Посещението на Чарлз Трети и Камила във Франция

Чарлз Трети
Photo by Samir Hussein/WireImage

В сряда крал Чарлз III и кралица Камила пристигнаха във Франция на тридневно посещение. Първоначално визитата им беше насрочена за 26-29 март, но се наложи да бъде отложена поради масовите протести.

Пътуването им започна с кацането на краля и кралицата на летище Орли, близо до Париж. Те бяха посрещнати от френския министър-председател Елизабет Борн, след което се отправиха към тържественото посрещане на Триумфалната арка.

(Снимка: Крис Джаксън – WPA Pool/Getty Images)

Съпругата на френския държавен глава Брижит Макрон и кралица Камила (Снимка: Крис Джаксън – WPA Pool/Getty Images)

По време на тържественото посрещане крал Чарлз запали вечния огън. След това двамата се отправиха към Елисейския дворец, където се състоя среща между краля и френския президент.

Крал Шарл III и президентът на Франция Еманюел Макрон пред Триумфалната арка (Снимка: Крис Джаксън – WPA Pool/Getty Images)

Брижит Макрон и президентът Еманюел Макрон посрещат крал Карл III в Елисейския дворец (Снимка: Christian Liewig – Corbis/Corbis via Getty Images)

(Снимка: Christian Liewig – Corbis/Corbis via Getty Images)

По традиция, създадена от майка му, кралица Елизабет II, кралят, заедно с президента Макрон, засадиха дръвчета.

Британският крал Чарлз III и кралица Камила засаждат дърво в градината на кметството в Бордо (Снимка: Hannah McKay – Pool / Getty Images)

(Снимка: Самир Хюсеин/WireImage)

В сряда вечерта се състоя официална вечеря в чест на краля и кралицата в двореца Версай.

(Снимка: Самир Хюсеин/WireImage)

Кралската двойка пристигна в 20:00 ч. и бе посрещната от президента и мадам Макрон. Кралица Камила изглеждаше впечатляващо в тъмносин тоалет на Dior, допълнен със сапфирени и диамантени бижута.

Съпругата на френския президент Брижит Макрон, кралица Камила, крал Шарл III и френският президент Еманюел Макрон пристигат за държавен прием в двореца Версай (Снимка: Daniel Leal – Pool/Getty Images)

160-те гости на вечерята в Огледалната зала са британски и френски граждани, избрани са на база приноса им към отношенията между Обединеното кралство и Франция. Сред поканените са актьорът Хю Грант, актрисата Шарлот Генсбур и бившият футболен мениджър Арсен Венгер.

Менюто за вечерта включва сини омари и краб с бадеми и мента, френски птици с гъбен гратен, френски и английски сирена и макарон с аромат на роза с крем от личи и пресни малини.

(Снимка: Daniel Leal – Pool/Getty Images)

(Снимка: Daniel Leal – Pool/Getty Images)

Френско-британската актриса Ема Маки изглеждаше доволна от присъствието си при влизането в двореца.

(Снимка: Daniel Leal – Pool/Getty Images)

Футболистът от Кот д’Ивоар Дидие Дрогба и партньорката му Габриел Лемер се присъединиха към вечерята.

(Снимка: Daniel Leal – Pool/Getty Images)

Фронтменът на Rolling Stones Мик Джагър и партньорката му Мелани Хамрик също бяха в списъка с гостите.

(Снимка: Daniel Leal – Pool/Getty Images)

Сред гостите беше и актьорът Хю Грант, който присъстваше заедно със съпругата си Анна Елизабет Еберщайн.

(Снимка: Christian Liewig – Corbis/Corbis via Getty Images)

Бившата кралска резиденция във Версай, която днес е обект на световното културно наследство и музей, има 2300 стаи, разположени на повече от 63 000 кв. м. Някога тя е била ловна хижа на крал Луи XIII. Но синът му Луи XIV го превръща в двореца, който познаваме днес.

Поглед към държавния прием от 20 септември 2023 г. във Версай, Франция (Снимка: Samir Hussein – Pool/WireImage)

По време на държавния прием кралят вдига тост за президента и първата дама, за френския народ и за връзката между Великобритания и Франция.

Кралица Камила, крал Шарл III, президентът на Франция Еманюел Макрон и Брижит Макрон вдигат тост по време на държавния прием (Снимка: Samir Hussein – Pool/WireImage)

На втория ден от посещението си крал Чарлз произнесе историческа реч. За първи път член на британското кралско семейство говори от залата на Сената. Кралят беше посрещнат с аплодисменти и си тръгна с бурни овации.

Крал Шарл III се обръща към сенаторите и членовете на Националното събрание във Френския сенат (Снимка: Samir Hussein – Pool/WireImage)

Кралица Камила и Брижит Макрон посетиха Националната библиотека на Франция (НБФ) в Париж. Те обявиха нова британско-френска литературна награда – Entente Litteraire Prize.

(Снимка: Samir Hussein – Pool/WireImage)

По време на приема кралицата се пошегува с британската актриса Селия Имри.

Брижит Макрон, кралица Камила и Лоранс Енгел, президент на Националната библиотека, преди учредяването на новата литературна награда на Обединеното кралство и Франция (Снимка: Samir Hussein – Pool/WireImage)

След това кралицата се наслади на игра на тенис на маса.

Кралица Камила играе тенис на маса, докато крал Шарл III и Брижит Макрон я гледат по време на посещението в Сен Дени (Снимка: Samir Hussein/WireImage)

Кралица Камила, крал Шарл III и Брижит Макрон по време на посещението в Сен Дени (Снимка: Samir Hussein/WireImage)

Кралят и кралицата приключиха посещението си в Париж и отлетяха за Бордо в петък. „Градовете Бордо и Бристол са побратимени от 1947 г., като това е първото по рода си побратимяване между Обединеното кралство и Франция – заяви екипът на кралското семейство на страницата си в Twitter. – В чест на дългогодишните отношения на Обединеното кралство с този град кралят и кралицата бяха приети от кмета на Бордо в Hotel de Ville.“

Крал Чарлз III разглежда фрегатата на Кралските военноморски сили HMS Iron Duke (Снимка: Samir Hussein – Pool/WireImage)

Една от причините за посещението в района е да се подчертае укрепването на връзките в отбраната между Великобритания и Франция. Двойката се отправи към фрегатата HMS Iron Duke, акостирала в града. Там се срещна с лидери на местната общност, както и с представители на британски военни благотворителни организации.

Крал Чарлз III, кралица Камила и майор Джонатан Томпсън на фрегатата на Кралските военноморски сили HMS Iron Duke (Снимка: Samir Hussein – Pool/WireImage)

След това двойката се разходи с трамвай из града до площад „Борса“, който се намира в сърцето на Бордо. Там крал Чарлз и кралица Камила взеха участие в тържество, представящо културните и търговски връзки между Франция и Обединеното кралство. Бяха им представени най-добрите британски, френски и бордейски храни и напитки, технологии и иновации, спорт и устойчивост.

Крал Чарлз III и кралица Камила разговарят със собствениците Флоранс Катиар и Даниел Катиар по време на посещение в Chateau Smith Haut Lafitte (Снимка: Samir Hussein/WireImage)

Spread the love
More from Ина Иванова
Новият ромком с Джулия Робъртс излиза през октомври
След като Джей Ло и Бен Афлек се сгодиха за втори път,...
Read More
0 replies on “Посещението на Чарлз Трети и Камила във Франция”