15 мисли на Ангелин Балсамаджиев

Ангелин Балсамаджиев или Ачо, както го познават приятелите и колегите му, със сигурност носи артистичния дух на баща си – легендарния Иван Балсамаджиев. Ачо винаги е някъде зад кадър – от близо 10 години работи като сценарист и продуцент в „На кафе“. Откакто е татко на три деца – двама близнаци и син, той обича да споделя премеждията си като родител в писмена форма. Така започва да работи за Webcafe, а после и за „Майко мила“. Това лято неговите „бащини неволи“ излязоха на книга – „Мама Ачо“.

За света на съвременния баща и какъв е той

Светът на съвременния баща поразително прилича на света на майката от миналото. Без кърменето, но гледам, че вече има и приставки-бюст за по-извратените татковци. Специално за мен се изразява в много любов, много крясъци и 2500 километра в София на месец с кола.

За чувството за хумор и кога ти е било полезно

Чувството за хумор е бягство, но не трябва да се бърка с иронията и сарказма – те обиждат. Не мога да кажа, че съм преодолял желанието за лека гавра с хората.

За ролите, с които балансираш пред децата

С децата съм прям и смущаващо честен. Не понасям израза „той постоянно слага някаква маска“, идиоти, това е различно поведение според различни обстоятелства.

За писането – откога го правиш и какво ти носи

Спорадично и импулсивно, когато е за кеф, и съсредоточено и фокусирано, когато е за пари и има срок.

За бащинството

Винаги съм мечтал за близнаци. Третият бастун никой не го очакваше, но се появи, за да докажем, че се случват чудеса и че се намери този, който да ни разкаже играта.

За уроците, които научи от собствения си баща

Да не се страхувам по принцип, а когато действително има защо. От друга страна, тогава човек се мобилизира и страхът изчезва някъде на втори план. Страхът е бич, страхът е рак, страхът изяжда и малкото ни отредени дни.

За наследството, което искаш да оставиш

Нотариални актове, гаражи в центъра, зестри, любимите ми уок тигани, острия ми нож за месо, въздушната пушка, фамилията ми и шкодата. А, шкодата я продадох…

За книгите

Да припомням ли, че имам три деца и работя на две места?! Нямам време да гледам прогнозата за времето. Чета само надписите на душ-геловете, докато съм във WC-то. Иначе Селинджър е човекът за мен… Много се разпознах и в Шлинк, този с „Четецът“, но обърнете внимание на „Другият“.

За любовта към писането и за любовта по принцип

Ако отговоря, гарантираш ли ми „Нобел“? Някой по-талантлив от мен беше казал: „Ако можеш да не пишеш, не пиши“, отговорна работа! А за любовта по принцип е сигурно, че не трябва да бъде просто по принцип, нарочена, изсмукана от пръсти, лъжовна…

За последната история, която те развълнува

Не изглеждам, но съм крайно неспокоен човек. Непрестанно се вълнувам, като започнеш от тази с тротинетката, която кара със 110 по Околовръстното и се чуди защо я глобяват, този на амфети в КАТ Пловдив, убиецът с татуираното лице и полицайката до него, през това колко бързо цъфна и презря бъзът под балкона и защо не ми вързаха доматите миналата година, а хем ги колтучих!

За нещата, които правиш, когато си сам

Има богато разнообразие от сайтове, получава ми се много добре! Иначе в момента съм сам в един двор близо до София, избягах от хола и фините прахови, обичам да съм сам, тогава бушува нещо в мен.

За онова, което искаш да ти се случи

Животът ми е прекрасен с всичките гадости по пътя. Живял съм за трима, ей сега да падна върху лаптопа, моля, никой да не скърби. От друга страна, иска ми се да видя децата кой накъде ще тръгне, много са интересни, а сега се задават три пубера накуп, ще бъде страшно, трябва да им се дава отпор.

За „На кафе“

Дълги години екипът на предаването беше изцяло женски, само аз петелът – Рай! Казал съм на момичетата, ако ми дойде, напускам. Е, още съм там, тоест очаквам си класическата андропауза.

За Ачо преди 10 години и този, който си днес

Тридесет килограма разлика, без бели косми, но най-добре ще отговоря с един цитат от книжлето ми: „Разликата между бащинството и ергенския живот е, че в единия случай повръщаното върху блузата си е твое.“

За онова, което ти предстои, и онова, което искаш да ти се случи

Сценаристът у мен се гърчи и не мога да не ти кажа, че вече ме попита това преди два въпроса. Предстои ми море с деца и сладката ми жена, но както казвам, „по-добре е нервен на морето, отколкото нервен в хола“.

Spread the love
More from divamagazine.bg
Николета Лозанова във февруарския брой на DIVA
Февруари е вино, любов, изкушения и красиви жени. Всички те се срещат...
Read More
0 replies on “15 мисли на Ангелин Балсамаджиев”