Някъде в разгара на първия пълен локдаун в Испания през пролетта на миналата година на Сантяго Моедано, организатор на гурме събития и предприемач, му хрумва да се заиграе с няколко сирена и инструмента Girolle. Създаден и патентован през 1982 г. от швейцареца Никола Кревоазие, той позволява оформянето на средно по твърдост сирене в розетки. Резултатът от търсенето на нови усещания и оригинален начин за предлагане на впечатляваща услуга се превръща във фирмата FloresdeQueso (CheeseFlowers).
Произведенията от сирене, които с лекота може да бъдат сбъркани с карамфили, вече предизвикват голям интерес, най-вече на сватби, презентации и събития, които започнаха да си пробиват път сред нелеките и постоянно менящи се ограничения.
Кръглата пита от твърдо зряло сирене внимателно се нанизва върху уреда Girolle, чрез който се изстъргват „цветята“. Не става въпрос просто за естетика и впечатляващо кулинарно шоу. „Изрязването на сиренето в тази форма влияе върху вкуса на продукта. Първо, защото заради финия слой по-голяма повърхност от сиренето влиза в контакт с въздуха и така отделя повече и по-силни аромати. И второ, защото уредът обхваща в едно цвете абсолютно целия диаметър на сиренето“, казва Сантяго Моедано за DIVA.
За момента той се е спрял на някои от най-известните испански занаятчийски сирена: две овчи съответно от Страната на баските и от Кастиля и Леон и едно козе сирене от град Кадис в Южна Испания. Разнообразието е допълнено от различния състав на фунийките, в които той поставя всеки „карамфил“. В момента комбинира с няколко вида: обикновена като тази за сладолед, както и фунийки съответно с домати, спанак, въглен и шоколад. След това оставя всеки желаещ да си добави с капкомер от малките флакони зехтин екстра върджин, овкусен с различни естествени есенции – кардамон, мащерка, лимон, копър, жасмин, портокал, джинджифил. Така вариациите достигат петдесет. Засега, защото Сантяго възнамерява да включва постепенно в портфолиото си по едно представително сирене от всички деветнайсет испански автономни области.