Пола Попова: Смокиновото момиче на Spazio

Текст Александра Тошева

Снимки Борис Далчев и личен архив

Илюстрациите на Пола Попова са като онзи рапан в детството, който допираш до ухото си и за няколко секунди босите ти крачета цопват в друго време и на тайно място… където хоризонтът е син и съвършен

Пола ухае на сол и смокини. Зодия Созопол

Преди две години за един тъжен рожден ден си подарява The Fig Girl*. Обетованата ѝ страничка в Instagram. Там нейните рисунки заживяват свой живот и намират приятели и продължение. Оттогава рождените дни стават по-щастливи. Като последния, който я сварва с позитивен тест за ковид насред еуфорията от първата ѝ самостоятелна изложба. Но вместо сълзи заваляват цветя и вълшебства. Защото най-големият ѝ подарък всъщност са хората, с които споделя този хубав свят.

Извайва стила си някъде между Лондон, Рим и Фелини

Още докато следва мода в академията, едно лято попада с всичките си четки и моливи на летен курс в модния Хогуортс – Central Saint Martins College Of Art And Design. И подхваща илюстрацията, и никога повече не се пуска от нея.

Рисува все повече и повече, и повече. И някак академията неусетно отлита. И настъпва време да се огледа за следващото стъпало. Докато се лута, ѝ се случва една Киномания с мащабна ретроспекция на Фелини. И няколко филма по-късно Пола вече държи в ръцете си ключа към чисто новото бъдеще плюс бонус – самолетен билет за Рим. Където я посреща RUFA (Rome University of Fine Arts). И започва авантюрата ѝ със сценографията и костюмографията.

Месец преди Италия да обяви извънредно положение през 2020-а, успешно взема и последния си изпит. Прибира в куфара си много опит, техническо знание и долче вита. И се връща у дома, за да готви дипломната си работа – нейна интерпретация на костюмите от филма Only Lovers Left Alive на Джим Джармуш. Това момиче определено има талант да си избира красиви мечти. И куража да ги гони.

Питам я дали си има супергерои в изкуството. Очите ѝ светват като светулки през август и тържествено ми изстрелва: „Лука Гуаданино! Този човек е учебник по любов и обичане!“ Пола понякога си представя, че живее в един магически хибрид между A Bigger Splash и Io Sono L’amore, a през останалото време не спира да превърта филмите на Гуаданино и да открива нови котви на щастието в тях.

Spread the love
More from divamagazine.bg
Дърпано свинско с кафе
Продукти: 1 свинска плешка 1/3 ч.ч. смляно кафе ½ ч.л. сол ½...
Read More
0 replies on “Пола Попова: Смокиновото момиче на Spazio”