Пет факта за Бийтълс в деня на Бийтълс

Преди 19 години датата 16 януари е обявен за Световния ден на Бийтълс – една от най-великите музикални групи. Пол, Джон, Джордж и Ринго правят своя дебют в Cavern club в Ливърпул на така известната Mathew Street, който също бива отворен на 16 януари, но през 1957 година.

Ливърулската четворка се превръщат във феномен, който вълнува музикалните фенове и до днес, а по повод техния ден ви разказваме пет факта за тях. Вие си пуснете „A Hart Days Night“ и им се насладете.

  1. “Strawberry Fields Forever” е единствената песен на Бийтълс писана за реално същестуващо място. Когато Джон Ленън е изоставен от майка си и баща си и отива да живее при чичо си и леля си в Ултън, Ливърпул, той открива парка Strawberry Fields, в който играе. Нарича го тайна градина. По-късно пише песен за него.
  2. Бийтълс записват дебютния си албум – Please Please Me за близо ден. Много малко хора могат да се похвалят, че са толкова продуктивни, но на 11 февруари 1963-а Бийтълс са именно такива. Те правят 12-часова сесия и на финала записват емблематичната песен “Twist and Shout“.
  3. Когато стават мегазвезди, режисьорът Ричард Лестър решава да направи полу-документален филм за четворката и започва да ги следи по време на тяхно турне във Великобритания. Филмът е A Hard Day’s Night (Нощ след тежък ден) и представя само два дни от живота им. Освен това е първи за Джон, Пол, Джордж и Ринго.
  4. Легендарният 13-ти албум на Бийтълс се появява през 1970 година. Албумът е Let it Be и малко след записите му Джон Ленън обявява на останалите членове на групата, че ги напуска. Когато това става обществено достояние, музикалният свят е потресен. Бийтълс представят Let It Be и продължават със самостоятелни кариери. През 1988-а излиза двойният албум Past Masters, който съдържа стари песни, концерти и бележки.
  5. Един от най-големите фенове на Бийтълс в кино света е Питър Джаксън. Новозеландецът работи по документален филм „The Beatles: Get Back“, който трябваше да се появи през 2020 година, но беше отложен за тази. Режисьорът използва 56 часа суров материал – невиждан досега филмов и видеоархив, в който Джон, Пол, Джордж и Ринго са около 28-29-годишни и работят по емблематичния албум „Let It Be“. Първият поглед към филма вижте долу.

С него ви пожелаваме прекрасен Бийтълс ден.   

Spread the love
More from divamagazine.bg
Легендарният Индиана Джоунс се завръща
Този юни най-известният археолог и един от най-великите филмови герои на всички...
Read More
0 replies on “Пет факта за Бийтълс в деня на Бийтълс”