15 мисли на Акуа Нару

AKUA NARU Portrait

Истинска хип-хоп любимка с неповторим глас е Акуа Нару. Магнетичната певица представи най-новия си албум The Black magnificent на Sofia Live Festival на 26 юни. Известна с класическата си политическа и поетична  лиричност, Акуа Нару прави музика от хип-хоп през соул до джаз. В албума си певицата говори за фокуса върху силата и устойчивостта на днешните времена и, както тя го описва, едно музикално пътешествие, преминаващо през най-важните теми в живота й – скорошното майчинство и скръбта по хората, които вече ги няма.

За новото и различното в албума The Black magnificent

Мисля, че ще трябва да чуете целия албум, за да разберете. Но е различен.

За къде и как политиката и поезията се срещат при теб

Всичко е политика в момента. Навсякъде, всичко. Усещам, че музиката отразява коя съм аз и каква е моята визия за събитията по света. За това какво означава да живееш на тази планета, какво означава да си човек.

За това как откри любовта към поезията

Мисля, че поезията ме откри. Винаги съм писала поезия. Пиша, откакто се помня. Не съм сигурна как точно се случи. Но тя винаги е там и винаги е била.

За това какво ти липсва от Америка

Америка изобщо не ми липсва. Защото в момента съм тук. И живея тук и сега.

За това какво те привлича в Европа

Обичам да пътувам и да съм на различни места. Тъй като в Европа има толкова много страни, толкова близо една до друга, е наистина страхотно. Защото човек би могъл да пътува на доста кратко разстояние и хоп – вече е в съвсем различен свят.

За новите неща в албума

Проектът е в титанично сътрудничество с базираното в Бруклин дуо The RuffPack, съставено от Матиас Льошер и Стефан Кондерт. Нашата колаборация поставя на преден план онова, което аз нося – класическата политическа и поетична лиричност и техния характерен звук. Смесваме много стилове. Имаме хип-хоп, разбира се, но ще чуете и неща като джаз и соул, дори и все още неоткрити стилове.

За това какво мислиш за политическата обстановка в света в момента

Изключително прецакана е. Всичко е просто много, много прецакано.

За това къде реалността среща изкуството при теб

Моята работа е изкуство. Това е цикъл, поне за мен. Животът формира изкуството, което пък от своя страна оформя живота. Няма начало или край, или ясна линия, всичко е едно цяло.

За майчинството и как то те вдъхновява

За мен музиката е начинът, по който комуникирам със света. Моите песни – или поне аз така ги разбирам, предлагат на публиката едно музикално пътешествие, преминаващо през нещата, които ме вълнуват. От една страна, е скорошното ми майчинство и създаване на нов живот, които тотално промениха фокуса ми. От друга страна – стои искрената ми скръб по безсмислената загуба на несправедливо изгубените животи. Всички онези, които си отидоха през последните две луди години.

За твоите вдъхновители и защо точно те

Вдъхновявам се от много неща. Пътуването е едно от най-големите ми вдъхновения. Винаги съм мотивирана да правя повече неща и да бъда по-добър човек, когато съм поразена от силата и красотата на нова култура или ново място.

За госпъл музиката и как тя е повлияла на кариерата ти

Израснах в църквата, така че църковната култура определено формира коя съм. Направи ме личност и даде облик на моето изкуство. Виждам влиянието на църквата в начина, по който изпълнявам някои от песните си, или това, което очаквам звуково от другите.

За ролята на жените в хип-хопа

Жените са архитектите на хип-хоп музиката и културата. В миналото жените твърде често са били пренебрегвани. Но ние сме създатели, продуценти, двигатели, сърцето и душата на една култура.

За твоята любима песен

Не съм сигурна дали имам любима песен. Има толкова много невероятни песни. Има песни, които явно обичам. Версията на Арета Франклин на Bridge Over Troubled Water е песен, която абсолютно обичам, затова ще кажа нея. Но обожавам много песни.

За това какво помниш и искаш да запазиш от детството си

Един спомен, който много ценя, е, когато бях малка и реших да изпълня нещо на хората от моя квартал. Те бяха във възторг. Винаги съм била силно подкрепяна от моята общност. Това е нещо, което много харесвам. И пазя този спомен и до днес.

За онова, което очакват феновете ти в България от теб

Очаквайте да си прекарате страхотно, поклащайки се под звуците на силно пристрастяваща музика. Затова ще им кажа – настройте се за нещо страхотно и се наслаждавайте. Защото ковид ни държи затворени твърде дълго. Но не и на 26 юни!

Spread the love
Tags from the story
More from divamagazine.bg
Юлиан Вергов с награда за най-добър актьор
Юлиан Вергов бе удостоен с наградата за най-добър актьор на 42-рия Международен...
Read More
0 replies on “15 мисли на Акуа Нару”