Розамунд Пайк – от Оксфорд до Холивуд

Първото впечатление, което Розамунд Пайк оставя у хората, особено в последните години, e, че е перфектният злодей. И тя е именно това. Руса, синеока, някак невинна, Розамунд може да влезе тихо в някоя стая и да пререже нечие гърло без да й мигне окото. Дали я гледате в клип на Massive Attack – участва във видеото към Voodoo in my Blood – или като безмилостната Ейми Дън в „Не казвай сбогом“ – тя може да докара тръпки по гърба ви.

Ролята на злодей й спечели и награда „Златен глобус“ тази година, като Розамунд измъкна статуетката под носа на Мария Бакалова, която беше сочена за фаворит в категорията „актриса в комедия или мюзикъл“. Розамунд обаче е брилянтна в нихилистичния наратив на комедията I care a lot на Netflix.

С Питър Динклидж в I Care a Lot

Розамунд Пайк е на 42 години, родена в Лондон и стартирала пътя си в киното като момиче на Бонд. Кариерата й започва години преди това от театъра и телевизията, а талантът й й печели няколко второстепенни роли на голям екран. Някои биха казали, че това е сигурна формула за успех, но не точно така се стичат обстоятелствата при Розамунд. Тя не е най-любимото или дори едно от най-известните момичета на Бонд. Филмът е „Не умирай днес“ и въпреки касовия успех и Пиърс Броснан, тя някак остава на заден план без да блесне.

Като момиче на Бонд в „Не умирай днес“

Следват роли в „Гордост и предразсъдъци“, „Развратникът“, „Пропукване“ и един филм на Едгар Райт, но Розамунд се превръща в онези филмови звезди, които не са точно звезди. Какво значи това? Повечето хора могат да разпознаят лицето й, дори и да си спомнят къде са я гледали, но част от тях не се сещат за името й. Може би това се дължи на факта, че Розамунд страни от излишния шум и суета. Тя е дете на творческо семейство – майка й и баща й са виолистка и оперен певец. Въпреки великолепните си физически качества и чудесното си и силно присъствие на екран и сцена, Розамунд стои далеч от блясъка, не влиза в жълтите хроники и не произвежда интриги. Тя е много талантлива, но в никакъв случай не е скандална. Тя е от онези актьори, които ще свършат работата си безупречно, но нямат да вдигат излишен шум около това и съответно няма да предизвикат медиите да направят същото.

Розамунд свири на пиано и чело, завършва първа по успех в Оксфорд и говори френски, и немски. Във всяко едно отношение Розамунд е перфектна. Просто не е чак толкова перфектна за Холивуд.

С Бен Афлек в „Не казвай сбогом“

Всичко се променя през 2014 година, когато излиза „Не казвай сбогом“ – адаптация по романа на Джилиан Флин под режисурата на Дейвид Финчър. Розамунд в ролята на Ейми Дън е перфектният злодей – тя е красива, усмихната и мила, облечена в тясна рокля и с перфектно направена прическа. Злото в Ейми обаче е дълбоко закотвено в душата й и можем да кажем спокойно, че Розамунд Пайк е едно от най-хубавите неща в този филм. Ейми Дън се превръща в един от най-ярките злодеи на голям екран за последните години, а на Розамунд носи първа номинация за „Златен глобус“ и място на масата на големите. На 35 години изведнъж Розамунд Пайк се превръща в звезда и едно от новите имена, които е редно човек да е гледал, при това не само в „Не казвай сбогом“.

Като класическо добро момиче, което има страхотен талант и афинитет към зли роли, Розамунд е точно толкова стриктна и в личния си живот. Изборът й на партньори също не е случаен. Розамунд има връзка с актьора Саймън Ууд, с когото играе в „Гордост и предразсъдъци“, връзката им обаче е докато тя още учи в Оксфорд и продължава само две години. После дълго време е сгодена за режисьора Джо Райт, но разваля годежа през 2008-а. Само година по-късно среща мъжа, който печели сърцето й – Роби Униаке. Роби е математически изследовател, а не звезда, режисьор или дори продуцент.

С партньора си Роби Униаке

Двамата са заедно от 2009-а. През 2012-а пък се ражда първият им син Соло, а само година след раждането и след като си е взела почивка от работа, актрисата се завръща именно като Ейми Дън в „Не казвай сбогом“. По-късно се появява и вторият им син Атъм, като й двете им деца говорят мандарин. Тя и партньорът й са силни почитатели на азиатската култура. Розамунд има китайско име, което използва, когато промотира „Не казвай сбогом“ в Китай.   

„Не казвай сбогом“ се превръща в предвестник на онова, което се случи само преди ден. Розамуд печели „Златен глобус“ отново за ролята на злодей – Марла Грейсън в I Care A Lot. Някои смятат, че филмът е значително по-слаб от ярката й поява като Ейми Дън и е почти повторение на същото. Дали е така? Сигурно. Но истината е, че Розамунд е чудесна в злите образи на голям екран и е прелестно британско бижу в истинския живот. Очакваме я в края на тази година в сериала адаптиращ фентъзи сагата „Колелото на времето“, а до тогава ви предлагаме няколко нейни роли, в които да я видите. Освен в I Care A Lot, разбира се.

Spread the love
More from Зорница Аспарухова
Финалът на „Отмяната“ – кой, как, защо? (Спойлери)
Казват, че за да бъде един човек добър детектив, то той трябва...
Read More
0 replies on “Розамунд Пайк – от Оксфорд до Холивуд”