4 рецепти, които да изпробвате този месец

Карфиол огретен

Продукти:
1 голяма глава карфиол
2 с.л. зехтин, сол, черен пипер
4 с.л. масло, 3 с.л. брашно, 2 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. настърган ементал, ½ ч.ч. настърган пармезан
1 ч.л. чесън на прах, 1 ч.л. горчица
щипка лют червен пипер

Приготвяне:
Загрейте фурната на 2000 С. Разделете карфиола на розички, подредете ги в покрита с хартия за печене тава, поръсете със сол, пипер и зехтин. Изпечете до леко покафеняване.
В голяма тенджера разтопете маслото на слаб огън. Добавете брашното и го запържете до златисто. Постепенно налейте млякото, като бъркате непрекъснато, за да не станат бучки. Варете бешамела 2-3 мин, докато се сгъсти. Дръпнете от огъня, прибавете сирената, овкусете с подправките, сол и пипер. Сипете половината сос в намаслена тавичка. Покрийте с карфиола, залейте с останалия сос. Изпечете огретена до леко покафеняване.

Хранителна информация за 1 порция:
калории – 196
въглехидрати – 11 г
мазнини – 14 г
протеини – 9 г

Картофена супа с наденица

Продукти:
250 г пушена наденица
6 картофа
2 ч.ч. замразена царевица
1 ½ л пилешки бульон
1 стрък селъри
1 морков
1 ч.л. чесън на прах
сол
черен пипер
1 ½ ч.ч. прясно мляко
2/3 ч.ч. настърган чедър

Приготвяне:
В голяма тенджера запържете нарязаната наденица. Извадете я и я отделете настрани. В същата тенджера сложете нарязаните картофи, морков и селъри, царевицата, бульона и подправките. Варете на слаб огън, докато зеленчуците омекнат. Добавете млякото, сиренето и наденицата, варете още 5 мин, докато сиренето се разтопи.

Хранителна информация за 1 порция:
калории – 377
въглехидрати – 44 г
мазнини – 17 г
протеини – 14 г

Пиле паприкаш

Продукти:
1 пиле
сол, черен пипер
2 с.л. олио, 2 глави лук
2 скилидки чесън, 3 с.л. брашно
1 с.л. червен пипер, 2 ч.ч. пилешки бульон
1 ч.ч. заквасена сметана

Приготвяне:
Нарежете пилето на порции, овкусете със сол и черен пипер и го запържете в голяма тенджера. Извадете парчетата пилешко и ги отделете настрана.
Намалете котлона и в същата тенджера запържете до омекване нарязания на полумесеци лук. Когато е почти готов, добавете и чесъна.
Към лука прибавете брашното и червения пипер и запържете, като бъркате. Налейте бульона и варете 5-6 мин при непрекъснато бъркане. Върнете пилето в тенджерата и варете на слаб огън 30 мин.
Извадете парчетата пилешко в чиния, а към соса добавете сметаната и варете още 3-4 мин. Залейте месото със соса, сервирайте с варени макарони, ориз или картофено пюре.

Хранителна информация за 1 порция:
калории – 422
въглехидрати – 5 г
мазнини – 26 г
протеини – 40 г

Палачинка с ябълки и мед

Продукти:
3 яйца, ¾ ч.ч. прясно мляко
¾ ч.ч. брашно, 1 с.л. захар, 2 с.л. масло
За топинга:
1 с.л. масло, 2 ябълки
½ ч.ч. мед, 2 с.л. лимонов сок
½ ч.л. канела, 1 ч.л. нишесте, 2 ч.л. студена вода

Приготвяне:
Загрейте фурната на 200 С. В купа разбийте яйцата, млякото, брашното и захарта. Сложете маслото в тавичка във фурната да се разтопи. Изсипете тестото в горещата тава, печете 15-20 мин, докато палачинката бухне и леко покафенее по краищата. Междувременно пригответе топинга. Задушете нарязаните ябълки в маслото до леко покафеняване. Сипете меда, лимоновия сок и канелата. Разбийте нишестето с водата и прибавете към ябълковата смес. Варете 1-2 мин до сгъстяване. Изсипете топинга върху палачинката и сервирайте веднага.

Хранителна информация за 1 порция:
калории – 429
въглехидрати – 72 г
мазнини – 14 г
протеини – 9 г

Spread the love
Tags from the story
,
More from Дона Делова
Дженифър Лопес и Марая Кери: Войната на поп дивите
Под прожекторите на поп сцената дългогодишните вражди никак не са рядкост. Мерят...
Read More
0 replies on “4 рецепти, които да изпробвате този месец”