10 дрехи, 10 дни

Минимализмът е новият световен феномен. Да бъдеш щастлив с малко, но качествени вещи е целта на много от нас тази година. Особено, след като започнахме са вкараме ред в живота си по метода на Мари Кондо.

Разбира се, едно от местата, които най-лесно се поддават на разхищението, е гардеробът ни. Имате ли приблизителна представа колко дрехи имате в него? А колко от тях реално носите ежедневно? Нека предположим – 2-3 чифта панталони, няколко тениски, 1-2 поли, някоя и друга рокля, плюс нещо по официално, за специалните случаи. Сако и пуловери през зимата. На практика въртите едни и същи дрехи в продължение на цял сезон. Звучи ли ви познато?

Спокойно, този текст не е назидателен, а приключенски. Целта му е отново да обикнете гардероба си и цялото му разнообразие. Как? Като преминете на диета. Модна диета.

Какво представлява тя? Както хранителната диета и тази се върти около ограничени е броене, планиране и подготовка. В Instagram може да я откриете под името 10×10 challenge или предизвикателството на 10 дни.

Правилата – имате право да изберете само 10 дрехи и трябва да правите различни комбинации от тях, които да обличате в продължение на 10 календарни дни. Нямате лимит на това по колко броя дрехи от даден вид  да изберете, важно е общо да не надвишават повече от 10 всички заедно. Може да са 10 рокли или 9 рокли и един пуловер. Може да са 5 панталона и 5 пуловера. Колкото до обувките и аксесоарите – те обикновено не попадат в ограничението, или поне не ако правите предизвикателството за първи път, но все опитайте да носите не повече от 2-3 чифта обувки и 1-2 чанти, за да се придържате към идеята.

Преди да изберете какво ще използвате е важно да прегледате ангажиментите си за периода. Ясно е, че в сегашната пандемична обстановка няма да имате много събития. И все пак дори рожден ден у дома е повод да изберете нещо специално.

Следващата стъпка е в това да изберете точно кои дрехи ще са вашата 10ка. Това е много персонално решение и може  да се повлияе от редица фактори. Първият е личният ви стил. Ако той не е ясно дефиниран към любимите поли и рокли или на другия полюс панталони и джинси, добре е да смесите подхода.

Сложете два чифт джинси в класически и черен цвят, една риза една, поне 2 тениски, една от които задължително бяла, сако в неутрален цвят (може да бъде още кожено яке или такова от деним), пуловер една пола (кройката, дължината и всичко друго са въпрос на предпочитания) и две рокли – една с цветен принт и средна дължина, и още една с разкроен силует и в черен цвят. Това е! Звучи хаотично? Съвсем не е джинсите, комбинирани с всяка от тениските и ризата ви  дават поне шест завършени аутфита или иначе казано – готови решения за 6 дни. В добавка за по-топло усещане избирайте сакото или пуловер. Двете рокли, сами по себе си са достатъчни, така че извадете още два дни от десетте. Остават два – в тях идва на помощ полата, която предвидливо избрахме, комбинирайте я с риза или тениска и… готово! Има разбира се опцията ризата да се озове и върху роклята, превръщайки долната и част в пола. Всъщност още много опции има… въпрос на въображение е, а то определено ще работи усилено през 10-те дни, в които трае предизвикателството.

https://www.instagram.com/p/CJmDvd0FdmE/?igshid=8nfxkch061hl

Личен опит – този начин за планиране на гардероба е чудесен при пътуване. Да, наясно сме, че сега малцина предприемат пътувания, но все някога ще дойде и този момент. А и олекотяването на гардероба с готови комбинации е страхотно.
Точно преди година 10×10 challenge бе стратегията за едно пътуване до Франция, в което поради покупките на подаръци, трябваше да внимаваме с обема.

Пътуването бе през есента, а това е доста коварно, защото лесно може да се откажеш с неподготвен за времето навън гардероб. Използвахме обаче стратегията и за 7 дни взехме точно 10 дрехи – 1 широк панталон с висока талия от немачкаща се материя, бяла тениска и тениска с принт към него, една пола от немачкаща се материя, пуловер, кожено яке, свободна рокля с колан в талията, една вечерна рокля (имаше специално събитие), една ленена рокля с тънки презрамки. Общо 9 дрехи, които позволиха достатъчно комбинации, за да не се чувстваме мизерно, но и да не носим прекалено много неща. Покриха всичките ни нужди за пътуването в 7 дни (с една специална вечер), а сигурно щяхме да се справим и 10, ако бе необходимо. Вдъхновихте ли се да опитате?

Spread the love
More from Надя Костова
Адел с обич към себе си
Уверена, заземена и с ново виждане за живота, певицата поставя своето щастие...
Read More
0 replies on “10 дрехи, 10 дни”