Четем историята на Фрида Кало (откъс)

Фрида Кало е една от най-ярките, вдъхновяващи жени в историята на изкуството  и Латинска Америка. Не само, заради разпознаваемия си стил на рисуване и непримиримите теми, които занимават, както душата, така и изкуството й, но и заради личната й история и бурния й любовен живот.

Фрида Кало. Може би най-известната латиноамериканка на всички времена. Художничката от Латинска Америка с най-скъпо продадената картина в света. Жената, за чието творчество са изписани хиляди страници. Днес. Но  не и допреди 35 години. Европа и Америка откриват националната гордост на Мексико едва 30 години след смъртта ѝ. И научават за ежедневния, тих героизъм на нейния живот, живот, бликащ от енергия и желание въпреки болката, и физическа, и душевна, въпреки отрицанието на критиката, въпреки неописуемите удари на съдбата…

На 17 септември 1925 г. едно осемнайсетгодишно момиче, изпълнено с искряща жизненост, бива пронизано от железния прът на тролея, с който пътува за вкъщи. Никой не вярва, че ще оживее, но съдбата е предвидила друго за нея. Окована в гипс и железен корсет, прикована за месеци към леглото, Фрида взема решението на своя живот: след като няма да може да следва медицина, да се посвети на рисуването. И започва… макар и в легнало положение. За да продължи до края на следващите трийсет години на своя кратък житейски път.

Бурният й начин на живот я води в обятията на Диего Ривера – по онова време най-известният художник в Латинска Америка – бохем, талант, мъж обичан от много жени и самият той обичащ много жени. Диего Ривера е мъжът, обсипвал Фради Кало с най-нежна любов, но донесъл ѝ и най-дълбоката мъка. Геният, прозрял таланта и оценил личността, когато критиката гледа отвисоко на нейните на пръв поглед наивни рисунки. Защото Фрида Кало, неговата съпруга, не спазва никакви правила и не следва никакви течения. Тя следва своите виждания, това, което ѝ диктуват нейното въображение и нейните наблюдения. Претворява в образи и автопортрети своето душевно състояние.

В своя роман „Фрида Кало и цветовете на живота” Каролине Бернард, следва хода на събитията в живота на тази голяма жена, отразявайки както пътя на нейните картини от преживяването до платното, така и събитията в нейния изпълнен с любов и разочарования свят. Основаващ се на някологодишни проучвания и написан с много „цвят”, романът стана бестселър с излизането си и вече е на родния пазар.

А вие може да прочетете и откъс от него описващ срещата на Фрида Кало с фотографката Тина Модоти на следващата страница.

Spread the love
More from divamagazine.bg
Цветът на 2021
Декември е особено вълнуващ за тези от нас, които обичат цветовете в...
Read More
0 replies on “Четем историята на Фрида Кало (откъс)”