Алла Георгиева: Жените съзнателно искат да бъдат Барби

Какво е мнението ви за Me too и другите подобни движения в Холивуд?

Me too до голяма степен повлия на рекламата в България – вече има оттегляне от директния сексистки модел от сорта на ритната по задните части жена с маратонка, която трябва да бъде продадена. А в Холивуд всичко е тляло от години. Но не причислявам себе си към радикалните феминистки, които всъщност искат да участват в политиката. Аз съм за либералния феминизъм – да има равенство и хармония в обществото, а не надмощие. Използвам художествения език – в него са възможностите ми и способностите ми. Не бих искала да преминавам границите. Нито пък е редно мъжете да са потискани. Те си носят своята природа и биология, важни са, не бива да бъдат потъпквани и унищожавани. Прекаляването не е добро. Виж, Харви Уайнстийн си заслужава полученото – уважавани от мен жени разказаха какво е правил: държал ги е в подчинение. А Кевин Спейси е прекрасен актьор – да го обвиниш със задна дата за нещо, което не се знае как точно е било, е твърде несправедливо. По принцип равновесието между колеги е сложно, но всеки е наясно с границите. Разбира се, има граници, които някои шефове прекрачват и унищожават нормалната обстановка за работа. Но не липсват нормални шеги и закачки в общуването, важното е да има баланс.

Как се променя жената в България?

Никак не й лесно – особено през последните 30 години. Формално има равни права – гласува и всичко останало. Може да учи каквото пожелае, видими ограничения няма. Но мъжете не дават високи заплати на служителки, които отсъстват заради болни деца или родители. Не им поверяват важни проекти, от които се очакват големите приходи за компанията. Жената след 50 не може да си намери работа в сферата  примерно на туризма и обслужването, освен ако не е хигиенистка. Желателно е да е красива, млада и бездетна. Но пък ако на жените не им харесва да бъдат омъжени, може да живеят самостоятелно – без силно изразено социално порицание, без тормоз. Въпреки че икономическото им оцеляване е сложно.

Вашият съпруг, известният художник Чавдар Георгиев, одобрява ли Музея и страстта, с която събирате артефактите?

О, да, помага ми във всичко. Понякога се мръщи, че го „употребявам“ като физическа сила. Но аз съм умна жена и знам как да използвам мъжа си. Във всяко семейство тези неща са решени – кой какво дава, кой може повече, кой – по-малко. Щом има брак, хората са се разбрали – това е неизреченият договор между тях. Не съм глупава – поемам нещата, които знам, че ще свърша по-добре от Чавдар. Той пък е винаги зад мен още от първите  проекти.  Дори правим взаимни компромиси в общите ни карикатури. Заедно гледаме да е забавно или критично. Невинаги всичко е ясно и лесно. Но се познаваме много добре.   

Spread the love
Written By
More from admin
Агент Соня: любовница, майка, воин, шпионка
Макинтайър твърди, че самата Урсула през дългата си кариера на шпионка не...
Read More
Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *