125 години от рождението на Дечко Узунов

Изложбата „Съзидания“ по случай 125-годишнината от рождението на големия български художник и интелектуалец Дечко Узунов (1899–1986) ще бъде експонирана в Софийската градска художествена галерия до 8 септември

В опит да се проследи пътят на развитие на Дечко Узунов като художник и своеобразен съзидател на българското изкуство, в залите на Софийската градска художествена галерия е подредена изложба, представяща неговите живописни платна по десетилетия, както и творби, в които той се проява и като майстор на акварелната техника. Показани са над 90 произведения в жанровете портрет, натюрморт, пейзаж и композиция (фигурална и абстрактна).

Индивидуалността на всяко десетилетие е подчертана посредством подбрани цитати от критиката от периода. Не на последно място разказът е допълнен от обширна биография, илюстрирана от богат фотографски материал. Към изложбата са подготвени няколко интервюта с личности, общували пряко с Дечко Узунов, посредством които публиката да се докосне непосредствено до личността на големия творец. С помощта на Българската национална телевизия в изложбата може да се види и режисираният от Дамян Петров филм от 2000 г. „Бай Дечко“. Експозицията е придружена с албум. По повод на годишнината ще бъде валидирана марка в блок с подкрепата на Министерството на транспорта и съобщенията, споделя един от кураторите на изложбата и директор на СГХГ – Аделина Филева.

Натюрморт, 1935
маслени бои върху платно, 73 х 95 см
Частна колекция Боян Радев

Повечето българи познават неговото име и творбите му, отдавна заели своето почетно място в музеите, галериите и частните колекции, определяни днес с думата „класика“. Самият той е класикът на българското изобразително и монументално изкуство. Преминал през живота и творчеството си с много динамизъм, Дечко Узунов винаги е бил обект на интерес от страна на критиката, журналистите, колегите си и широката публика. Известен като портретист, майстор на монументалните изкуства, ценен високо за своите композиции, пейзажи, натюрморти и актови композиции, желан илюстратор и сценограф, той е и приятният ерудиран събеседник, авторитетният и вещ колега, интересният професор.

Невеста, 1925
маслени бои върху платно, 102,5 х 95 см
Художествена галерия – Казанлък

Художникът развива своето изкуство повече от шест десетилетия. От символизма, сецесиона, експресионизма и неокласиката през академизираната формула на соцреализма до пространствената чистота, синтетизма на монументалния език и абстрактния израз.

Проектът е съвместен между СГХГ, Художествена галерия – Казанлък, Държавна агенция „Архиви“, със съдействието на БНТ, с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“, „Аурубис България“ АД, частни лица и медийното партньорство на БТА. В експозицията са включени произведения и архивни материали от художествени галерии от цялата страна, както и от Народен музей – Белград, и частни колекции.

Аделина Филева, Пламен В. Петров и Рамона Димова са куратори на мащабната изложба, която ще може да се види до 8 септември.

Настоящото събитие е третото след откриването на изложбата „Голямото надлъгване. Към изложбата на Дечко Узунов от 1969 година и археологията на един скандал“, представена в Художествена галерия – Казанлък (февруари – май 2024 г.), и „Дечко Узунов. Светско монументално изкуство“, реализирана в Художествена галерия „Дечко Узунов“, филиал на Софийска градска художествена галерия (февруари – юни 2024 г.).

Spread the love
More from Вида Пиронкова
Елена Сиракова и Момчил Косев: Точните ноти в акорд
Елена Сиракова пее, пише авторска музика, а нейният дебютен албум “Галактики” може...
Read More
0 replies on “125 години от рождението на Дечко Узунов”