Треска за Оскари: Най-големите победители в историята на наградите

Академията естествено си има своите любимци и отличници, които почита доста често. Най-номинираните актьори в историята са Марлон Брандо, Пол Нюман, Джесика Ланг, Ал Пачино и Лорънс Оливие.  За тези 90 години история само трима актьори са получили повече от десет номинации. Джак Никълсън е предлаган за наградата цели 11 пъти и я е печелил три пъти – по една във всяко едно от последните три десетилетия. Пред него са две дами – Катрин Хепбърн, която има цели 12 номинации, и абсолютната рекордьорка в златната категория – Мерил Стрийп, която през 2018-а получава 21-вата си номинация за наградата за ролята си в The Post на Стивън Спилбърг. Стрийп печели третия си и засега последен „Оскар“  за ролята си на Маргарет Тачър в „Желязната лейди“ през 2012-а.

Сред тези, които никога не са получавали наградата, въпреки няколкото си номинации доскоро стояха имената на Леонардо Ди Каприо, както и на Гари Олдман. Последният почти беше зачеркнат от Академията, докато през 2018 година не получи едва втората си номинация и съответно първата си награда за изпълнението си на Уинстън Чърчил в „Най-тъмният час”. Ди Каприо от своя страна е предлаган за наградата цели 4 пъти, като последният преди окончателната победа, беше за величествения „Вълкът от Уолстрийт”. Но всички се радваха като малки деца, когато Ди Каприо най-накрая грабна наградата през 2016 година за „Завръщането“.

До този момент пък от раздадените над 3000 статуетки, три са върнати на Академията – включително и една от Марлон Брандо точно преди 50 години.

Британците са най-често награждаваните актьори след американците. Казваме го не случайно, миналата година добрата, стара Англия отново триумфира с „Речта на Краля”. Уви, тази те не присъстваха така активно, за сметка на французите обаче, които се отчетоха подобаващо.

Най-известният актьор в кино-историята, а именно Чарли Чаплин е получавал само един Оскар. За музика. През 1972-ра получава и награда за цялостно творчество, което поставя рекорд за най-дълги аплодисменти. Е, кажете честно сега – дали наистина си струват тези награди.

Малко преди да умре най-известния секс символ в златните години на Холивуд – Мерилин Монро била обсебена от идеята да спечели един Оскар. Това така й не й се случва. Но тази година Ана де Армас е номинирана за ролята си в „Блондинка“, където играе Мерилин Монро.

Другото най-известно нещо, което идва веднага след Оскарите – това са партитата, естествено. Най-известните и най-лъскавите. Най-вървежното е това на сър Елтън Джон и това на Венити Феър.

Продължаваме с най-номинираните филми в историята на Оскарите:

На първо място в историята се нареждат три филма –  “Титаник”  с 14 номинации и 11 награди. Статуетките му са връчени през 1997-ма година, след като още тогава е ясно, че това ще е първият филм в историята на киното с приходи от 1 милиард долара. След него са „Бен Хур“ (1959) – 12 номинации и 11 награди; и „Властелинът на пръстените: Завръщането на краля“ – с 11 номинации и общо 11 награди. Което пък прави поредицата на Питър Джаксън по книгата на Толкин най-награждаваните филми – общият им брой награди е 17 Оскара. И това е едва втората поредица, която взима награди за своето продължение. За справка – първата е „Кръстникът“.   

Също с 14 номинации, но с шест награди е филмът от 1950 година “Всичко за Ева” с участието на Бети Дейвис, Ан Бакстър и Мерилин Монро.

С фаталните 13 номинации са се окичвали цели 8 филма. Най-старият от тях е “Отнесени от вихъра”, който през далечната 39-та получава цели 10 статуетки. Сред другите другите топ фаворити на Академията, обкичени с толкова номинации са “Задругата на пръстена”, “Чикаго”, “Влюбеният Шекспир”, “Форест Гъмп” и „Аватар”. Тази година най-номинираният филм беше Everything everywhere all at once, следван по петите от „Баншите от Инишерин“.

Уолт Дисни е носителят на най-много Оскари в историята – цели 22 редовни и четири специални награди. И всичко това след 64 номинации.

А Катрин Хепбърн е единствената актриса, спечелила повече от 3 Оскара в основна категория.

Всяка статуетка след 1950-та година не може да бъде продавана или дарява, без преди това да е предложена на Академията за един долар.

Spread the love
Публикувано от
Още от divamagazine.bg

Кайли вдига сватба

Всяко добро момиче заслужава да срещнелюбовта на живота си. Понякога товс отнема...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ