Фонио – суперхрана от Африка

Булгур от фонио е новото попълнение в списъка на суперхраните. Зърнената култура се смята за най-древното култивирано житно растение в Западна Африка. Понякога го наричат “гладен ориз” и с него се изхранват в планинските райони на Мали, Нигерия, Гвинея и Сенегал. В някои от тези страни фонио е в менюто на кралските фамилии, готви се по специални поводи като сватби и кръщенета. Едно от най-големите достойнства на това зърно е, че вирее на суха и бедна почва.

Напоследък към тази приоритетна за Африка култура проявява интерес целият свят. Причината е, че зърното има ниска колоричност и висока хранителна стойност. Съдържа много целулоза и желязо, както и витамини от групата В, в това число тиамин, ниацин и рибофлавин, необходими за растежа, развитието и функционирането на клетките. Някои изследвания доказват, че фонио съдържа най-много калций от всички останали зърнени. По тази причина е отлична храна за тези, които не употребяват млечни продукти, за вегани и за хора с лактозна непоносимост. Тъй като не съдържа и глутен, е подходяща храна и за тези с цьолиакия.

Белтъчният състав на фонио е сравним с този на ориза и е чудесен източник на растителни аминокиселини. Ако не поемате достатъчно храни с животински произход, фонио запълва липсите в организма ви от цистеин и метионин.

Ниският гликемичен индекс е главният плюс на булгура от фонио. При термична обработка увеличава обема си два пъти също като ориза, затова го наричат “гладен ориз”.

Вкусът му е неутрален, така че попива аромата и вкуса на продуктите, заедно с които се готви. Ако го опитате самостоятелно, ще отбележите лек орехов дъх. В Африке фонио готвят както кус кус. В такъв вид може да се добавя към салати и супи. Като всички останали зърнени култури, може да се смели и на брашно за соленки и сладки.

Повече за суперхраните и за новите трендове в здравословното хранене четете в новия брой на списание D!VA.

Spread the love
Tags from the story
More from divamagazine.bg
Само да вметнем, че автобиографията на Уди Алън излиза на български
Докато гледаме „Фестивалът на Рифкин“ – новият филм на Уди Алън –...
Read More
0 replies on “Фонио – суперхрана от Африка”