Русалка за милион долара

Определено wet ефектът е новата сексуалност. Сензационно трендът от подиума съвпадна със слъгинг, поредния бюти трик от TikTok

Не е тайна, че TikTok е пълен с бюти трикове, които набират популярност със скоростта на светлината. Съдържанието, свързано с грижа за кожата, често съчетава формата на вирусно предизвикателство с посланието „направи си сам”. Няма лошо, но едно е да оформите мълет (прическа) за минута или да сплетете бебешки плитки ала Джиджи Хадид. И съвсем друго –  да се набодете собственоръчно и временно да загубите зрението си. Да-да, понякога някои небивалици на тиктокърите изглеждат примамливо, но шоковото им изпълнение далеч не е безопасно.

Какво е slugging, как работи и струва ли си да го пробвате? Въпреки че завладя TikTok, слъгинг (в превод запушванe) не е нов тренд. Практиката се заражда в Южна Корея, където хидратацията и сиянието са издигнати в култ. Лицето се покрива с дебел слой вазелин и „слузта” (от английски slug е гол охлюв) се оставя за през нощта. Идеята е да се предотврати трансепидермалната загуба на влага, сухотата и лющенето. В началото методът наистина работи. Образувайки мазен филм върху кожата, вазелинът не дава на ценната течност да се изпари. Налице е wow ефект – кожата е гладка и блестяща като на делфин. Но струва ли си да давате тласък на хидратацията редовно, заприличвайки в лицето на лигаво градинско мекотело? Сравнението в случая няма нищо общо. Кожата не само ще се върне към предишното си състояние, но може да стане много по-лошо. Това, че не може да диша, е едно на ръка. Рискът от запушване на порите и провокиране на възпаление при мазна или склонна към акне е реален. Сухата ще изсъхне още повече, тъй като филмът пречи на съставките, които действително овлажняват, да проникнат.

Който и дерматолог да попитате, ще ви каже, че вазелинът не е заместител на хидратанта. Корейките го използват като финишинг продукт, за да запечатат ефекта на всички предишни. В интерес на истината не всеки има нужда от такава многопластова торта. Друг съществен момент е, че сухотата и лющенето са резултат от недостига на липиди. Именно намаленото им количество води до нарушаване на защитния слой, а оттук и до дехидратация. Внимание: продуктът от преработката на нефт, смес от минерално масло и парафини, не съдържа липиди. Кожата по-скоро има нуждае от ненаситени мастни киселини и серамиди. По принцип оклузията изглежда като нещо, което бихте правили от време на време, стига да не се увличате прекомерно. Макар че вазелинът намалява трансепидермалната загуба на вода с над 98%, физическа бариера върху кожата създават и други оклузивни съставки (растителни восъци, ланолин…).  

Spread the love
Tags from the story
,
More from Свобода Сидерова
Колагенът – тайна за вечна младост или залъгалка
Бързо и наскоро аминокиселините се превърнаха в голям бизнес. Да пиете или...
Read More
0 replies on “Русалка за милион долара”