Алулоза и копайба, умереност и баланс

Както във всичко останало и в храненето има моди и тенденции. Едни продукти изгряват, други залязват, променят се навици в зависимост от начина на живот и социалните условия, да не говорим за силата на рекламата. Кои ще бъдат основните трендове през тази година? Нека видим.

Баланс между визия и вкус

В ерата на Инстаграм основният въпрос вече не е доколко е вкусна и полезна храната, а дали изглежда добре на снимка. Артистично поднесена, пищно украсенa, така че да събере колкото се може повече лайкове. На другия полюс е така наречената функционална храна – простичка, засищаща, полезна и носеща комфорт на стомаха и душата. В повечето случаи обаче тя изглежда като нещо веднъж вече ядено. Тенденцията е да се търси баланс между двете крайности, като визията вече не е на всяка цена.

По-слаб алкохол

Макар пълната трезвеност да е достойна за уважение, умерената консумация на алкохол също има своя чар. Особено когато става дума за напитки като бира и вино, които съдържат витамини, антиоксиданти и други полезни вещества. Да не говорим, че социалният живот малко или много върви ръка за ръка с алкохола. Тенденцията обаче е да се консумират по-слабоалкохолни напитки. Виното е във възход – не само като вкус, но и като лайфстайл. Хипстър поколението пък наложи модата на крафт бирата.

Редуциране вместо елиминиране

Въпреки че все повече хора преминават изцяло на растително хранене, месоядството няма да изчезне. По-скоро постепенно ще се преминава на хранителен режим с повече растителни и по-малко животински продукти – освен всичко друго и като начин за борба с промените в климата. Като цяло понятията „умереност“ и „баланс“ ще са ключови във всяка област.

Сладко+умаминовата вкусова комбинация

Ако не знаете какво е умами, това е така нареченият пети вкус. По-специално – вкусът на мононатриевия глутамат, широко използван в азиатската кухня, който създава в мозъка усещането за „вкусно“ и засилва апетита. Умами храните са по-скоро в солената гама – в тях протеините са разградени до лесно усвоими аминокиселини чрез ферментиране, зреене или топлинна обработка. Тенденцията е да се търсят нови и вълнуващи вкусови комбинации, например ябълков пай със сирене чедър или риба с карамелен сос.

Рожковът се завръща

Основен проблем при веган режима е недостигът на хидроксипролин – аминокиселина, свързана със синтеза на колаген. Решението? Рожковът, който дълго време беше пренебрегван. Освен споменатата аминокиселина  той е богат още на протеини, антиоксиданти, желязо, калций и фибри. Освен това е с ниско съдържание на въглехидрати и естествено сладък вкус. Очаква се все по-масовата му употреба в десерти, печива, сиропи, напитки и дори в заместители на кафето.

Зехтин вместо кокосово масло

През последните две години кокосовото масло се радваше на небивала популярност и се употребяваше по всевъзможни начини. Изглежда обаче, че е на път да бъде изместено от добрия стар зехтин, чиито вкусови качества и ползи за здравето са познати и признати от хилядолетия. Зехтинът има изключително ценни свойства, сред които понижаване на кръвното налягане и превенция срещу невродегенеративни заболявания.

Нахутът – нещо повече от хумус

Нахутът е една от храните, които през новото хилядолетие излязоха извън рамките на екзотичните регионални кухни и започнаха да се консумират масово. Основно под формата на хумус, вкусна и здравословна разядка. Но това не е единственото, което може да се приготви от нахут. Интерес представлява така наречената аквафаба – това е течността, в която е бил накиснат нахутът (или други бобови култури), обикновено в консерва, и която по принцип изхвърляме. Тя съдържа нишесте, протеини и други ценни вещества и може да се използва като заместител на мляко или яйчен белтък, а при разбиване с миксер се превръща в мус. Това качество на аквафабата ѝ осигурява заслужено място във веган сладкарството. Брашното от нахут също става все по-популярно, тъй като не съдържа глутен.

Алулоза – бъдещето на сладкото

Захарта отдавна е нарочена за „бяла отрова“ и от десетилетия търсят нейни заместители. Един от тях е алулозата – слабо познат (засега) подсладител, естествена захар, съдържаща се в смокините, стафидите, кленовия сироп, меласата и житото. Алулозата има с 90% по-малко калории от рафинираната бяла захар и добавя сладост, без да повишава нивата на кръвната захар. Според други проучвания пък води до изгаряне на телесните мазнини и намаляване на теглото. Да ядем сладко и да отслабваме? Добре дошла, алулоза!

Копайба – легалният канабиноид

Маслото от копайба се добива от дървото Copaifera officinalis и е канабиноид – с други думи, притежава лечебните свойства на марихуаната, но без да причинява замайване, халюцинации и параноя. То има силни противовъзпалителни и регенеративни свойства, действа болкоуспокояващо, помага при автоимунни заболявания, предпазва мозъка и дори унищожава бактерията, причиняваща кариес. Освен това е с изключително приятен, почти парфюмен аромат. Очакваме през 2021 г. все повече да се говори за копайбата и ползите от нея.

Spread the love
More from Дона Делова
Weekend за уикенд
„Детски“ беше първата дума, която ми хрумна при запознанството ми с Weekend....
Read More
0 replies on “Алулоза и копайба, умереност и баланс”