Циркадната диета – не какво, а кога да ядем

Съвременните диети все повече са ориентирани не към това, което ядем, а към времето, когато го правим. На този принцип работят всички периодични гладувания – денонощието е разделено на два дяла – единият, по-кратък, е за хранене, а другият е с второстепенно значение. Последният писък е храненето по циркадните ритми. Какво представлява то и как може да ви помогне да отслабнете.

Циркадните ритми, или „биологичният часовник“, е динамиката на биохимичните процеси, протичащи в организма, свързани със смяната на деня и нощта. Например, когато се стъмни, организмът започва да изработва хормона мелатонин и на нас започва да ни се доспива, а сутрин е точно обратното. На циркадните ритми се подчинява не само желанието да полегнем, но и всички протичащи в организма процеси, в това число храносмилането.

Циркадната диета е ориентирана към синхронизация на храненето с индивидуалния биологичен часовник. Този подход помага да повишите работоспособността си, да се избавите от хроничната умора, да подобрите настроението си и просто да направите живота си по-лек и приятен. Целта на създателите на тази диета не е била редукция на телесното тегло, но се оказало, че когато е в хармония с биоритмите си, човек по-лесно се избавя от излишните килограми. Циркадната диета много прилича на периодичното гладуване, но все пак има разлики. Ако за първото са важни промеждутъците (например, може да се храните от 2 часа през нощта до 8 сутринта, а след това да не хапвате нищо през целия ден, ако така ви е удобно), то за циркадната диета има голямо значение по кое време на деня са тези промеждутъци.

Идеалният ритъм изглежда по следния начин: ядете от 10 сутринта до 6 вечерта, за това време трябва да има 3−4 приема на храна. Ако никога не сте практикували интервално гладуване, в началото се допуска да разтеглите този промеждутък от 10 сутринта до 8 вечерта.

Диетолозите съветват първият прием на храна да бъде най-плътен, за да може организмът да се включи в режим след нощния сън. На закуска яжте авокадо, яйца, бавни въглехидрати (овесена каша, елда или киноа), ягоди или йогурт. Кафето е отлично допълнение към закуската и обезпечава допълнителен заряд от енергия.

Обядът трябва да е лек и в по-голямата си част да се състои от белтъчини, целулоза и полезни мазнини – червена риба, постно птиче месо и голяма порция зеленчуци. За вечеря избирайте леки продукти, без високо съдържание на целулоза, която е трудно смилаема и може да доведе до обрязуване на газове. Освен това избягвайте да пиете чай, освен ако не е билков. Кофеин на организма не му трябва през нощта.

Имате нужда от време, за да свикнете с този начин на хранене. След около седмица обаче ще почувствате как по-лесно се събуждате и ставате сутрин, а енергията ви през деня е повече. Това се дължи на факта, че подхранвате организма си в нужното време и именно с тези вещества, от които той се нуждае.

Спазването на циркадната диета доказано повишава работоспособността, служи като профилактика на сърдечно-съдовите заболявания, подобрява работата на стомашно-чревния тракт, а също и забавя стареенето благодарение на намаляването на възпалителните процеси. Такава система на хранене помага ефективно да намалите теглото си — получавайки всички необходими вещества, вие не преяждате, което пък нормализира съня. А добрият сън, както е известно, е ключов за поддържане на стройна фигура.

Spread the love
More from Ваня Шекерова
Нели Гаврилова – красотата на пречупен слънчев лъч
Нели Гаврилова изневери на черно-бялата фотография с изложбата си „Мехури, издишване”. Както...
Read More
0 replies on “Циркадната диета – не какво, а кога да ядем”