6 френски класики, които всяка жена трябва да пробва

Когато става дума за шик, французойките са несравними. Една от тайните на техния чар безспорно са парфюмите, които те носят с елегантност и самочувствие.

Освен въпрос на личен избор ароматът е нещо повече – той е част от културатата на красотата, изграждана и усъвършенствана с векове.  А в страната на Коко Шанел, Нина Ричи и Ив Сен Лоран тя определено е на почит.

Френските ухания имат славата на най-изисканите и рафинираните.  Но кои са „най-френските” сред тях? Световноизвестният парижки парфюмерист Франсис Кюркджиян представя 6 класически аромата, които ни карат да усетим непреходната женственост и флиртуващия бриз над Сена.

1. Chanel No. 5 (1921)

“Най-емблематичният от всички парфюми, есенцията на идеята за женственост. Спомнете си за Мерилин Монро и „капката парфюм”, сътворена от модна къща Chanel – това е невероятно преживяване. Може да ви хареса, може и да не ви допадне – все пак е създаден преди почти 100 години, но при всички положения трябва да разберете лично дали е за вас.”

2. Cacharel Anaïs Anaïs (1978)

“Смята се, че Nina Ricci’s L’Air du Temps е първият парфюм, създаден за млади момичета. В съвременния свят неговият наследник е Anaïs Anaïs. Не е точно лек, но е ярък и светъл флорален аромат. Има нещо много невинно в него – по начина, по който младите жени бяха невинни преди 20 години.”

3. Guerlain Shalimar (1925)

“В известен смисъл това е парфюмът на майка ви или на баба ви. Легендарен и много, много френски. Неговото ухание може да се усети в театрите, в операта. А шишето му е красиво като бижу.”

4. Yves Saint Laurent Opium (1977)

“Тук имаме Ив Сен Лоран, мода и Opium. Той ухае на парфюм, създаден в друг век, тъй като парфюмите от онова време още нямат плодовите нотки, които се използват масово в наши дни. Идеята на този аромат вече не е толкова скандална, както в началото, но все още има нещо пристрастяващо в него.”

5. Kenzo Parfums Flower by Kenzo (2000)

“Ориенталски парфюм. Силен, но по-скоро светъл, отколкото тъмен. В него се усещат пудрени нотки, а също роза и аромат на червило. Ето този аромат на червило е нещо, което се среща само във френските парфюми и никъде другаде. Класика.”

6. Chanel Coco Mademoiselle (2001)

“Още един парфюм на Chanel, който вероятно всяка жена е използвала в един или друг момент. Олицетворение на идеята за френското момиче, той е много модерен, елегантен и шик. Това е плодов, флорално-шипров аромат, а както знаем, шиприте са много френски – абстрактни и неагресивни, тези нотки придават мистериозност на парфюма. Coco Mademoiselle ухае много различно от всичко, което познавате.”

Spread the love
Публикувано от
Още от Дона Делова

Аманда Лиър – сърце, което не се предава

„Не ми пука кога съм родена, от значение е единствено, че съм...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ