Съвършеното кафе със съветите на майстор бариста

Кафе – онази специална напитка, която всеки държи да пие по своя си начин. Индивидуалност, която се е превърнала в емблема на минутката наслада в работната седмица. Или пък черната отрова за изнуреното ни от задачи тяло…

Както и да приемате кафето, то е култура, която има своите тънкости на предлагане. И за да й се насладите (или поне да се доближите до тази възможност), ви запознаваме с Джеймс Хофман – бивш бариста шампион и собственик на лондонски кафе бар. Известен на ценителите на специално кафе, в клипове в мрежата той често споделя свои трикове за приготвянето му у дома. А в някои от тях е нужно съвсем малко старание.

Джеймс разкрива, че един от най-добрите начини за приготвяне на идеалната кафе напитка е френската преса. Предимствата са в цената на самата преса – достъпна и лесна за поддръжка за разлика от повечето кафе машини. Особено от онези, които са способни на добро еспресо. Недостатъците – във времето за приготвяне. Както сам казва – нужно е време за добър резултат.

Втората стъпка – прясно изпечено и добре селектирано кафе. Тук изборът донякъде е индивидуален. И все пак доброто кафе е кафе, отгледано с грижа, печено с внимание и смляно възможно най-близко до своята употреба.

Третата стъпка е изборът на рецепта за приготвянето. Джеймс съветва за 1 литър кафе да се изполват между 60 и 70 грама смляно кафе (за френска преса). Водата трябва да е филтрирана и прясна – меката вода носи съвсем различен вкус от нефилтрираната чешмяна вода. Кипната, но не вряща.

Напитката се оставя да престои 4 минути. След това разбърквате с лъжица. Още не е готова, а се налага да изчакате нови 5 до 8 минути. Тук експериментирайте сами с екстракцията и различните сортове кафе, които използвате. Voila

Spread the love
Tags from the story
, ,
More from Надя Костова
Време за пилинг
Нови чисти активни молекули срещу хиперпигментация от ETAT PUR подготвят кожата за...
Read More
0 replies on “Съвършеното кафе със съветите на майстор бариста”