Страшни приказки за лека нощ

Те могат да изправят косите ви, да ви шокират, да ви разкъсат на парчета и да ви сглобят отново. Представяме ви най-ярките авторки на жанра трилър в съвременната литература

Една примерна съпруга

Саманта Даунинг може и да изглежда като най-обикновена руса, млада и усмихната жена от Ню Орлиънс, но в ума й са чудовища. Който не вярва, нека прочете дебютния й роман „Моята прекрасна съпруга“. Даунинг изгрява на литературната сцена именно с него и получава купчина награди за находчивото си мислене. Романът е номиниран за наградите Edgar, ITW, Macavity и CWA. А в момента Amazon Studios и Blossom Films – продуцентската компания на Никол Кидман, са си стиснали ръцете за адаптацията на романа, който трябва да се появи и като филм.

За разлика от повечето трилър автори, при които мистерията и въпросът „кой го направи“ са в основата на сюжета, Даунинг избира друг подход – тя представя убиеца и решава да разкаже историята от неговата гледна точка. В света на „Моята прекрасна съпруга“ основният персонаж – красивата Милисънт, е умно и изобретателно чудовище, облечено в елегантни костюми и с визия на модел. През цялото време тя е представена през призмата на влюбения си до уши съпруг, готов на всичко за нея. Дори на убийство. Но не се заблуждавайте. Милисънт е манипулативна и зла, нарцистична и научена да получава каквото иска. Нейната особа е толкова богата, че читателят разгръща страница след страница с истинско настървение. И всичко това е дело на Саманта Даунинг. В момента на въпроса от феновете на платформата Goodreads: „По какво работиш, Саманта?“, тя отговаря спокойно: „По нов трилър.“ И това екзалтира всички. Защото и вторият й роман – He started it, който излезе през 2020-а, вече е международен бестселър.

Невероятната Ейми

Има ли някой да не е гледал филма „Не казвай сбогом“ по романа със същото име на Джилиан Флин? Ако все пак е останал такъв човек, то нека се поправи бързо, като започне от романа. Ако има кралица на модерния трилър и съспенс, то това определено е американката Джилиан Флин. Флин е автор на дълбаещи в неприятни отвори на душата съспенси и е един от най-добрите криминални автори в момента. Не просто защото е номер 1 в класациите за бестселъри, а защото е добра в това, което прави. Джилиан Флин се ражда в Мисури и има специален афинитет към американския юг. Днес, на 50 години, омъжена, с една номинация за „Златен глобус“ и купчина литературни награди зад гърба си, тя е един от най-известните автори на трилъри в света. Флин има специален уклон към юга, тъжните истории, които рядко свършват щастливо, и лошите жени. Джилиан е жестока  както към емоциите и страховете, които затваря като в малки черупки в главите на своите основни персонажи, така и към обстоятелствата, в които ги поставя. Всичките й книги до момента са филмирани, като най-известна е „Не казвай сбогом“, откъдето е и един от любимите ни модерни злодеи – Невероятната Ейми, но препоръчваме и сериала „Отворени рани“. Флин успешно се пренесе към седмото изкуство и съчетава писането на литература с правене на филми и сериали – последните са „Вдовици“ и сериалът „Утопия“. Флин обича злите жени, наранените жени, склонни да причинят зло на всяка цена. Флин е истински пълнокръвен любител на жестокостта и умело я вмъква под кожата на красиви, чисти и прилежно изгладени дами, които зрителят или читателят иска да унищожи на финала на историята.

Детектив Лоти Паркър

Патриша Гибни е 59-годишна ирландка, открила писането в късна възраст, но е толкова добра в него, колкото и измислената от нея детектив Лоти Паркър е добра в разплитането на загадки. Патриша изглежда като класическа дама от малък град, майка на три деца, каквато в действителност е. Когато губи съпруга си Ейдън през 1982-ра, само децата й помагат да не полудее, както се изразява. Голяма част от биографията си Патриша е набутала удобно в нахакания си основен персонаж с вид на обикновена жена детектив, но безкомпромисен следовател. Дебютният й роман „Изгубените“ се появява само преди няколко години, но толкова бързо набира популярност, че изведнъж детектив Лоти Паркър заживява собствен живот. С днешна дата Лоти Паркър е разрешила купчина престъпления и е основен персонаж в 9 романа, а  десети на път. „Започнах да пиша като част от терапията си, когато Ейдън почина. Осигурих си агент през януари 2016-а и тя се бори да публикува дебютния ми роман. Три години по-късно реших да се захвана сериозно с това. Присъединих се към Центъра за ирландски писатели. Започнах да правя курсове. Обичам да чета криминални трилъри, така че беше нормално да започна да пиша в този жанр. И да ви кажа, не е лесно. Криминалният роман трябва да бъде добре замислен и именно това е в основата на работата ми. Предпочитам да пиша направо каквото първо ми хрумне. Чувствам се добре, когато пиша, но след това идва редактирането. Още първия път загубих 20 000 думи в процеса, но поне съм горда да кажа, че го направих. В момента пиша поредния роман от поредицата с участието на Лоти Паркър и множество достоверни герои. Всички са част от моето разширено семейство, знаете какъв е видът – хора, които обичаш безкрайно, но искаш да убиеш в следващия момент!“ Задъханият свят на Патриша Гибни и Лоти Паркър ще ви докара куп безсънни нощи, но както казва авторката – ще си е заслужавало.

Портокали, лъжи и една британка

Хариет Тайс е наречена британската сензация на новата трилър сцена още когато излиза дебютният й роман „Кървавият портокал“. Днес у нас вече може да откриете и втората й книга – „Лъжите, които изрече“. „Пътят към Ада е постлан с добри намерения“ е основният принцип, на който Тайс базира сюжетния си диапазон. В центъра на нейните истории винаги има жена, потънала чак до върха на елегантните си токчета в лъжи, измами и схеми. Подобно на персонажите си Хариет Тайс също има интересен живот. Родена и израснала в Единбург, тя завършва английска литература в Оксфордския университет, но бързо се ориентира в съвсем различна посока – минава курс по право в Сити университет, след което се влива директно във висшите адвокатски кръгове –  работи като наказателен адвокат в продължение на близо десет години. Оттам и целият й опит и познаване на материята, за която пише и с която борави толкова умело. За десет години като адвокат Хариет се е сблъсквала с какво ли не и често й е било трудно, тъй като става майка в доста ранен етап на кариерата си. В един момент решава да зареже всичко и да се върне към литературата. Завършва магистърска степен по творческо писане, специалност криминална фантастика, в Университета на Източна Англия, където днес живее със съпруга си, децата си и двама доста взискателни домашни любимци – котка и куче. Образованието и опитът струят от всяка дума на Тайс и са заковани на страниците на нейните романи. Тя черпи опит от собствения си живот и е безмилостна към персонажите си така, както една истинска жена, захванала се да пише за неща, които карат по-голямата част от човечеството да не спи вечер, трябва да прави.

Най-лошата сватба на света

Луси Фоли е руса лондончанка с най-сините очи на света и миловидна усмивка на невинна девойка, но нека това не ви заблуждава. Макар да дебютира на литературната сцена с романа си The Books of Lost and Found, излязъл през 2015-а, българският читател се запознава с нея с може би най-добрата й и напрегната книга до момента – „Списъкът“. „Живея в Лондон, но много обичам да пътувам – както в реалния живот, така и на страницата (оттук и появата на някои доста далечни места в моето писане)“, казва Луси. Посредством личните си страсти и изключително пресметливото планиране за създаване на напрежение, което читателят усеща като тръпки по гърба, докато чете книгите й, Луси запраща своите персонажи на необикновени места като от приказките и прави така, че да им се случи нещо ужасно. „Списъкът“ е може би най-емблематичното й четиво в този смисъл. Богата главна редакторка и изключително харизматичен млад телевизионен водещ на реалити предаване решават да се оженят на отдалечен ирландски остров. Всички гости идват с лодки, времето все едно е спряло, а във въздуха се носи мирис на буря… и може би на малко кръв. Луси построява сюжета си и напрежението в него чрез гледната точка на пет основни персонажа, за да запрати на финала читателя с шут в корема към неизбежната смърт на един от онези, които вече познава и със сигурност презира. Напомнящ на един от най-добрите романи на Агата Кристи – „Десет малки негърчета“, „Списъкът“ прави Луси Фоли звезда в трилър жанра и я поставя сред топимената на авторите, които трябва да бъдат следени.

Джоан, която стана Робърт

Когато говорим за трилър и неговия по-голям събрат – криминалната литература, няма как са пропуснем Робърт Галбрейт, по-известен с истинското си име Джоан Роулинг. Майката на Хари Потър прави експеримент, за да разбере дали хората все така харесват написаното от нея,  и по този начин се ражда псевдонимът й, под който вече са излезли пет книги за детектив Корморан Страйк. Джоан Роулинг е звезда и макар хората да я свързват с Хари Потър, то тя доказва, че като истинска британка владее магията на мистерията. Детектив Корморан Страйк и неговата помощничка Робин Елакот са плътни, любопитни и вълнуващи персонажи, които като модерни версии на Холмс и Уотсън разследват още по-любопитни и заплетени случаи – самоубийство на модел, автор, убит по пример, описан в един от романите му, луд, който изпраща части от тела на онези, които мрази, политик, задушен с найлон в дома си… А последната книга на Робърт Галбрейт – „Тревожна кръв“, връща Страйк и Робин години назад към поредица от серийни убийства.

Spread the love
More from Зорница Аспарухова
Соня Йончева: Силна, емоционална, обичаща
Само няколко дни преди концерта й в София – в навечерието на...
Read More
0 replies on “Страшни приказки за лека нощ”