Тихото наследство на Таня Димитрова

2020-а беше неприятна година за всички. За някои повече, за някои по-малко. Бяхме вперени в екраните и телевизорите, за да разберем какво се случва и какво предстои. И така и до днес. Националният оперативен щаб беше основната компания на хиляди българи суприн, обед и вечер. И някъде там, в единия ъгъл се намира и до днес Таня Димитрова – жестомимичният преводач, който всички разпознаваме от преводите на извънредните включвания на Щаба и превода на новинарските емисии на българските телевизии.  

Таня е тихият войник на щаба. А нейната история може да научите от новия документален филм на HBO. Филмът „Тихо наследство“ на режисьора Петя Накова е посветен именно на нея. Той показва една непозната за общата аудитория страна и част от живота и професионалния път на Таня – тази на отдаден терапевт, посветил живота си на това да помага на глухи деца да чуват. 

Филмът на Петя Накова показва интимен поглед на случващото се с Таня, съпругът й Димитър и двете им дъщери Кати и Яна през труден период от живота им. Таня е отдаден терапевт в своя образователен център за глухи деца. Тя влага сърце, сили и енергия в работата си с малки деца с кохлеарни импланти – устройства, които помагат на децата да чуват. Посветила е професионалния и личния си път на това, след отдадена рехабилитация, тези деца да имат равен шанс за реализация в масови училища като всички други. 

През 2017-та година животът изправя Таня и семейството й пред неочаквано изпитание и тя е принудена да замине за лечение в чужбина заедно със съпруга си. По-голямата й дъщеря Кати, тогава на 20 години, поема отговорността за центъра, както и грижата за по-малката си сестра Яна. Кати е изправена пред житейски тест и професионално предизвикателство, за което не е подготвена. Филмът показва как силата на семейството и приятелството са достатъчни, за да могат майка и дъщеря да се справят заедно и поотделно, всяка с препятствията, пред които се изправя.

„Тихо наследство“ е с премиера на 23 март в HBO GO и по HBO и е копродукция от България на HBO Европа и Контраст Филмс. “Тихо наследство“ ще има паралелна премиера в 13 държави – Полша, Унгария, Румъния, Молдова, Чехия, Словакия, България, Хърватия, Сърбия, Черна гора, Словения, Босна и Херцеговина и Северна Македония, като ще бъде наличен едновременно в HBO GO и телевизионния канал HBO. Филмът получава първото си признание още преди да бъде достъпен за гледане – включен е в специалната програма с български документални филми на юбилейния 25-ти „Международен София Филм Фест“, който ще се проведе от 11 до 31 март.

https://www.youtube.com/watch?v=OObPSv99dNo&feature=emb_logo
Spread the love
More from divamagazine.bg
„Речникът на малкия Андерсен“, Гонсало М. Тавареш
Това е речник от необикновени определения,  разчупващи строгата представа за света като...
Read More
0 replies on “Тихото наследство на Таня Димитрова”