Секси нос

Те имат обоняние на хрътка и изключителен талант. А освен това са и много секси. Петима от най-привлекателните мъже в света на парфюмите говорят за ароматите на детството, за първата целувка, за чувствеността и защо толкова много обичат работата си

Карлос Юбър, творчески директор на Arquiste

Винаги съм възприемал парфюмите като част от ежедневието. Дядо ми използваше Armani Classic. Баща ми казваше, че не си пада много по парфюми, но ухаеше на изискан испански одеколон с нотки на лавандула, бор и розмарин, много хубав и мъжествен. Моите родители ми купуваха парфюми в миниатюрни опаковки, аз си ги слагах и си представях, че съм като баща ми.В испаноезичната култура хората обичат да се гласят, да се обличат хубаво, да ухаят изкусително. При мъжете използването на парфюм не се възприема като повърхностно или метросексуално. Напротив, счита се за мъжествено – както слагаш костюм и вратовръзка.

Харесва ми това, че парфюмът не е просто козметичен продукт. Той може да промени настроението, нагласата, дори мнението на човек. Отива на едно по-дълбоко ниво. Ако придам на парфюма добавена стойност чрез история и малки детайли, тогава се случва магията. Всъщност хората обичат парфюмите, защото ухаят на живот. По някакъв начин подсъзнателно ни помагат да преодолеем страха от смъртта.

Няма хубави и лоши миризми. Има само такива, които не харесваш кой знае колко. Аз например не обичам особено уд. Може би защото произлизам от друга култура, с друг тип аромати. За мен е прекалено силен, тежък и инвазивен. Но го оценявам. Не харесвам също и нотките на кехлибар, които не се комбинират добре с флоралните. Миришат ми леко на сирене.

Шоколад. Момичето, което целунах за първи път, носеше гланц за устни с този аромат. Бяхме на 14 или 15 и гледахме филм. Не си спомням кой беше филмът, но помня усещането – как се наведох към нея и колко силно исках да я целуна. И аромата на шоколад.

Дейвид Сет Молц, парфюмерист в D.S. & Durga

С жена ми започнахме да правим продукти за красота като хоби – неща като козметика за бръснене и кремове. Аз бях музикант, работех в ресторант, а тя беше архитект. Оказа се, че хората харесват моите аромати, така че си казахме: „А защо не основем компания?“ Нещата потръгнаха. Вложих страстта си към музика в създаването на парфюми, а дизайнът на опаковките е дело на жена ми. Ако някой от ароматите не й харесва – не го пускаме.

Не харесвам прекалено захаросаните, плодово-флоралните аромати, които заливат масовия пазар. Разбира се, те може да бъдат направени и по хубав начин, като  J.Lo Glo. Но в повечето случаи миришат като препарат за почистване. Това ме отблъсква.

Израснал съм в малко градче до океана. През лятото там мирише на сол. Когато карате на север към града, най-напред се усеща миризмата на разложените водорасли по пясъка, но след това идва прекрасният аромат на морска сол. И на рози – зад къщата на родителите ми имаше огромни розови храсти. Понякога се добавя и миризмата на прегорял бекон – така мирише студената  зимна гора. Комбинацията от тези три неща – това е ароматът на моето детство.

Първият ми парфюм беше Pierre Cardin. Спечелих го на летен лагер, когато бях на 6. Беше в червено-черно шише. Баща ми пък имаше Polo в зелено шише. Pierre и Polo – това носех като шестгодишен.

Първата ми целувка беше в пети клас. Момичето беше по-голямо от мен, бяхме на училищни танци и когато си тръгнахме, тя каза: „Трябва да се сбогуваме.“ „Добре“ – отговорих  аз. „Не – каза тя, – трябва да се сбогуваме по истинския начин!“ Спомням си, че ухаеше на Body Shop или нещо подобно, аромат на диня.

Обичам силните секси флорални аромати и старомодните „бабешки“ парфюми. И двамата с жена ми харесваме старите парфюми със сложни композиции  като Chanel и Guerlain.  Те са като  Rolling Stones и Beatles на парфюмите. Chanel No. 5 също е страхотен „бабешки“ аромат. Баба ми го използваше. Жена ми има Agent Provocateur и много го обичам.

Килиан Хенеси, основател на By Kilian

Чувствеността е много субективно понятие и често е културно обусловена. В Индия на жените, които берат цвета на туберозата, им е забранено да се доближават до мъже, тъй като ароматът има еротична мощ. За мен най-чувственият парфюм е Beyond Love, Prohibited. Чист, силен аромат на тубероза, който е есенцията на елегантността, блясъка и еротиката върху женската кожа.

Първата ми среща носеше аромата на първия ми парфюм – Vetyver на Guerlain. А парфюмът, който носех на първата среща с бъдещата си жена, беше A Taste of Heaven, Absinthe Verte. И двата имат много свежо и същевременно елегантно начало и чувствен  дълготраен финал.

Spread the love
More from Дона Делова
Супергерои в чинията
През последните години така наречените суперхрани станаха суперхит и важна част от...
Read More
0 replies on “Секси нос”