„Ръцете“ на Лоренцо Куин – послание за спасение на Венеция

Лоренцо Куин е италиански скулптор, бивш актьор и петият син на легендарния Антъни Куин. Израснал в САЩ и Италия, той живее и твори понастоящем в Барселона. Започва да се занимава с изкуство в началото на 80-те, когато се записва в Академията за изящни изкуства в Ню Йорк.


Името му нашумя през 2017 г., когато снимките на неговата скулптура „Подкрепа“ – гигантски ръце, които поддържат Palazzo Morosini Sagredo, известен като Ca ‘Sagredo, луксозен хотел по протежение на Канале Гранде – обиколиха света. С тази творба художникът не само изненадва, но и изпраща ясно послание към публиката. Реакциите са разнопосочни – недоверие, удивление, възмущение, понякога неприемане на самата творба, негативна критика, възхищение, красота. Чист гений – целият свят говори за това.

Ръцете, както самият Лоренцо казва, имат силата да обичат, мразят, създават, унищожават – зависи от човека, на когото принадлежат. А силата, която скулпторът е поверил на „своите“ ръце, е силата на любовта към Венеция. Изборът ѝ не е случаен. Скъп за художника град, уникален със своята красота, богат на изкуство, в центъра на лагуната, той е силно застрашен от изменението на климата и деградацията, от небрежността на човека, който с ръцете си може да го спаси или да го унищожи.


За модел на гигантските ръце Лоренцо Куин използва тези на сина си Антъни и така влага още по-интимно значение на творбата си.
Благодарение на използването на съвременни материали, с които художникът често експериментира, тези ръце са се превърнали в символ на спасението на Венеция. Въпреки иновативния материал, не може да не се забележи класическата, микеланджелова монументалност на това произведение.

Освен това Куин не крие факта, че един от художниците, от които черпи най-голямо вдъхновение, заедно с Бернини и Роден, е Микеланджело Буонароти. Възхищението му от великия ренесансов скулптор е толкова силно, че през 2011 г. Лоренцо лично отива в мраморните кариери в Карара, за да избере монолитен блок за едно от своите произведения, точно както Микеланджело е правел за своите известни скулптури.

Оригиналността на творбата се крие и в размерите – ръцете са толкова големи, че зрителят веднага усеща крехкостта на Венеция. Посланието към света трябва да бъде ясно и незабавно. И Лоренцо Куин успя да го направи с огромен успех.


„Подкрепа“ символизира красотата и крехкостта на Венеция едновременно. Освен това, благодарение на факта, че това произведение е лесно за разбиране, популярността му бързо напуска границите на лагуната – вдига тревога, за да спаси универсалната красота, нашата планета, майката природа и всички градове по света, богати на изкуство. Спасявайки планетата, ние спасяваме художествените съкровища на нашите градове.


Скулптурата „Ръцете“ е висока около 9 метра, всяка тежи около 2 тона и половина, и е опряна на 4 стълба, които са забити на 10 метра в дъното на канала. Имат метална конструкция вътре, която гарантира стабилност и закрепване.


Не ни остава нищо друго, освен да посетим Венеция, за да се възхитим на „Ръцете“ на Лоренцо Куин и да сме спокойни, че приказният град във водата няма да изчезне. Той е спасен!

Spread the love
More from Вида Пиронкова
Ел Камино – пътят на една силна жена
Интервю от архива с Петрана Берисот Петрана е хубавица. Висока, стройна, едрогърда,...
Read More
0 replies on “„Ръцете“ на Лоренцо Куин – послание за спасение на Венеция”