Тайната на парфюма

Франсоа Демаши, главният пафюмерист на Dior, хвърля светлина върху процеса по създаването на един парфюм в новия документален филм Nose, излъчван по Amazon Prime.

Той обикаля целия свят в търсене на качествени и оригинални съставки за своите творения. Посещава Грас в Южна Франция, където фермерите откъсват внимателно на ръка 7 милиона цветчета жасмин. Брането им се извършва само от 8 ч. сутринта докъм обяд, когато ароматът им е най-силен. От това количество цветове се добива един литър абсолю – сърцевината в парфюмите на Dior. Полученият екстракт е толкова скъп, че цената му е два пъти по-висока от тази на златото. Във френската лаборатория на бранда скъпоценната течност се пази под ключ и дори парфюмеристът няма достъп до нея. Но въпреки това той отговаря за избора на точното количество цветя, необходимо за създаването на ароматите, за да се случи магията в бутилките.

Демаши обяснява, че процесът на набавяне на съставките е дълъг, труден и скъп, но си струва. „Парфюмеристът е артист, но и занаятчия. Трябват му креативност и интуиция, но и опит и умения. Добрият резултат е въпрос на баланс между тези два аспекта.“ – казва той. Формулите за всеки парфюм се съхраняват в прецизни таблици, а всяка повърхност в ателието му е заета от виалчета с есенции.

„Парфюмът рисува човешки взаимоотношения. Винаги присъства човешкият фактор. За мен парфюмът е едно пътуване между хората.“ – добавя парфюмеристът.

Най-знаковите парфюми на Dior

Miss Dior: Актрисата Натали Портман е лицето на един от най-популярните парфюми на марката, който съдържа роза от Грас, роза дамасцена и божур върху подложка от бял мускус.

J’Adore: Аромат, изграден от иланг-иланг и роза дамасцена, плюс жасмин от Грас и индийски жасмин самбак. Чарлийз Терон е рекламното му лице.

Dior Addict: Addict има връхни нотки от сицилианска мандарина, а бели цветя, жасмин самбак, ванилия и тунизийско нероли се смесват върху база от сандалово дърво.

Dune: Връхни нотки от мандарина с божурен акорд върху ванилова база.

Dolce Vita: Магнолия и канела върху подложка от кедър.

Poison: Тази ориенталска класика съдържа кориандър, тубероза и опопонакс – смола от дърво, растящо в Африка и Средния Изток.

Les Escales des Dior: Колекция, вдъхновена от пътуването. Нотките включват есенция от портокал и розов пипер.

Les Creations de Monsieur Dior: Колекция от класически флорални аромати. Diorissimo, създаден от самия Кристиан Диор през 1956 г., комбинира момина сълза с иланг-иланг, жасмин и роза.

https://youtu.be/R9SRWfU9Fiw
Spread the love
More from divamagazine.bg
Конкурсът„Мис България“ – повече от век безподобен
Обожавани, отричани и осмивани, носителките на короната за най-красива българка откриват щастието...
Read More
0 replies on “Тайната на парфюма”