Салата с мариновани домати
Продукти: 500 г домати, 250 г рикота кората на 1 лимон, ½ връзка зелен лук
За дресинга: 4 с.л. олио, 15 г нарязани ядки микс 2 скилидки чесън, 5 г настърган джинджифил 1 ч.л. едро смлян лют червен пипер 2 с.л. оризов оцет, 2 с.л. соев сос, 1 с.л. захар
Приготвяне:
Загрейте олиото в малка тенджера и запържете ядките за 2 мин. Добавете чесъна, джинджифила и лютия пипер и пържете още 1 мин. Дръпнете тенджерата от огъня, добавете оцета, соевия сос и захарта, разбъркайте и оставете да изстине. Сложете в голяма купа нарязаните домати, овкусете със сол и пипер, залейте с половината от дресинга и оставете да се мариноват за 1 час. Преди сервиране разбийте рикотата с лимоновата кора и малко сол и пипер. Разпределете я в чинии, отгоре сипете доматите. Поръсете с нарязания лук и останалата марината.
Хранителна информация за 1 порция:
калории – 281
въглехидрати – 16 г
мазнини – 20 г
протеини – 8 г
Брускети със смокини, бурата и прошуто
Продукти:
4 филии хляб с квас
зехтин
2 с.л. сладко от смокини
2 топки бурата
8 резена прошуто
4-6 смокини
няколко стръка мащеркат
Приготвяне:
Поръсете филиите с малко зехтин и ги изпечете от двете страни на грил тиган. Намажете ги със смокиновото сладко. Нарежете сиренето на парчета и го разпределете отгоре. Покрийте с резените прошуто, най-отгоре подредете нарязаните смокини. Поръсете с листенца мащерка, струйка зехтин и капки балсамов оцет.
Хранителна информация за 1 порция:
калории – 519
въглехидрати – 64 г
мазнини – 19 г
протеини – 19 г
Пикантна супа от леща и тиква
Продукти:
2 с.л. зехтин
2 глави лук
2 скилидки чесън
¼ ч.л. лют червен пипер
½ ч.л. кимион
1 тиква
100 г червена леща
1 л зеленчуков бульон
1 връзка кориандър
кисело мляко за сервиране
Приготвяне:
Загрейте в тенджера зехтина и запържете нарязания лук с щипка сол за 7 мин. Добавете чесъна, лютия пипер и кимиона, пържете още 1 мин.
Добавете нарязана тиквата и лещата, залейте с горещия бульон и подправете със сол на вкус. Варете на слаб огън до омекване. Пасирайте супата, прибавете нарязания кориандър. Сервирайте я с кисело мляко.
Хранителна информация за 1 порция:
калории – 167
въглехидрати – 23 г
мазнини – 5 г
протеини – 6 г
Бутер сладкиш със сливи и бадеми
Продукти:
1 опаковка бутер тесто
4 с.л. бадемово брашно
800 г сливи
25 г филирани бадеми
3 с.л. пудра захар
Приготвяне:
Загрейте фурната на 2000 С. Покрийте голяма правоъгълна тава с хартия за печене. Внимателно разстелете тестото, поръсете с бадемовото брашно и подредете разполовените и почистени от костилките сливи. Отгоре наръсете филираните бадеми и захарта. Печете сладкиша 20 мин, или до готовност. Сервирайте го поръсен с още пудра захар.
Хранителна информация за 1 порция:
калории – 408
въглехидрати – 43 г
мазнини – 23 г
протеини – 7 г