Пет факта за Бийтълс в деня на Бийтълс

Преди 19 години датата 16 януари е обявен за Световния ден на Бийтълс – една от най-великите музикални групи. Пол, Джон, Джордж и Ринго правят своя дебют в Cavern club в Ливърпул на така известната Mathew Street, който също бива отворен на 16 януари, но през 1957 година.

Ливърулската четворка се превръщат във феномен, който вълнува музикалните фенове и до днес, а по повод техния ден ви разказваме пет факта за тях. Вие си пуснете „A Hart Days Night“ и им се насладете.

  1. “Strawberry Fields Forever” е единствената песен на Бийтълс писана за реално същестуващо място. Когато Джон Ленън е изоставен от майка си и баща си и отива да живее при чичо си и леля си в Ултън, Ливърпул, той открива парка Strawberry Fields, в който играе. Нарича го тайна градина. По-късно пише песен за него.
  2. Бийтълс записват дебютния си албум – Please Please Me за близо ден. Много малко хора могат да се похвалят, че са толкова продуктивни, но на 11 февруари 1963-а Бийтълс са именно такива. Те правят 12-часова сесия и на финала записват емблематичната песен “Twist and Shout“.
  3. Когато стават мегазвезди, режисьорът Ричард Лестър решава да направи полу-документален филм за четворката и започва да ги следи по време на тяхно турне във Великобритания. Филмът е A Hard Day’s Night (Нощ след тежък ден) и представя само два дни от живота им. Освен това е първи за Джон, Пол, Джордж и Ринго.
  4. Легендарният 13-ти албум на Бийтълс се появява през 1970 година. Албумът е Let it Be и малко след записите му Джон Ленън обявява на останалите членове на групата, че ги напуска. Когато това става обществено достояние, музикалният свят е потресен. Бийтълс представят Let It Be и продължават със самостоятелни кариери. През 1988-а излиза двойният албум Past Masters, който съдържа стари песни, концерти и бележки.
  5. Един от най-големите фенове на Бийтълс в кино света е Питър Джаксън. Новозеландецът работи по документален филм „The Beatles: Get Back“, който трябваше да се появи през 2020 година, но беше отложен за тази. Режисьорът използва 56 часа суров материал – невиждан досега филмов и видеоархив, в който Джон, Пол, Джордж и Ринго са около 28-29-годишни и работят по емблематичния албум „Let It Be“. Първият поглед към филма вижте долу.

С него ви пожелаваме прекрасен Бийтълс ден.   

Spread the love
More from divamagazine.bg
„Точица“ представя „Откакто те няма“
Издателство „Точица“ представя книгата на Албена Тодорова „Откакто те няма“. Художник е...
Read More
0 replies on “Пет факта за Бийтълс в деня на Бийтълс”