50 нюанса бодипозитив

Как положителната идея породи негативизъм, също боди? Защо срамът от тялото е неразорано поле за собствените страхове? Как социалните мрежи станаха място за виртуални войни между бодишеймъри и жертви? Причината фотошопирани красавици да си рисуват стрии?

„Отпрала е дупе като на Ники Минаж”, „Двойна брадичка ала шарпей”,  „Анорексичка! Купете й нещо за ядене”, „Ама че хипопотам!“”, “Краката й диреци, а облякла къса пола”… „Остроумните” коментари за външния вид на другите никога не са били толкова зложелателни. И ако преди мнението, което никой не иска от хейтърите, е изричано шепнешком зад гърба на същите тези нещастни „хипопотами“ или „анорексички“, сега то се обсъжда свободно от хиляди или дори милиони потребители на интернет под снимки в социалните мрежи. Никой не е пощаден. Дори да нямате акаунт в Instagram или да не сте публична личност, пак може да прочетете нещо по свой адрес. „Седя си в дупката (интернет все още е безопасно място), пиша каквото си искам, чувствам се добре и по-малко мразя шефа ми.”) Троленето, което не е нищо друго освен скрита агресия, е неприемливо за XXI век. Ако най-важното у човека е външността, то тогава Тръмп трябваше да бъде подложен на процедура по импийчмънт още в деня след изборите. Но това е друга тема.

Моето тяло моя работа

По принцип мислещият и възпитан човек е толерантен и няма да тръгне да съди другите по отношение на ръст, обеми, килограми… Причината е, че у всеки може да се открие недостатък. Винаги обаче ще се намери някой, който да го търси и във вас. (Не е задължително бодишеймърите да са зли „чудовища“, които умишлено ви сдъвкват на две хапки. Те може да бъдат съвсем мили хора, действащи на принципа: „Просто изразявам мнение.“) А сега си представете, че съществува идеален свят, в който на всеки е позволено да бъде такъв, какъвто иска или може. Където се зачитат чувствата на другите, липсват злостни подмятания на всяка крачка и където експериментите, дори и неудачните, са личен избор. С тренда на естественост вятърът довя и схващането, че да се срамуваш от външността си е толкова неприлично, колкото бърсането на ръцете в покривка или гасенето на фас в чаша. Не дължите на никого нищо, особено за да оправдаете очакванията на другите. Никой няма право да ви натрапва идеалите си. Време е да загърбите безкрайните критики, изтощителните диети и опитите да се впишете в моделските стандарти и най-накрая да се научите да приемате недостатъците си. Няма значение дали сте слаби или дебели (думите между другото вече са в stop list) – вие сте достойни за любов, уважение и приемане. И заслужавате да публикувате снимките си в интернет без страх. Комплексите и бодишеймингът са резултат от сблъсъка със социума, който принуждава човек да приведе своята телесност в наложените стереотипи.

Да, аз съм такава и се гордея с това!

На въпроса „Кои сте вие в живота?“ днес е прието да се рапортува без колебание. Би било супер, ако се окажете феминистка или веган, а в идеалния случай и двете наведнъж. В този случай обществото кимва одобрително: „Наш човек”, което ще рече идентификацията е минала успешно. Вие обаче избирате пътя на бодипозитивизма – не искате да отслабнете или да напълнеете и сте се примирили с това. Какво ще направите, ако неизвестен недоброжелател напише, че не ви е провървяло катастрофално с външния вид? Ще му отговорите не по-малко грубо? Ще го игнорирате? Ще пролеете сълзи на възглавницата? Ще почнете да пестите за пластичен хирург? Ако говорим за звездите, някои от тях не толерират подобни изказвания и отвръщат хапливо, без да подбират изрази. (Очаквана реакция, която само ще вдъхнови „троловете” за нови подвизи.) Други пък предпочитат да реагират остроумно, шегувайки се. По-добрият (и популярен в момента) подход е в духа на думите на Серена Уилямс: „Харесвам тялото си, не бих променила абсолютно нищо в него. Не те моля да обичаш тялото ми, моля те да ме оставиш да бъда себе си.” Достоен за мото на бодипозитивизма, цитатът е победа над бодишейминга. Тактиката определено работи – за да лишите противника от аргументи, първо трябва да ги използвате, след което те вече няма да служат на противоположната страна.

Белег на дупето

Истината за живота в Instagram, Twitter, YouTube и прочее места, където „живее” цялото прогресивно човечество, достигна такова ниво, че идеалните момичета рисуват по тялото си или залепват ваденки във формата на… стрии. (Да, Miami Tattoo пусна такива). В плен на синдрома „инстадива” те се опитват да разчупят с несъвършени подробности  перфектната картина в онлайн пространството в тон с новата етика и съвременната конюнктура. Защо не само кралиците на Facetune, но и безупречните по рождение красавици потъпкват положените по време на натрупването на първоначалния репутационен капитал усилия? Защо се опитват да изглеждат по-зле, отколкото са в действителност? Защото тези, които се интересуват от тяхната здравословна закуска на Малдивите и гледката от 7-звездния хотел в Абу Даби, стават все по-малко. Публиката, която преди им осигуряваше така желания индекс на известност, придоби „лошия” навик да вижда в дирижираните кадри фалш. В новата реалност, в която живеем и в която най-важно е здравето, щастливото съвършенство вбесява, а перфекционизмът е неуместен. Модерно в момента е да бъдете земни. Още повече че на плажа е трудно да се скрият „тигровите райета”, разбирайте стриите. Що се отнася до популярността на звездите – лайковете отново скачат, тъй като последователите откриват сродна душа, припознавайки се в кумирите си. Което много напомня натюрморт от рода на фастфуд, но в кожен салон на Bently.

P.S. При поредната атака на бодишейминг си спомнете, че натрапчивите мисли са уморителни и причиняват ранни бръчки . В света има толкова много интересни и неизследвани неща, че е глупаво да мислите само за външния си вид. Освен вас никой не се интересува. Както пеят от глем рок групата „Смоуки Who the f ** k is Alice? Хората са прекалено заети със себе си, за да мислят за някой друг.

Spread the love
More from Свобода Сидерова
Любимата прическа на TikTok
Ниският кок тип балерина е тук, за да остане. Има толкова много...
Read More
0 replies on “50 нюанса бодипозитив”