4 сезонни рецепти, които да изпробвате

Фотография / iStock

Свежа супа от аспержи

Продукти:
¼ ч.ч. масло, нарязано на кубчета
1 ч.ч. нарязан лук
1 кг пресни аспержи, нарязани на парченца
2 ½ ч.ч. пилешки бульон
½ ч.ч. бяло вино
¼ ч.ч. заквасена сметана
½ ч.л. лимонов сок
¼ ч.л. настъргана лимонова кора
сол
черен пипер

Приготвяне:
В тенджера разтопете маслото и задушете лука до омекване. Добавете аспержите, задушавайте още малко. Сипете бульона и виното, овкусете със сол и пипер и варете на слаб огън, докато аспержите омекнат. Пасирайте супата.
Разбъркайте сметаната с лимоновия сок и кора. Сервирайте супата с лъжица сметана и крутони.

Хранителна информация за 1 порция:
калории – 191
въглехидрати – 9 г
мазнини – 13 г
протеини – 7 г

Пролетни рулца със спанак

Фотография / iStock

Продукти:
500 г замразен спанак
2 ч.ч. натрошено сирене
4 скилидки чесън
няколко стръка копър
сол
черен пипер
оризови кори за пролетни рулца или обикновени кори за баница
олио за пържене

Приготвяне:
Размразете спанака и го изстискайте добре – да не остане никаква влага. Разбъркайте го със сиренето, счукания чесън, копъра, сол и пипер. Увийте стегнати рулца от корите и плънката, като намокрите ръбовете с вода, за да залепнат. Изпържете ги във фритюрник или дълбок съд с голямо количество олио.

Хранителна информация за 1 рулце:
калории – 245
въглехидрати – 22 г
мазнини – 12 г
протеини – 10 г

Пиле с розмарин и лайм

Фотография / iStock

Продукти:
4 пилешки гърди
2 с.л. олио
½ ч.ч. бяло вино
¼ ч.ч. сок от лайм
2 с.л. пресен розмарин
сол
черен пипер

Приготвяне:
Изтънете пилешкото с чук за пържоли, овкусете го със сол и пипер. Запържете го в олиото до златисто. Добавете бялото вино, сока от лайм и розмарина, задушавайте още 10 мин.

Хранителна информация за 1 порция:
калории – 422
въглехидрати – 5 г
мазнини – 26 г
протеини – 40 г

Лимоново тирамису

Фотография / iStock

Продукти:
250 г маскарпоне
250 г крем сирене
1 пакет готова смес за пудинг с вкус на лимон
1 ч.ч. прясно мляко
2/3 ч.ч. лимонов сок
3 с.л. захар
24 бр. бишкоти
2 ч.л. настъргана лимонова кора

Приготвяне:
Разбийте с миксер маскарпонето, крем сиренето, сместа за пудинг и прясното мляко. В купа разбийте лимоновия сок и захарта. Потапяйте бишкотите в лимоновия сок и ги редете в правоъгълна форма. Намажете с крема, повторете пластовете. Поръсете сладкиша с лимоновата кора. Охладете за 2 часа преди сервиране.

Хранителна информация за 1 порция:
калории – 350
въглехидрати – 33 г
мазнини – 22 г
протеини – 6 г

Spread the love
More from Дона Делова
Валдорфските кукли на Цвети и Вили
Да запазим същността на детството за цял живот, гласи един от постулатите...
Read More
0 replies on “4 сезонни рецепти, които да изпробвате”