6 френски класики, които всяка жена трябва да пробва

Когато става дума за шик, французойките са несравними. Една от тайните на техния чар безспорно са парфюмите, които те носят с елегантност и самочувствие.

Освен въпрос на личен избор ароматът е нещо повече – той е част от културатата на красотата, изграждана и усъвършенствана с векове.  А в страната на Коко Шанел, Нина Ричи и Ив Сен Лоран тя определено е на почит.

Френските ухания имат славата на най-изисканите и рафинираните.  Но кои са „най-френските” сред тях? Световноизвестният парижки парфюмерист Франсис Кюркджиян представя 6 класически аромата, които ни карат да усетим непреходната женственост и флиртуващия бриз над Сена.

1. Chanel No. 5 (1921)

“Най-емблематичният от всички парфюми, есенцията на идеята за женственост. Спомнете си за Мерилин Монро и „капката парфюм”, сътворена от модна къща Chanel – това е невероятно преживяване. Може да ви хареса, може и да не ви допадне – все пак е създаден преди почти 100 години, но при всички положения трябва да разберете лично дали е за вас.”

2. Cacharel Anaïs Anaïs (1978)

“Смята се, че Nina Ricci’s L’Air du Temps е първият парфюм, създаден за млади момичета. В съвременния свят неговият наследник е Anaïs Anaïs. Не е точно лек, но е ярък и светъл флорален аромат. Има нещо много невинно в него – по начина, по който младите жени бяха невинни преди 20 години.”

3. Guerlain Shalimar (1925)

“В известен смисъл това е парфюмът на майка ви или на баба ви. Легендарен и много, много френски. Неговото ухание може да се усети в театрите, в операта. А шишето му е красиво като бижу.”

4. Yves Saint Laurent Opium (1977)

“Тук имаме Ив Сен Лоран, мода и Opium. Той ухае на парфюм, създаден в друг век, тъй като парфюмите от онова време още нямат плодовите нотки, които се използват масово в наши дни. Идеята на този аромат вече не е толкова скандална, както в началото, но все още има нещо пристрастяващо в него.”

5. Kenzo Parfums Flower by Kenzo (2000)

“Ориенталски парфюм. Силен, но по-скоро светъл, отколкото тъмен. В него се усещат пудрени нотки, а също роза и аромат на червило. Ето този аромат на червило е нещо, което се среща само във френските парфюми и никъде другаде. Класика.”

6. Chanel Coco Mademoiselle (2001)

“Още един парфюм на Chanel, който вероятно всяка жена е използвала в един или друг момент. Олицетворение на идеята за френското момиче, той е много модерен, елегантен и шик. Това е плодов, флорално-шипров аромат, а както знаем, шиприте са много френски – абстрактни и неагресивни, тези нотки придават мистериозност на парфюма. Coco Mademoiselle ухае много различно от всичко, което познавате.”

Spread the love
More from Дона Делова
Солта на живота
Казват, че трябва да изядеш една торба сол с някого, за да...
Read More
0 replies on “6 френски класики, които всяка жена трябва да пробва”