Смях до безкрай

„Толкова е забавна, че те заболява лицето от смях!“ – така определят зрители постановката „Вечеря за тъпаци“ в Сатиричен театър „Алеко Константинов“. В края на тази доста объркана година имаме нужда от това и смятаме да си подарим билет за постановката този четвъртък 17 декември от 19.30 часа. Следващата дата е през януари 2021.

Пиесата на Франсис Вебер, с превод наКрасимир Мирчев е постановка на Иржи Менцел. Декорите са на Чайка Петрушева, а костюмите на Петя Стойкова. В актьорския състав можете да видите имена като: Христо Гърбов, Иван Бърнев, Ана Вълчанова, Веселин Ранков, Йорданка Стефанова и Калин Сърменов.

Авторът Франсис Вебер определя творбата си „Вечеря за тъпаци“ така: „Тя наистина съществува! Познавам част от участниците. Мой приятел трябвало да заведе тъпак на вечеря у Кастел, но онзи тип се разболял. Приятелят ми, абсолютно полудял, се обадил на Кастел, за да го помоли да му услужи с друг тъпак… Между другото, сред тъпаците има една фатална категория. Тези, които винаги са на вашите услуги, са най-опасни. Единственото, което мога да кажа за успокоение на тъпаците, е, че и аз съм тъпак в очите на някого.“

Иржи Менцел, който напусна своя земен път на 5 септември 2020 е от режисьорите, принадлежащи към поколението „чешка нова вълна”. Заедно с Милош Форман, Вера Хитилова и Яромир Иреш той записва своето име в световната енциклопедия на киното, заявявайки себе си като един от най-големите майстори на комедийното изкуство на двадесети век. През последните си години Иржи Менцел се отдава на работа в театъра, където се изявява не само като режисьор, но и като актьор, като продължава да следва своите пристрастия към изкуството на Чарли Чаплин, Бъстър Кийтън, Лоурел и Харди.

Spread the love
Tags from the story
,
More from Вида Пиронкова
Аксиния Джурова: Името ми е гръцко, от аксиос – достойна
Аксиния Джурова е международно признат учен, специалист по византология и славистика с...
Read More
0 replies on “Смях до безкрай”