5 здравословни храни, които ти пречат да отслабнеш

(Photo by: Anjelika Gretskaia/REDA&CO/Universal Images Group via Getty Images)

Свикнали сме да свързваме здравословните храни със свалянето на килограми и задържането на перфектната форма. Уви, не винаги това е така. Здравословните храни както всички други имат своите калории и добавяни неконтролируемо в менюто също са причина да пълнеем. Не вярвате ли? Тогава ето една малка сметка – половин авокадо носи на тялото близо 150 ккал. Ако те са в повече от изразходваните за деня, за един месец с предозиране на тази полезна храна ще качите около 600 г. тегло. Не звучи особено привлекателно, нали? Ето и останалите 5 храни, които с може да прекалявате без да усетите.

Фурми

Не консумираш захар от месеци, но въпреки това кантарът не показва по-ниски стойности? Може би все пак не си спряла всичката захар, а посягаш към плодовата такава. Фурмите са една от тайните за съвършените веган сурови десерти, но да не се заблуждаваме – те са калорични. В 5 бр. сочни пресни фурми има между 120 и 150 ккал, повечето от които са въглехидрати. Полезните минерали са факт, но съдържанието на толкова захар ни подлъгва да похапваме повече и повече, докато надвишим дневната доза здравословност.

Моркови

Всички знаем, че морковите са един от най-здравословните зеленчуци. Умерената му консумация е тайната на хубавата кожа, здравата коса и нокти заради витамините в него. Сок от моркови е като елексир за красота, но уви, пълен със захар. Калориите в 200 мл. сок са колкото в чаша газирана напитка и са краткия път към онези излишни 2 килограма, които не искаме да виждаме малко преди плажа.

Авокадо

Универсалната добавка към всяка суперсалата авокадото е от храните, които неусетно могат да добавят екстра килограми към теглото ни. Богато на мазнини, минерали и витамини, то се вписва в представите за здравословна кухня, но вниманието ни трябва да се насочи към количествата, в които присъства в менюто ни. Половин едро авокадо има около 150 ккал, които добавени към зехтина в салатата (около 75 ккал), зелените зеленчуци (20-25 ккал), бобови или млечни (80/100 ккал) са твърде много за стартер.

Ядки

Всички знаем, че бадемите и орехите са изключително полезни за здравето на косата, кожата и ноктите. Но всичко си има мярка. Ядките са една от причините много жени на диета да не успяват да свалят желаното тегло, защото са от онези междинни похапвания, които сякаш не броим. Една шепа ядки по избор обаче има около 100, дори 120 ккал. Това добавя половин килограм към теглото ни, ако са в повече от нужния прием на енергия.

Протеинови шейкове

Чували сме, че протеините ни засищат за дълго и с това пропускаме моментите на зверски глад, които съпътстват всяка диета. Една от грешките обаче е приемането на протеиновите шейкове като нулеви калории или дори полезни такива. В една доза протеинов шейк се крият между 120 и 160 ккал. И това само, ако е разтворен във вода. Смесен със сок, банан или други плодове, калориите могат да скочат над 250 и да стигнат дори 400. Не звучи като снак, а като изцяло заместено хранене, нали? Разбира се, страхът от напълняване не бива да е причина за премахване на протеиновите шейкове от менюто. Важно е обаче да следим да не надвишаваме енергийния прием за деня с тях.

Spread the love
More from divamagazine.bg
15 мисли на Цветелина Цветкова
Познавате Цветелина Цветкова от две от най-забавните книги, които прочетохме наскоро –...
Read More
0 replies on “5 здравословни храни, които ти пречат да отслабнеш”