Юпитер и Сатурн ще се срещнат, за да създадат първата „Коледна звезда“ от 800 години насам

2020-а може и да не беше добре година. Какво говорим, 2020-а беше лоша година. Пандемии, истерии, стрес и още стрес… Все пак 2020-а ще донесе и една добра новина, особено, ако сте почитатели на астрономията.

В деня на декемврийското слънцестоене, а именно 21 декември, ще можем да видим така наречената „Коледна“ или „Витлеемска“ звезда – феномен, който не се е случвал от 800 години. Какво ще се случи всъщност, за да станем свидетели на това явление? Юпитер и Сатурн ще се подредят толкова плътно на небето, че погледнати от нашата гледна точка – Земята ще изглежда сякаш почти ще се сблъскат, създавайки лъчиста светлинна точка, която е известна като „Коледната звезда“.

Събитието – срещането на планети, се нарича Голямата конюнкция и се случва приблизително на 19 до 20 години, но това е най-близкото срещане на планети от Средновековието насам.

Юпитер и Сатурн ще бъдат най-близо на 21 декември, а „Ветлеемската звезда“ ще бъде видима от всяка точка на Земята, за около един час след залеза в северното полукълбо.

Spread the love
More from divamagazine.bg
Соня Йончева с българска песен в нов албум
Българската песен „Заблеяло ми агънце“ влезе в най новия албум на оперната...
Read More
0 replies on “Юпитер и Сатурн ще се срещнат, за да създадат първата „Коледна звезда“ от 800 години насам”