Сардиния: „Тук да си остане така…“

Текст и фотография Веселина Филипова

Сардиния не е само архипелагът Ла Мадалена – изумрудено море, прекрасни плажове и синьо небе, нито луксозният курорт за богатите Коста Смералда. Дори не и двете столици – новата Каляри и старата Сасари. Пътувайки из вътрешността на острова, ще усетиш всекидневния ритъм на живот на обикновените сарди, ще видиш земеделската земя – нито сантиметър не е оставен необработен, ще срещнеш не един и два от символите на това парче сравнително равнинна земя с планини като заоблени хълмове.

Първият символ на острова е, разбира се, овцата – осведомява ни нашият гид Екатерина Запрянова. Действително пасторалната гледка на пасящи или пладнуващи стада е неизменна. А прочутото сирене пекорино е с оригинален произход от Сардиния. То е всъщност овчи кашкавал с характерен вкус. Смята се, че още нуригите са го правили.

Вторият символ е коркът – характерни дървета с тумбести стволове. Казват, че коркът се сади за поколенията. Когато дървото стане на тийнейджърска възраст, го белят за първи път. Цветът на обеленото дърво става светла канела. След 10-ина години отново свалят корк от него. Толкова е ценно, че никой не го произвежда заради прости тапи. Използва се за изолация. Пет огромни фабрики изнасят готовата продукция по света. 

Храстът мирто е също характерен само за Сардиния. Плодът му е дребен, изглежда като боровинки. Местните ги берат с тонове. Отглежда се в плантации, има и диворастящи по пътя. Събира се с инструменти като гребени и от тях се прави вкусно сладко и местната гордост – ликьорът Мирто. Специфичен на вкус, той е любим дижестив за местните.   

Но островът е най-прочут с нурагите

С това име се обозначават едновременно изчезналата цивилизация, впечатляващите каменни кули и народът. Всъщност нурагите представляват най-мистериозното археологическо съкровище на Сардиния: 8000 древни мегалитни сгради без аналог по света. Обект на ЮНЕСКО от 1997-а.

„Джовани Лилиу, смятан от мнозина за бащата на сардинската археология, е малко любопитно момче през тежките времена след Първата световна война, когато хората в Сардиния се борят за къшей хляб и да оцелеят след малария – така започва своята приказка за откриването на изчезналата култура Екатерина. – До селото на Джовани има камара нахвърляни камъни (от nur купчина камъни). Забраняват на децата да ходят там, защото е място, обитавано от духове. Любознателността му след години го отвежда да учи археология, по-късно специализира в Рим. Още като студент Джовани успява да организира състуденти, за да им покаже, че на родния му остров има нещо интересно, различно от Вечния Рим. Първата бригада идва през 1941 г. в Барумини и започва да копае без никакви разрешителни. Съселяните помагат. В разгара на Втората световна всичко е изоставено. Но младежът е упорит: снима, рисува, търси финанси. Заинтересувани французи, швейцарци, испанци и малко италианци през 1953 г. финансират археологически разкопки. Островът се вълнува. Жителите му сами картографират. Така за година и половина е разкопано всичко, което комисията преценява. За съжаление, около 10 процента от наличното. Днес по острова постоянно някъде се копае.“

Нетърпелива да вляза в истинско нураги, пътувам към най-важния и внушителен обект сред хилядите в Сардиния – Су Нуракси в Барумини, вписан от ЮНЕСКО в списъка на Световното културно наследство. Попадам в цяло селище с кръгли еднопространствени къщи с ниши, може би силози. Както и други, които се предполага, че са били работилници по намерените оръдия на труда. Изкачвам се по стълби, за да покоря кулата крепост, като пътьом пипам камъка – грамадни порести и обли каменни късове, добре изгладени, редени по метода суха зидария. Строели са ги като отбранителни съоръжения. А може би имат оброчни функции. Не е изключено да са били и древни астрономически обсерватории. Напливът от туристи след ковид епидемията е голям. Налага се да изчакаме доста, докато групите се източат по заградените с парапети пътеки и стълби. Отгоре гледката е впечатляваща – около 50-ина колиби, кладенци, личи кръглият градоустройствен план. Кулата е на три етажа с нещо като бойници или места за проветрение, без връзка на етажите един с друг, явно хитроумен отбранителен метод. Следва екстремно слизане по каменни стъпала, може би елементарно за някогашните воини, но доста трудно за днешните почитатели на нурагите. След доста „ах“ и „ох“ долу изненадите продължават. Ниши от вулканичен камък, тъмен извит тунел, който води до сумрачно помещение. В дъното му проблясва водата на свещен кладенец. Място мистично, мрачно и духовно…

В Алгеро всички са луди по коралите

Известен като столицата на Кораловата Ривиера, живописният град в северозападното крайбрежие на Сардиния е прочут курорт, добре запазил следите от каталунското господство, дори наричан Барселонета. Със собствено летище той е едно от най-посещаваните селища заради популярната алея по протежение на каталунско-арагонските бастиони на пристанището, червените покриви на къщите и великолепния естествен залив.

Най-прочутият плаж тук е Ле Бомбарде, благословен с кристална вода и чисто пясъчно дъно. Любима дестинация за семейства, млади хора и сърф ентусиасти. Само на километър е Лазарето, всъщност десет малки залива с меки пясъчни плажове. Малко по-далеч в дълбокия залив Порто Конте е спокойният плаж Мигони със златист пясък и води, които винаги са спокойни и прозрачни, напълно защитен оазис. Близо до града са дюните Мария Пиа, осеяни с вековни хвойнови дървета. Голяма част от бреговата ивица е в рамките на защитената морска зона на Капо Кача – Изола Пиана, където е и Пещерата на Нептун, до която може да се стигне по суша и по море с лодки,  тръгващи от пристанището.

Прочутите бастиони на Алгеро правят града изключително живописен и очарователен, един от малкото в Италия, запазили крепостните си стени непокътнати. Днес кулите са наречени на велики мореплаватели – Колумб, Магелан, Марко Поло, а са построени между 1102 и 1112 г. от семейство Дориа. Това, което е устояло на времето, все още може да се види: стени откъм морето и осем градски кули от XVI век. Разходката по крайбрежната алея е изключително релаксираща и приятна част от ваканцията.

Компактният исторически център е най-привлекателната част от града. Сред лабиринта от тесни улички, които свързват пиаци, човек се озовава пред старинни къщи, отразяващи каталунския начин на живот и характерната им архитектура. Минавам покрай Музея на корала, като си набелязвам да го разгледам на спокойствие. Възхищавам се на църквата „Сан Микеле“ с цветния ѝ купол и не пропускам да вляза. Катедралата „Санта Мария“ и кулата ѝ се извисяват отвъд пристанището и околните стени. Тя е религиозното сърце на чентро сторико. Архитектурата ѝ е смесица от стилове: основата е готическо-каталунска, последващите интервенции следват късноренесансов дизайн. Разходката продължава с безцелно размотаване из базара за антики в лов за съкровища. В близост е бившият Еврейски квартал. Забележителна е една доста миниатюрна каменна сграда, ресторант със звезда Мишлен, където резервациите се правят месеци предварително.

Spread the love
Тагове
Публикувано от
Още от divamagazine.bg

ЧРД, мамо!

Откакто сам стана родител на три чудесни деца Енрике Иглесиас е особено...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ