7 сериала по книги, които да гледате (и прочетете)

Има едно много популярно твърдение, че някой ден, някога в далечното бъдеще, мишката ще изяде книжката. Засега обаче, независимо от мрачните прогнози, така и не се е случило. За сметка на това книги се пишат все повече, а на базата на тях се правят друг вид продукти. Ако преди най-високото ниво и признак за страхотен успех беше да превърнат една книга във филм, то днес честта се пада на сериалите.

Най-добрите адаптации на малък екран имат нещо общо – направени са със страст, подробно и създавайки собствен свят, в който зрителят да се потопи, независимо дали е чел произведението или то му убягнало.

Ние сме избрали седем такива книги, които получават свои адаптации на екран и може да ги гледате и прочетете веднага.

Съпричастният/The Sympathizer (HBO Max)

„Съпричастният“ е един от най-високопрофилните проекти на HBO Max за тази година. Сериалът адаптира едноименна книга на Виет Тан Нгуен, която може да намерите и на български и препоръчваме да прочетете, преди да се гмурнете в света на шпионажа. На режисьорското място сяда известния южнокореец Парк Чан-Уук, а като основен продуцент и изпълнител на няколко роли е Робърт Дауни-Джуниър. „Съпричастният“ проследява комунистически шпионин, син на французин и виетнамка, през последните години на Виетнамската война и последвалото му изгнание в Щатите. „Съпричастният“ стартира в средата на април. А книгата може да откриете с лого на издателство „Кръг“.

Мистериите на Мис Фишър/ Miss Fisher’s Murder Mysteries (Epic Drama)

„Мистериите на мис Фишър” е от онези сериали, които ако обичате добрите стари мистерии, ще ви харесат от първия път. Шоуто е дело на австралийския канал ABC и стартира своето излъчване в началото на 2012-а. Освен това е една от най-успешните и най-скъпите продукции на канала. Поредицата е адаптация по криминалните романи на австралийската писателка Кери Грийнууд, която започва да излиза още през 1989 година. Първата книга от поредицата – „Кокаинов блус“, вече може да бъде открита на български. Книгата може да откриете от издателство „Прозорец“.

Трите тела/3 body problem (Netflix)

Сериалът на Netflix е адаптация от едноименния роман на Лиу Цъсин – първият азиатец, отличен с награда „Хюго“ за научна фантастика. „Трите тела“ е първата книга от трилогията „Земното минало“ и разказва история, разпростираща се през различни епохи, но основно занимаваща се с това, че Културната революция в Китай задвижва събития, които кулминират години по-късно с мистериозното убийство на група учени, когато физичните закони изглежда, че спират да важат. Група герои се впускат в търсене на истината, а една видео игра показва различните начини, по които цивилизациите се издигат и после рухват. Цялата триогия е издадена от изд. „Колибри“.

Пороците на Токио/Tokyo Vice (HBO Max)

Вдъхновен от мемоарите на журналиста Джейк Аделстийн, историята проследява потапянето на един репортер американец в дебрите на криминалната журналистика в Япония. Книгата „Пороците на Токио“ се разпространява у нас от издателство Ерове. Ансел Елгорт е в ролята на американския журналист Джейк Аделстийн, който през 90-те години на миналия век се мести в японската столица и става криминален репортер в местен вестник. Втори сезон, заснет на място в Токио, ни отвежда още по-дълбоко в престъпния подземен свят на града, докато Аделстийн осъзнава, че животът му и тези на близките му, са в ужасна опасност.

Дейзи Джоунс & The Six/Daisy Jones & The Six (Amazon Prime)

Вдъхновена от реалната история на бандата Fleetwood Mac, Дженкинс Рийд разказва за популярна 70-тарска рок банда, предвождана от харизматичните си вокалисти Дейзи и Били, която се разделя на върха на успеха си, което ги прави напълно иконични. Години по-късно, членовете на бандата разказват истинската история за драмата им зад кулисите, която ги е накарала да се разделят именно в момента, когато са постигнали всичко, за което са мечтали. Когато Рийз Уидърспуун пуска като четиво на месеца именно „Дейзи Джоунс & The Six“ в книжния си клуб Reese’s Book Club, книгата за месец се превръща в абсолютен хит. Съответно Уидърспуун и нейната компания Hello Sunshine тя купува правата за филмиране на романа. Сериалът е наличен онлайн, а книгата (заедно с останалите книги на Тейлър Дженкинс Рийд) са издадени у нас от изд. Intense.

Анн от фермата „Зелените стрехи“/ Anne With An E (Netflix)

Матю Кътбърт и неговата сестра Марила искат да осиновят момче, което да им помага с ежедневните задачи в тяхната ферма „Зелените стрехи“. Вместо това обаче сиропиталището им изпраща луничавата Анн Шърли – червенокосо единайсетгодишно момиче, което има безгранично въображение и непокорен нрав. Но преди да успеят да го върнат, малкото момиче спечелва сърцата им. Тази щастлива грешка ще промени живота и на тримата и ще донесе нови емоции на малката общност на Авънлий. Историята на Анн и нейните приключения са толкова популярни. Книгата има ново великолепно илюстровано издание от изд. Orange Books, а най-новата адаптация на историята на Анн се намира в Netflix.

Един аристократ в Москва/A Gentleman in Moscow (SkyShowtime)

Сериалът е базиран на популярния роман със същото име на Еймър Тауълс и разказва за Граф Александър Ростов, който е изправен пред болшевишки трибунал и осъден да не напуска хотел „Метропол“, в противен случай ще бъде разстрелян. В ролята на графа влиза Юън Макгрегър, който бързо установява, че миналото му на благородник го поставя от грешната страна на историята след Руската революция. Годините отминават и от другата страна на вратите на хотела се разиграват някои от най-бурните десетилетия в руската история, но ограниченият начин на съществуване на Ростов му позволява да се потопи в огромния свят на емоциите.

Spread the love
More from Зорница Аспарухова
Оливия Уайлд: Най-добрият живот
От актриса до режисьор с втори филм, който прави премиера на фестивала...
Read More
0 replies on “7 сериала по книги, които да гледате (и прочетете)”