С рокля на цветя по случай края на света

Текст Галина Друмева

Разтърсващата изминала година слага отпечатък върху всяка идея, показана на подиума, и така дори типичният за пролетта флорален тренд сега е зареден със съдбовни послания. Абсолютната радост от живота, погледната през красотата на природата и нейните творения, разцъфтява многоцветно в колекцията на Zimmermann, а Valentino защитава идеята за по-толерантен и добър свят с помощта на флорален унисекс гардероб. В пълен контраст с този позитивизъм царят на цветния принт Ердем от едноименната модна къща рисува меланхолична графична градина, а Dolce & Gabbana отговарят на хаотичното настроение на действителността със сблъсък на десени.

Завръщане към корените с Zimmermann

Австралийската модна къща Zimmermann черпи вдъхновение от родината си за своята пролетно-лятна колекция, наречена “Дива ботаника”. Представеният гардероб издига в култ природата и буквално се слива с нея с помощта на пълноцветни изображения на цветя, пеперуди и птици, нарисувани почти върху всички облекла. С философията, че всеки ден е празник, от модната къща поставят релефни апликации на цветя и флорална дантела не само върху официални и ваканционни рокли, но също и върху визии, подходящи за лятото, прекарано в града – нежни топове и бодита, комбинирани с бизнес панталон.

La Vie Est Belle с Valentino

Усещане за небрежност и безгрижие лъха от ярките, почти неонови цветове на Valentino, изпъстрени с крещящи едри цветни принтове и флорални дантели. Десенът е един и същ независимо дали се представя върху ефирни максирокли или върху свободни мъжки ризи с къс ръкав. С непукизъм и лекота мъжете си присвояват дори цветните бродерии, изникнали сред черна дантела, за да затвърдят идеята за размиването на границите между мъжкия и дамския гардероб. Толерантност, доброта и приемане на различията са ценностите, с които Пиер Паоло Пичоли неочаквано натоварва безгрижния цветен принт на пролетта.

Към небитието с Erdem

„Когато сякаш настъпва краят на света, не е ли всъщност розова ръчно бродирана рокля това, от което се нуждаем“, възкликва дизайнерът Ердем Моралиоглу пред Vogue във връзка с колекцията си за сезон пролет-лято 2021. И точно този драматизъм зарежда моделите, представени не на подиума, а насред тайнствена английска гора. Дизайнерът изпраща своята героиня на път към неизвестността или към небитието, облечена точно както подобава за повода – в тържествена официална рокля, изпъстренa с изчистенa, почти графичнa флоралнa бродерия. Всички визии – в комбинация с пътни пелерини, с топли плетени жилетки, метнати небрежно, сякаш в бързината, или с обемни тренчкоти от жакард в цвят каки, напомнящ горски флорален камуфлаж.

Цветен хаос с Dolce & Gabbana

Пътешествие нанякъде или заникъде, в града или на приключение – Dolce & Gabbana си задават въпросите на лято 2021 и вадят от архивите на ателието си всевъзможни платове, аксесоари, вдъхновения. Типичните за бранда флорални принтове се сблъскват в смел колаж с леопардов десен, точки и райета. Буквално зашити едни за други, материите – флорален жакард, дантела и коприна, изпъстрена с ярките цветя на Сицилия – изграждат пачуърк рокли, топове, панталони и връхни дрехи, носещи посланието на пролетта – всичко е възможно и всичко е позволено.

Spread the love
More from divamagazine.bg
„Улицата на кошмарите“, Уилям Линдзи Грешам
Стантън Карлайл може и да е просто общ работник в пътуващ цирк,...
Read More
0 replies on “С рокля на цветя по случай края на света”