Хоакин Финикс и Руни Мара: Вегани извън клишето

За Хоакин Финикс 2020 година започна ударно с куп награди за впечатляващото му изпълнение в „Жокера“, включително и с първия му „Оскар“. Неминуемо светлините бяха насочени и към приятелката му –  актрисата Руни Мара, която през цялото време беше до него. И макар да са изключително дискретна двойка, която държи личния си живот далече от таблоидите, усещането, че са родени един за друг, се излъчва от всеки дребен детайл. От промълвеното със задавен от емоции глас „Руни, обичам те“ на сцената на наградите „Златен глобус“. Или пък от снимката след края на Оскарите, на която двамата хапват веган бургери, седнали на стълбите, толкова различни от стереотипите за холивудска двойка, колкото изобщо е възможно – малко странни, много естествени, напълно намерили се. Въпреки разликите във възрастта (той е на 46, тя на 36) и произхода (той е отгледан в бедност в религиозен култ, тя е родена със сребърна лъжичка в устата в много заможно семейство) двамата изглеждат като едно цяло.

Намират се

за първи път

през 2013 г. на снимачната площадка на научнофантастичната любовна драма „Тя“. Хоакин веднага е привлечен от нежната като стръкче трева Руни, но не среща ответна реакция. „Тя ме презира“, мисли си той. Истината е, че тя просто е срамежлива.

Така или иначе нищо не се случва тогава. Ролята на Руни е малка и двамата не прекарват много време заедно. На всичкото отгоре по това време имат други връзки – тя с режисьора Чарли Макдауъл, той със скандално младата DJ Али Тейлс. Отношенията им преминават в безопасната територия на приятелството и няколко години просто си пишат.

„Тя е единствената жена, с която някога съм общувал в интернет – признава той. – Бяхме само приятели – от тези, които си разменят имейли. Никога не бях правил нещо подобно, не бях поддържал връзка с жена в мрежата.“

Пътищата им се пресичат отново през 2016 г. по време на снимките на „Мария Магдалена“. Този път и двамата са свободни, а искрите прехвърчат почти моментално. Все по-често са заедно и след приключване на снимачния ден. Още от самото начало на връзката си са много дискретни, издава ги само папарашка снимка, на която пушат и се гледат влюбено на балкон на хотелска стая в Матера.

През 2017 г. публично се появяват като двойка на Филмовия фестивал в Кан. Същата година Руни се премества в дома на Хоакин.

Оттогава насам двамата си

живеят тихо и кротко

без излишен шум, някои биха казали дори – скучно. И отново извън клишето за холивудска двойка. Домът им не е терен за луди партита, а тяхната крепост. Вместо да ходят по луксозни ресторанти, предпочитат да прекарват времето си само двамата. Разговарят, гледат документални филми или готвят биозеленчуци, отгледани в собствената им градина. Както казва техен познат, живеят в един свой собствен балон.

И двамата са вегани и активисти за правата на животните и често участват в шествия и протести, а Хоакин използва медийното внимание при получаване на наградите си, за да говори за важните според него неща. Най-вероятно благодарение на неговата намеса менюто на последните награди „Златен глобус“ беше веган. Казват, че е успял да повлияе на всичките си досегашни приятелки в посока здравословен начин на живот, духовност и „спасяване на света“. Получило му се е и с Руни, а тя не изглежда недоволна от това, напротив.

Как минава един ден от живота на Хоакин? „Обикновено си лягам в 21 часа и ставам в 6 – разказва актьорът. – Отговарям на имейли, разхождам кучето, медитирам, посещавам курс по карате, обядвам, чета сценарии, вечерям.“

Звучи ли ви като живот на звездна холивудска двойка? Едва ли. Те обаче се чувстват добре и това е по-важното. Изглеждат толкова хармонични заедно, че няма как да не се запитаме дали няма

да предприемат следващата стъпка

тази на официалното обвързване.

В началото на връзката им никой от двамата не си прави планове за брак. Не защото не са сигурни в чувствата си, а защото и той, и тя смятат брака за банална отживелица. Но, изглежда, това е на път да се промени. През май 2019 г. папараци издебват Руни, докато пазарува, а на ръката ѝ има голям диамантен пръстен. Веднага тръгват слухове за годеж, които два месеца по-късно са официално потвърдени. Любовта има силата да промени и най-закоравелите убеждения, когато е истинска, а по всичко личи, че тяхната е такава. В края на миналата година се роди и първото им дете – син на име Ривър, кръстен на покойния брат на Хоакин, актьора Ривър Финикс. Вероятно ще го последват още малки Жокерчета и Саландерчета, неординерни и неклиширани също като родителите си.

Неординерни са и обясненията им в любов. Когато получава наградата си на Международния филмов фестивал в Торонто през септември миналата година, Хоакин завършва емоционалната си реч така: „Едно последно нещо –  някъде тук, не знам точно къде, има един непослушен дракон и искам да му откъсна крилете, да го завия с одеяло и да спя с него завинаги. Обичам те. Благодаря ти.“

Репликата за дракона вероятно е препратка към знаковата за Руни роля на Лисбет Саландер в „Момичето с драконовата татуировка“ от 2011 г. В едно обаче няма съмнение – веганите също може да бъдат „лоши момчета“.

Spread the love
More from Дона Делова
Ози и Шарън: 40 години Rock&Roll
За семейство Озбърн с пълна сила важи максимата за любовта, която побеждава...
Read More
0 replies on “Хоакин Финикс и Руни Мара: Вегани извън клишето”