Орисана от водата

Световната рекордьорка по фридайвинг Ай Футаки ексклузивно за DIVA!

През 2012 г. японската гмуркачка Ай Футаки подобрява два световни рекорда „Гинес“ в дисциплината свободно гмуркане или фридайвинг. Тя преплува най-дългата дистанция в подводна пещера в две категории и става първата жена, достигнала 100 метра с плавници, и първият човек на 90 метра без плавници. При този вид гмуркане атлетите не използват водолазни бутилки, а разчитат на задържания от самите тях въздух. След като постига целта си, Ай се отказва от чисто спортните постижения. Истината е, че със своите рекорди тя цели да привлече достатъчно внимание и интерес от страна на медии и спонсори, за да се посвети на своята мечта: чрез подводната си арт  фотография да показва, че хармонията между хората и океана е възможна. Когато снима, Ай се спуска на максимум 20 метра. В желанието си да бъде максимално незабележима под водата тя не използва светкавица. Резултата от работата си 39-годишната японка показа в Мадрид на своята първа самостоятелна изложба, озаглавена Naka-Ima (от японски – тук и сега).

В басейна Ай влиза едва на три години. Тя тренира и се състезава упорито в подготовка за младежките олимпийски игри. Две счупвания на ръката обаче я принуждават да се откаже от елитния спорт. Началното си образование завършва в международно училище в Токио. Преминаването й в много по-консервативно средно японско училище се оказва голям шок за нея. “Вече нямаше чужденци в класа ми, средата беше съвсем различна. Почувствах се изгубена, не бях свикнала да възприемам много неща от по-затворената японска култура. Не можех да приема, че ако учителят каже, че ножът е вилица, всички сме длъжни да се съгласим с него“, разказва Ай.

22-годишна тя изпада в дълбока екзистенциална криза. Затваря се в стаята си, рисува и шие, не общува почти с никого. Месец по-късно интуитивно усеща, че трябва да се върне във водата. Дотогава никога не се е занимавала с гмуркане, но се записва на най-евтиния възможен курс и на следващата седмица се озовава в Хондурас. През следващите пет години преподава гмуркане в Мексико. Неин приятел я кани да опита фридайвинга в Тайланд през 2007 г. Поредното свързано с водата откритие променя напълно живота й. Тя твърди, че във фридайвинга открива най-естественото общуване между хората и морския свят. Нейната роля – посланичка на моретата. Оттам нататък тя изцяло се посвещава на тази дисциплина. Освен фотограф днес Ай Футаки е също треньор по свободно гмуркане, лектор и мотиватор. Тя е била и модел в книга и изложба на японския дизайнер Исей Мияке. Ай Футаки е посланик и на кампанията Ocean Commitment de Blancpain – марката, създала първия часовник за водолази.

Преди няколко години в Япония една от най-известните испански фотографки Исабел Муньос търси гмуркачка, която да й послужи за модел на богинята Аматерасу, повелителка на слънцето и светлината. Когато се запознава с Ай Футаки, испанката е изумена, че Ай говори много добър испански език. Научава го, докато следва режисура в Куба и след това в Мексико. Двете се сприятеляват и Исабел кани Ай да усъвършенства фотографската си техника в нейното студио в Мадрид.

Ай се снима и като подводен модел. В една от най-известните си снимки е хванала крокодил за предния крак. За да стигнат до този резултат, с фотографа Фабрис Дуденхофер се гмуркат и излизат на повърхността много пъти в продължение на повече от два часа. “Необходимо ми беше време, за да създам връзка с крокодила. Първо го докоснах по опашката, направих му лек масаж, за да видя дали ще ми позволи нещо повече. Винаги влизам под водата с уважение. Когато някое животно направи странно движение или усетя, че е неспокойно, оставям го на мира и си тръгвам“, споделя Ай.

„Шумът и мехурчетата от водолазните бутилки не са част от подводната среда. Така че единственият начин да отида на гости на животните по естествен начин е фридайвингът. Преди да се родим, ние, хората, живеем в „морето“ – в утробата на майката. Ние сме единствените земни бозайници, чиято система се адаптира подобно на тази на морските, когато задържим въздух и влезем под водата“, споделя Ай Футаки за DIVA! по скайп от град Камакура, на около час от Токио. Там тя работи върху формата си предимно със „земен треньор, тъй като фридайвингът е 95% подготовка на сухо“.

Spread the love
Публикувано от
Още от Иво Харалампиев

Най-екологичният стол на света

Шезлонгът Nuez Lounge Bio е направен изцяло от рециклирани материали, които от...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.