Треска за Оскари: Най-големите победители в историята на наградите

Академията естествено си има своите любимци и отличници, които почита доста често. Най-номинираните актьори в историята са Марлон Брандо, Пол Нюман, Джесика Ланг, Ал Пачино и Лорънс Оливие.  За тези 90 години история само трима актьори са получили повече от десет номинации. Джак Никълсън е предлаган за наградата цели 11 пъти и я е печелил три пъти – по една във всяко едно от последните три десетилетия. Пред него са две дами – Катрин Хепбърн, която има цели 12 номинации, и абсолютната рекордьорка в златната категория – Мерил Стрийп, която през 2018-а получава 21-вата си номинация за наградата за ролята си в The Post на Стивън Спилбърг. Стрийп печели третия си и засега последен „Оскар“  за ролята си на Маргарет Тачър в „Желязната лейди“ през 2012-а.

Сред тези, които никога не са получавали наградата, въпреки няколкото си номинации доскоро стояха имената на Леонардо Ди Каприо, както и на Гари Олдман. Последният почти беше зачеркнат от Академията, докато през 2018 година не получи едва втората си номинация и съответно първата си награда за изпълнението си на Уинстън Чърчил в „Най-тъмният час”. Ди Каприо от своя страна е предлаган за наградата цели 4 пъти, като последният преди окончателната победа, беше за величествения „Вълкът от Уолстрийт”. Но всички се радваха като малки деца, когато Ди Каприо най-накрая грабна наградата през 2016 година за „Завръщането“.

До този момент пък от раздадените над 3000 статуетки, три са върнати на Академията – включително и една от Марлон Брандо точно преди 50 години.

Британците са най-често награждаваните актьори след американците. Казваме го не случайно, миналата година добрата, стара Англия отново триумфира с „Речта на Краля”. Уви, тази те не присъстваха така активно, за сметка на французите обаче, които се отчетоха подобаващо.

Най-известният актьор в кино-историята, а именно Чарли Чаплин е получавал само един Оскар. За музика. През 1972-ра получава и награда за цялостно творчество, което поставя рекорд за най-дълги аплодисменти. Е, кажете честно сега – дали наистина си струват тези награди.

Малко преди да умре най-известния секс символ в златните години на Холивуд – Мерилин Монро била обсебена от идеята да спечели един Оскар. Това така й не й се случва. Но тази година Ана де Армас е номинирана за ролята си в „Блондинка“, където играе Мерилин Монро.

Другото най-известно нещо, което идва веднага след Оскарите – това са партитата, естествено. Най-известните и най-лъскавите. Най-вървежното е това на сър Елтън Джон и това на Венити Феър.

Продължаваме с най-номинираните филми в историята на Оскарите:

На първо място в историята се нареждат три филма –  “Титаник”  с 14 номинации и 11 награди. Статуетките му са връчени през 1997-ма година, след като още тогава е ясно, че това ще е първият филм в историята на киното с приходи от 1 милиард долара. След него са „Бен Хур“ (1959) – 12 номинации и 11 награди; и „Властелинът на пръстените: Завръщането на краля“ – с 11 номинации и общо 11 награди. Което пък прави поредицата на Питър Джаксън по книгата на Толкин най-награждаваните филми – общият им брой награди е 17 Оскара. И това е едва втората поредица, която взима награди за своето продължение. За справка – първата е „Кръстникът“.   

Също с 14 номинации, но с шест награди е филмът от 1950 година “Всичко за Ева” с участието на Бети Дейвис, Ан Бакстър и Мерилин Монро.

С фаталните 13 номинации са се окичвали цели 8 филма. Най-старият от тях е “Отнесени от вихъра”, който през далечната 39-та получава цели 10 статуетки. Сред другите другите топ фаворити на Академията, обкичени с толкова номинации са “Задругата на пръстена”, “Чикаго”, “Влюбеният Шекспир”, “Форест Гъмп” и „Аватар”. Тази година най-номинираният филм беше Everything everywhere all at once, следван по петите от „Баншите от Инишерин“.

Уолт Дисни е носителят на най-много Оскари в историята – цели 22 редовни и четири специални награди. И всичко това след 64 номинации.

А Катрин Хепбърн е единствената актриса, спечелила повече от 3 Оскара в основна категория.

Всяка статуетка след 1950-та година не може да бъде продавана или дарява, без преди това да е предложена на Академията за един долар.

Spread the love
More from divamagazine.bg
6 професии на бъдещето, които да изберете
Ако погледнем към фантастичните книги и филми от 80-те години, то ще...
Read More
0 replies on “Треска за Оскари: Най-големите победители в историята на наградите”