Разопаковане

Коремът остава в центъра на вниманието, защото ултраниската талия и хибридът между колан и минипола няма да липсват в гардероба ви

„Ниска талия? През зимата? Колко оригинално!” За щастие перифразата на Миранда Пристли от „Дяволът носи Прада” не носи онзи сарказъм, който героинята на Мерил Стрийп влага при цветята. „Ниските нива” в Y2K стилистика включват нов моден символ на статус.

Скъпа, върни се при мен още веднъж

Ако сте минали покрай павилион за списания или сте „прелистили”  Instagram и TikTok, сигурно знаете, че микроминито е трендът на сезона, който не може да се пропусне. Още след пролетното шоу на Miu Miu училищната пола, една идея по-широка от придържащия я да не падне колан и разръфана (сякаш някой е взел ножица и я скъсил набързо), се превръща в запазена униформа на звездите. Никол Кидман, Палома Елсесер, Зендая, Хейли Бийбър, Хънтър Шафър, Емили Ратайковски… (На този етап би било по-лесно да се изброят тези, които все още не са носили.) Откъде тази популярност на днешната мания? Ефектът е усетен толкова силно, че едва съществуващото облекло дори се обзавежда със собствен акаунт в Instagram @miumiuset. Също като предшествениците си през 60-те, миниполите с ниска талия са дръзки и провокативни, което ги прави идеален “фураж” за социалните медии. На всичко отгоре възраждат стила Y2K, внасяйки модерна суровост в плисираните поли, носени от Парис Хилтън, Реджина Джордж и Бритни Спиърс от ерата на Baby One More Time. Но в модата промяната никога не е далеч. Сетът на Miu Miu си намери достоен конкурент. А сега си представете, че се ровите в дълбините на гардероба си, взимате най-широкия колан с ниска талия от 90-те и го превръщате в ултракъса пола. Това е! Естествено, всички са обсебени. Вече нямате търпение да изпробвате версията на микроминито, наречено сполучливо „Мис Тенденция на сезона”. Единственият въпрос е може ли да си го позволите!

Коремът – wow фактор

7 от 10 жени мечтаят за плосък корем. За повечето обаче добавянето на „микро“ изглежда изключено за разлика от споменатите по-горе знаменитости. Затова релефната зона под и над пъпа без нито една мазнинка (не бъркайте с „любовните дръжки”) приковава към себе си много завистливи очи. Хубавото е, че за привържениците на бодипозитивизма разликата между плосък и надиплен корем е само във възприемането и класифицирането (дали?), което позволява едрите габарити да не се изключват от трендовете. Очевидно приобщаването на тялото е цената, която трябва да платите през септември в името на модата. Стига, разбира се, да сте наясно с основните признаци на анатомията и физиологията. Добрата новина е, че за разлика от мъжете коремът при жените не започва да расте веднага. (Обикновено адипоцитите първо се натрупват в областта на бедрата и седалището.) Да не забравяме и раждането. Все още никой не е напуснал болницата с идеално плосък корем и оформени плочки. Дори и с идеални форми преди бременността, възстановяването отнема време. Висцералната мазнина има свои недостатъци и предимства. От една страна, може да е причина за сърдечносъдови заболявания, диабет, нарушаване работата на черния дроб и бъбреците… От друга – мастният слой предпазва вътрешните органи от нараняване, осигурява оцеляване в трудни ситуации, регулира метаболизма и влияе на синтеза на хормони. Споко, никой не иска да ви лиши от сексапил, красиво тяло, а още повече от мечтата да имате дете. Но все пак мярката е важна.

6 причини коремът ви да не е плосък, макар че се опитвате

За да кажете здравей на фешън хибрида, а именно колана-пола, който по сила може да съперничи единствено с естетиката на прозиращо под дантела бельо, се иска да се храните правилно, да се ограничавате понякога, да спортувате и да работите над пресата. Коремът обаче никога не става плосък, макар отстрани да изглежда, че предприемате абсолютно всички мерки. Една от основните причини за омразните гънки е генетиката. Фигура тип „ябълка” например предполага наличието на мастни натрупвания. Гените, регулиращи нивото на кортизола в кръвта, също са отговорни за абдоминалното затлъстяване. Проблеми в работата, постоянни диети, изтощителни тренировки, ежедневна домакинска работа… Колкото по-голям е пресингът – психологически и физически, толкова повече расте коремът. Възрастта също оказва влияние. След 30 години тялото губи до 10% от мускулната маса, резултат от хормонален дисбаланс. Мястото на мускулите заемат мазнини. И ако с природата не може да се спори, не така стои въпросът с вас самите. Според проучвания, ако спите 6 часа или по-малко, мастният слой ще се увеличи средно с 3 см. Лошата стойка или проблемите с гърба може да накарат корема да изпъкне. При изправена походка частите на тялото се подреждат около вертикална ос като цилиндри един върху друг. Ако гърдите или тазът влизат първи във вратата, това е знак за нарушаване на съосието. Внимание: монотонните упражнения пречат на коремните мускули да станат гъвкави и силни. Коремната преса с усукване например, едно от най-предпочитаните упражнения, води до постоянно повишаване вътрекоремното налягане и работа само на повърхностните мускули. Претоварването на правия коремен мускул води до променена поза, прегърбване, болки в долната част на гърба и нарушено дишане.

Митове и реалност

Възможно ли е да не ограничавате храненето, но в същото време да помпате пресата и да имате плосък корем? Трябва ли да правите по 100 повторения наведнъж? Правилните знания водят до желания резултат по най-краткия път, а фалшивите вредят на фигурата не по-малко от торта, хапната по нощите.

Работи се за горна или долна преса Пресата е прав коремен мускул (има и други, но в случая не става дума за тях), така че горната и долната част работят в комбина и разделянето им анатомично е невъзможно. При повдигане на краката мускулите, намиращи се близо до долната част, активно се включват. Усещането за напрежение в едната част на правия коремен мускул не изключва съкращаването на другата. 

За храненето не трябва да се следи Залягането над пресите няма нищо общо с гънките на корема. Мазнините не се изгарят само в определени места. За да премахнете резервите, разбирайте допълнителните сантиметри в областта на талията, е нужен дефицит на калории. (След 30+ се налага да ги редуцирайте с 10%.) Неоспорим плюс на пресите е, че укрепват коремните мускули, Но резултатът е надеждно скрит от слой мазнини. 

Пресата се тренира всеки ден Събуждайки се от зимен сън две седмици преди празниците, с настървение се хвърляте в бой последен. Всеки треньор обаче ще потвърди, че усърдието ви е напълно безсмислено. Мускулите се нуждаят от възстановяване – по време на почивка организмът върши не по-малко важна работа, отколкото по време на тренировка. Така че не прекалявайте.

Колкото повече, толкова по-добре Което ще рече по 100 повторения наведнъж. Коремните мускули не се различават от останалите и не е необходимо да се тренират по някакъв специален принцип. Защото, съгласете се, на никого не би му хрумнало да прави упражнение за бицепс в няколко серии от 100 повторения. За да накарате коремните мускули да работят, достатъчни са от 15 до 30 повторения в три серии.

Има ефективни методи за мързеливи  Козметика, магически колан, чудодеен стимулатор… Всичко, което обещава резултати без усилия, звучи примамливо, но като правило не е нищо повече от маркетингов трик. В най-добрия случай ще стегнете кожата и леко ще подобрите мускулния тонус. Само липосукцията може да направи корема по-плосък, и то за кратко време.

10 заповеди за секси корем: 

1 Колкото по-нисък е процентът мазнини, толкова по-ясно личи релефът.

2 Достатъчно е да правите упражнения за пресата три пъти седмично.

3 Ако натоварването е твърде лесно за вас, добавете тежести или направете упражнението по-трудно.

4 Тайната за изгаряне на мазнини е кислородът. Колкото повече мускули участват, толкова повече кислород встъпва в химични реакции.

5 Енергичните аеробни упражнения също помагат значително – скачане на въже, джогинг, колоездене, поне 30 минути 3-4 пъти седмично.

6 Опитайте планк предизвикателство 28 дни за незабавни резултати.  Започнете със задържане на позицията за 20 секунди (ден първи) и постепенно увеличете.

7 Стомахът е вторият мозък, където се натрупват напрежение и раздразнение. А където има стрес, има проблеми с храносмилането и подуването на корема. Йогата и медитацията намаляват нивата на кортизол.

8 Правилното дишане и дихателните упражнения тонизират корема. Когато сте отпуснати, дишате дълбоко и бавно. При стрес диафрагмата се свива и получавате по-малко кислород, което може да доведе до подуване.

9 Правете прости упражнения за изправена стойка, постоянно наблюдавайте раменете и положението на главата и шията.

10 Според експертите само една чаена лъжичка ябълков оцет на ден може значително да намали нивото на киселинност в стомаха, а оттук и подуването.

Spread the love
Tags from the story
More from Свобода Сидерова
Пастелно за очите
Raf Simons предлага да тръгнете по нетривиален път и да се откажете...
Read More
0 replies on “Разопаковане”