По дирята на ароматите

Случвало ли ви се е да помиришете нещо така хубаво, че да не може да му се наситите и да вдишвате отново и отново? Разцъфнали рози или прясно изпечен сладкиш, земята след дъжд или вратлето на бебе… толкова много са ароматите, които моментално ни карат да се чувстваме добре.

Обонянието е едно от най-подценяваните сетива, макар че покрай ковид пандемията и липсата му сякаш го оценихме малко повече. Факт – то не е толкова жизнено необходимо като зрението или слуха. И все пак обонянието е най-тясно свързано със спомените, асоциациите и емоциите. Парфюмеристите го знаят много добре и често ни залагат ароматни капани, като композират парфюмите си така, че да ни напомнят на (или да ни карат да мечтаем за) някое прекрасно място. Сега, когато пътуванията са ограничени, носовете ни водят там, където не можем да стигнем иначе.

Когато избираме дестинация, много рядко включваме ароматите като фактор. Обикновено търсим исторически и културни забележителности, красива природа, различни физически преживявания. Но има места, които ухаят толкова хубаво, че си струва да ги посетим ако не единствено заради това, то и заради това.

Лавандулата в Прованс

Има толкова много неща за гледане и правене в Прованс, че сме го включвали и в други тематични селекции. Този красив кът от Франция открай време е рай за почитатели на виното, добрата храна, традиционната архитектура, съхранената природа и романтиката. Но Прованс има още едно богатство, с което привлича еднакво и фотографите, и парфюмните маниаци – лавандулата. Безкрайните лилави поля не само са изключително красив и благодатен за снимане пейзаж, но и ухаят божествено. А лавандулата отдавна вече не е съставка основно на бръснарските одеколони. Поне два от нашумелите през последните години дамски парфюми я съдържат в състава си.

Разбира се, лавандула може да видите, да снимате и да помиришете и в България, стига само да поемете по Подбалканския път през ранното лято. И също си заслужава разходката, макар да не е с мащаба и подредеността на френските насаждения. Но ако може да отскочите до Прованс и да включите и лавандулата в китката с преживявания – направете го.

Ванилията в Мадагаскар

Вероятно повечето от вас свързват Мадагаскар с лемурите, баобабите и пиратите (и с едноименния анимационен филм, разбира се). Но островът има още едно национално съкровище и това е ванилията, ценна суровина за сладкарството и парфюмерията. Ваниловите плантации са разположени по североизточното крайбрежие и много агенции организират специални турове до тях.

Ванилията е една от най-скъпите подправки в света (отстъпва единствено на шафрана) и за това си има обяснение. Ваниловата орхидея е много капризна и трудна за отглеждане. Пренесена е от Мексико, но специфичният вид пчела, отговорна за опрашването ѝ, не живее в Мадагаскар. Затова се налага да се опрашва ръчно. Орхидеята цъфти само един ден в годината и това е времето, с което фермерите разполагат, за да извършат опрашването.

Макар да има евтини синтетични заместители, истинската ванилия си струва цената. Нейният фин и сложен аромат съдържа между 250 и 500 различни нотки. А посещението на ванилова плантация е истинско пиршество за сетивата.

Spread the love
More from Дона Делова
Стинг и Труди: Седем часа секс, 40 години любов
Връзката им започва със скандал, но тя все още е светлината на...
Read More
0 replies on “По дирята на ароматите”