Рикардо Матлакас за първи път в България

Melting Borders in Bulgaria

Международният визуален артист с италиански корени работи в различни сфери на съвременното изкуство: пърформанс, скулптура, стенопис, мозайка, инсталация, обекти, живопис. Чрез своя пърформанс „Melting Borders” (“Топящи се граници”) той поглежда над злободневните теми, които разединяват хората, и придава истинско значение на традициите и културата, които те споделят.

В Melting Borders художникът се разхожда със специално направена желязна инсталация на главата си, държаща няколко фунийки за сладолед. Във всяка фунийка сладоледът представлява цветовете на избрани знамена на държави. Докато се разхожда, сладоледът се топи върху бялата му риза, оставяйки цветни следи. Чрез своето действие художникът иска символично да разтопи границите, оставяйки на човечеството само сладостта и красотата.

Първото такова изпълнение се случва  в Армения  през 2017 г. и с него авторът подчертава същността и красотата на арменската култура. Ризата е новото знаме, „освободено” от политика, нарича го „Sweet Flag“. През годините „Melting Borders” се изпълнява и в други страни, говорейки на висок глас за различни видове проблеми между избраните държави, представени чрез цветовете на сладоледа във фунийките.

В България на фокус ще бъде Македонският въпрос от нашето съвремие и ще прикани всички хора да стопят границите, поставяйки на първо място общите си традиции и култура, както и да бъдат преди всичко хора. Знамената, които ще бъдат „претопени“ върху ризата на автора, са българското, гръцкото, македонското и това на Европейския съюз. Ризата се превръща в абстрактна живопис след всеки пърформанс чрез сливането на флаговете на отделните държави в едно, е своеобразна покана към човечеството да преосмисли начина на разделение, по който живеем на Земята.

„Melting Borders” ще бъде изпълнен в пешеходния център на Благоевград на 21-ви април, четвъртък. Като продължение на 27 април в присъствието на художника се открива едноименната изложба в Галерия Depoo (ул. „Врабча“ 12) в София, представяща архивни фото и видео материали, както и реалната риза от пърформанса в Благоевград (линк към събитието). Изложбата ще продължи до 8 май.

„Riccardo Matlkas в България” е поредица от събития, организирани от Visionary като част от артистичната програма Фондацията през 2022 г. в партньорство с Италианския културен институт в София и финансирана от Национален Фонд „Култура“.

Spread the love
More from Ина Иванова
Editorial: Hot Chocolate
Рокля: They Are от They Are, ул. Проф. Александър Фол Блуза и...
Read More
0 replies on “Рикардо Матлакас за първи път в България”