10+10 оръжия срещу стреса

Няколко стъпки за по-добро здраве и баланс

Няма как да избягаме от стреса. Той ни дебне зад всеки ъгъл, сварва ни неподготвени, сграбчва челото ни със стегнатата си хватка. Дотолкова сме свикнали да е част от ежедневието ни, че ако по случайност прекараме няколко дни без стрес, започваме да се озъртаме с напрегнато очакване. Но ако стресът трудно може да се избегне, то е възможно да се минимизират щетите от него с няколко прости практики, както и с консумацията на определени храни. Предлагаме ви няколко стъпки за по-добро здраве и повече баланс – на духа и тялото.

На духа

Бъдете активни

Упражненията няма да накарат стреса да изчезне, но ще намалят интензивността на емоциите, ще прочистят мислите ви и ще ви позволят да разрешите проблемите спокойно.

Поемете контрол

За всеки проблем има решение. Ако сте пасивни и си мислите, че не може да се справите, нещата ще станат по-зле. Чувството за загуба на контрол е сред основните причини за стрес. Да поемете контрол над ситуацията, е важна част от намирането на решение и чувството на удовлетвореност.

Общувайте

Изградете си мрежа от хора, които ви поддържат – колеги, приятели, семейство. Така ще има към кого да се обърнете за помощ или съвет, когато се нуждаете. А времето, прекарано в приятни и отпускащи занимания с близки хора, ще ви донесе усещане за благополучие.

Отделяйте време за себе си

Повечето от нас прекарват живота си в една неспирна въртележка от работа, домакинство и родителство и не отделят достатъчно време за себе си и за нещата, които им носят удоволствие. Запазете си поне една вечер в седмицата, която да е само ваша. Околните ще се съобразят.

Поемайте предизвикателства

Поставянето на цели и поемането на предизвикателства, независимо дали в работата или в личния живот, ще ви помогне да изградите увереност. Да научите чужд език или да се занимавате с нов вид спорт ще ви даде повече сили да се справите със стреса, отколкото пасивността и гледането на телевизия.

Избягвайте нездравословните навици

Алкохолът, цигарите и кофеинът са обичайни начини за туширане на стреса. Тези навици обаче носят само временно облекчение и по-скоро ще доведат до нови проблеми, отколкото ще ви помогнат да разрешите съществуващите.

Помагайте на другите

Изследванията показват, че хората, които помагат на другите – чрез благотворителност или доброволчество например, имат по-голям капацитет за възстановяване от стреса. Когато общувате с хора, които са в по-тежка ситуация от вашата, ще осъзнаете, че собствените ви проблеми не са чак толкова страшни.

Работете по-умно, не повече

Да работите по-умно, означава да пренаредите приоритетите си и да се концентрирате върху дейностите, които ще доведат до реален резултат. Оставете най-маловажните неща за накрая и приемете, че винаги ще има още нещо за довършване. Светът няма да свърши от това.

Мислете позитивно

Обръщайте повече внимание на хубавите страни на живота и на нещата, за които сте благодарни. Хората обикновено не оценяват това, което имат. Опитайте се всяка вечер да записвате по три неща, които сте направили добре или за които благодарите. „Наполовина пълната чаша” може да е клише, но ще ви накара да се чувствате по-добре.

Приемете нещата, които не можете да промените

Да се промени проблемна ситуация, невинаги е възможно. Концентрирайте се върху онези неща, върху които имате контрол. Например ако компанията, в която работите, не върви добре, не можете да направите нищо по въпроса, освен да се тревожите. Вместо това по-добре започнете да си търсите друга работа.

Spread the love
Written By
More from DIVA
Папата на гастрономията
Въплъщение на изисканата френска кулинария, Пол Бокюз беше легенда. В наследство остави...
Read More
0 replies on “10+10 оръжия срещу стреса”