Фонио – суперхрана от Африка

Булгур от фонио е новото попълнение в списъка на суперхраните. Зърнената култура се смята за най-древното култивирано житно растение в Западна Африка. Понякога го наричат “гладен ориз” и с него се изхранват в планинските райони на Мали, Нигерия, Гвинея и Сенегал. В някои от тези страни фонио е в менюто на кралските фамилии, готви се по специални поводи като сватби и кръщенета. Едно от най-големите достойнства на това зърно е, че вирее на суха и бедна почва.

Напоследък към тази приоритетна за Африка култура проявява интерес целият свят. Причината е, че зърното има ниска колоричност и висока хранителна стойност. Съдържа много целулоза и желязо, както и витамини от групата В, в това число тиамин, ниацин и рибофлавин, необходими за растежа, развитието и функционирането на клетките. Някои изследвания доказват, че фонио съдържа най-много калций от всички останали зърнени. По тази причина е отлична храна за тези, които не употребяват млечни продукти, за вегани и за хора с лактозна непоносимост. Тъй като не съдържа и глутен, е подходяща храна и за тези с цьолиакия.

Белтъчният състав на фонио е сравним с този на ориза и е чудесен източник на растителни аминокиселини. Ако не поемате достатъчно храни с животински произход, фонио запълва липсите в организма ви от цистеин и метионин.

Ниският гликемичен индекс е главният плюс на булгура от фонио. При термична обработка увеличава обема си два пъти също като ориза, затова го наричат “гладен ориз”.

Вкусът му е неутрален, така че попива аромата и вкуса на продуктите, заедно с които се готви. Ако го опитате самостоятелно, ще отбележите лек орехов дъх. В Африке фонио готвят както кус кус. В такъв вид може да се добавя към салати и супи. Като всички останали зърнени култури, може да се смели и на брашно за соленки и сладки.

Повече за суперхраните и за новите трендове в здравословното хранене четете в новия брой на списание D!VA.

Spread the love
Tags from the story
More from divamagazine.bg
Тузара е жив в рекламен клип
В рекламно видео на компанията за производство на велотренажори сюжетът на “Просто...
Read More
0 replies on “Фонио – суперхрана от Африка”