250 карамфила от сирене в минута

Някъде в разгара на първия пълен локдаун в Испания през пролетта на миналата година на Сантяго Моедано, организатор на гурме събития и предприемач, му хрумва да се заиграе с няколко сирена и инструмента Girolle. Създаден и патентован през 1982 г. от швейцареца Никола Кревоазие, той позволява оформянето на средно по твърдост сирене в розетки. Резултатът от търсенето на нови усещания и оригинален начин за предлагане на впечатляваща услуга се превръща във фирмата FloresdeQueso (CheeseFlowers).

Произведенията от сирене, които с лекота може да бъдат сбъркани с карамфили, вече предизвикват голям интерес, най-вече на сватби, презентации и събития, които започнаха да си пробиват път сред нелеките и постоянно менящи се ограничения.

Кръглата пита от твърдо зряло сирене внимателно се нанизва върху уреда Girolle, чрез който се изстъргват „цветята“. Не става въпрос просто за естетика и впечатляващо кулинарно шоу. „Изрязването на сиренето в тази форма влияе върху вкуса на продукта. Първо, защото заради финия слой по-голяма повърхност от сиренето влиза в контакт с въздуха и така отделя повече и по-силни аромати. И второ, защото уредът обхваща в едно цвете абсолютно целия диаметър на сиренето“, казва Сантяго Моедано за DIVA.  

За момента той се е спрял на някои от най-известните испански занаятчийски сирена: две овчи съответно от Страната на баските и от Кастиля и Леон и едно козе сирене от град Кадис в Южна Испания. Разнообразието е допълнено от различния състав на фунийките, в които той поставя всеки „карамфил“. В момента комбинира с няколко вида: обикновена като тази за сладолед, както и фунийки съответно с домати, спанак, въглен и шоколад. След това оставя всеки желаещ да си добави с капкомер от малките флакони зехтин екстра върджин,  овкусен с различни естествени есенции – кардамон, мащерка, лимон, копър, жасмин, портокал, джинджифил. Така вариациите достигат петдесет. Засега, защото Сантяго възнамерява да включва постепенно в портфолиото си по едно представително сирене от всички деветнайсет испански автономни области.

Spread the love
Публикувано от
Още от Иво Харалампиев

Радостта от водата

Холандската фотографка Вивиан Сасен засне рекламната кампания за колекцията пролет-лято 2020 на...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ