Аитана Бонмати – „Златната топка” в нежни ръце

Снимка: Getty Images

25-годишната испанска футболистка на върха на женския професионален футбол

Когато на церемонията по връчването на „Златната топка“, организирана от списание „Франс Футбол“ в края на октомври в театър „Шатле“ в Париж, сръбският тенисист Новак Джокович съобщи името на победителката при жените, факторът изненада бе сведен на практика до нула. Не за друго, а защото през сезона 25-годишната испанка Аитана Бонмати беше спечелила вече всичко, което може да бъде спечелено. С националния отбор на Испания тя вдигна Световната купа. С клубния си отбор „Барселона“ спечелиха испанското първенство Ла Лига, Суперкупата на Испания и Шампионската лига. В две от най-престижните състезания Аитана бе обявена за най-добра състезателка за сезона, както и в класацията на УЕФА. Тя наследи съотборничката си от „Барса“ Алексия Путеяс, носителка на „Златната топка“ за 2021 и 2022 г.

Бонмати с екипа на ФК „Барселона“, 2022 г. (Снимка: Alex Caparros – UEFA/UEFA via Getty Images)

„Кой би ми казал като малка, че ще играя на препълнения стадион „Камп Ноу“, каза Аитана в благодарствената си реч, в която преминаваше между френски, испански, каталунски и английски. Родена на 18 януари 1998 г. в Сант Пере де Рибес, градче на 40 километра от Барселона, тя започва да играе футбол шестгодишна, а по-късно е единственото момиче в няколко мъжки отбора. Тогава към прохождащия женски професионален футбол интерес почти не съществува. Аитана обаче не се отклонява от мечтата си.

Напълно наясно с цената на момента и всички вперени в нея прожектори и милионна аудитория, в триминутната си реч новата носителка на „Златната топка“ призова футболистките към отговорност като модели в обществото върху и извън терена: „Трябва да бъдем повече от спортистки и да се борим чрез собствения си пример за един по-мирен и равнопоставен свят!“

Смяна на имената

Именно в борба за равнопоставеност след нейното раждане родителите ѝ, филолози и преподаватели по каталунски език и литература, настояват да обърнат задължителния дотогава ред на вписване на името в регистъра и Аитана да носи първо фамилното име на майка си, а не това на баща си, както е по закон. Появата в телевизионно предаване на майката на Аитана събужда обществен интерес, но не води до желания резултат.

Семейството не се отказва и предприема съдебни действия, докато постигне своята цел. „Нося тази борбеност и издръжливост в кръвта си“, каза Аитана Бонмати на родителите си по време на церемонията в Париж. Успоредно с футбола тя прави магистърски курс по спортен мениджмънт в Института „Йохан Кройф“.

В окото на урагана

Аитана Бонмати се оказа също в епицентъра на грандиозния скандал, развихрил се в испанския и в световния футбол в края на миналото лято. След като Испания спечели световната титла, тогавашният президент на Испанската футболна федерация Луис Рубиалес целуна в устата капитана на отбора Дженифър Ермосо. По-късно тя каза, че целувката не е била по взаимно съгласие. 46-годишният Рубиалес все пак подаде оставка, а след това получи и забрана за всякакви свързани с футбола дейности в срок от три години. От висотата на своите постижения и при огромни коти на народна популярност испанските футболистки успяха да се преборят за подобрени условия от страна на испанската федерация, за които настояват от години.

Що се отнася до Аитана Бонмати, един от сигурните и най-бързи странични ефекти от спечелването на „Златната топка“ е драстично повишеният интерес на марките към нея. Рекламните експерти нямат съмнение, че рекламната ѝ цена вече е скочила. Двойно, тройно или дори повече.

Spread the love
More from Ивайло Харалампиев
Тревожността е породена от собствените ни мисли
Мозъкът е щастлив, когато се чувства защитен и обичан, а мотивацията му...
Read More
0 replies on “Аитана Бонмати – „Златната топка” в нежни ръце”