновяват дизайна на минималистичната кухня-бар Fifth Season, интегрирана в малка всекидневна. Декорът е подвластен на домотиката и изкуственото осветление. Плотът от сива глина от Ecoclay и подът от синтерован камък от Lapitec в тонове Bianco Polare, Vesubio и Bianco Vittoria Satin внасят индустриално усещане в пространството. В същото време клоните на дърветата, теракотеният цвят и ленът придават рустикална атмосфера. Фирмата Franke е представена с кранове и мивка, аспиратор, фурна и котлони.

Kitchen Living Room (Manuel Espejo)

Интериорният дизайнер Мануел Еспехо проектира Kitchen Living Room за компанията Vorwerk, към която принадлежат фирми като Thermomix и Kobold. Кухнята е напълно отворена към елегантния хол. Дизайнът е свеж и функционален. „Островъг“от Cocinas Rio служи като бар или за закуска. Гранитният плот Nero Kariba е с полирано покритие от фирмата Granith. Уредите са на Franke, текстилът от KA International, килим Kaymanta, чинии Vista Alegre.

Kitchen for Life (More&Co)

Архитектката Паула Росалес представя Kitchen for Life, линия от екологични кухненски мебели, направени без токсични вещества, здравословни и персонализирани. Модулната система за съхраняване се адаптира към пространството и хората. Състои се от основна конструкция с гъвкаво вътрешно разпределение и предлага възможности за предни панели и чекмеджета в различни материали и цветове. В случая тя избира яркоинтензивно жълто, олекотено с бели елементи, сред които мивката и кранът от Franke.

Островната кухня разполага с новия плот Platinum White на марката SapienStone, който интегрира иновативен индукционен плот, позволяващ готвене директно върху повърхността му. Подът е от същата фирма.

Остров Argos (Delta Cocinas)

Пространството е организирано около централен остров Аrgos, който съчетава метална конструкция с ръчно изработени врати от масивен дъб. Основният шкаф Olivato до него има врати с огледално стъкло, което позволява заиграване между прозрачност и непрозрачност и LED осветление. Интериорът на шкафа съдържа колона с интегрирани и свързани уреди Miele Generation 7000. Кухнята включва и напълно дигитализирана вертикална хидропонна градина.

Разум и чувства

Чоне и Луиса, създателките на специализираната в кухненски решения компания Deulonder, дават кратки базови съвети за избора на най-важните елементи. Личните ни предпочитания и вкус, разбира се, трябва да са водещи, но силно препоръчително е към емоцията да се добави и техническо планиране, което после да осигури плавно и приятно използване на кухнята, препоръчват те.

За да се получи много практично и удобно разпределение на кухнята, е необходимо да направим доста задълбочено проучване на работните процеси и изобщо на дейностите и тяхната последователност. Това е въпрос на ергономия.

Също така трябва да сме наясно с основните ни нужди в кухнята: например дали готвим много или пък имаме навика да съхраняваме много храни и продукти. Но винаги имайте предвид, че кухненските прибори и инструменти, както и почистващото оборудване трябва да имат определен шкаф. Освен това е необходимо да се осигури място за съответните електрически уреди.

При избора на материали разполагаме с голямо разнообразие. В значителна степен е въпрос на вкус и все пак водещо правило е покритията да не се цапат лесно, но пък да се почистват леко и да бъдат максимално издръжливи, особено когато става въпрос за пода. Добри опции са гранитогрес, микроцимент и различни нови имитиращи материали.

При кухненските мебели препоръчваме лакове, дърво и неръждаема стомана. За плотовете добър избор са мрамор, гранит или нови материали като Neoilth или Corian. Опитваме се всички материали (подови настилки, мебели и плотове) да запазват цветовете си. Избираме предимно меки тонове, които не омръзват с течение на времето.

В голяма кухня винаги е много практично да имате две мивки и съответните отделни кофи за разделно изхвърляне на боклука и органичните отпадъци. Това решение позволява на двама души да работят в кухнята едновременно, без винаги да се засичат на умивалника, както най-често се случва.

При избора на кухненски уреди предпочитаме реномирани марки. Останалото вече зависи от търсената естетика. Тук разликата е дали искаме уредите да участват по-дейно в цялостната декорация, или предпочитаме да бъдат интегрирани.

Spread the love
Tags from the story
,
Written By
More from admin
Наградите Evooleum 2021: най-красивите зехтини на света
„Всеки път се усмихвам само при спомена от моето детство за следобедна...
Read More
0 replies on “Поверително от кухнята”