Един инспектор и една английска мистерия

The Inspector (DAVID THEWLIS)

Добрата криминална мистерия е балансиран коктейл от няколко важни съставки – харизматичен детектив, заплетено убийство и достатъчен брой заподозрени. Всичко това се миксира грижовно, но бавно и се консумира на малки глътки.

Майстори в жанра, разбира се, са британците. Едни от колосите на криминалната литература са родени именно на студения остров и до днес са доказали, че са ненадминати, стане ли дума за добре ситуирано убийство.

„Посещението на един инспектор“ е именно такава криминална история. Отначало тя се появява като пиеса – изиграна за първи път през 1945 година в Съветския съюз и чак година по-късно в родната си Великобритания. Написана от английския драматург Дж. Б. Пристли, тя е добре и стилно разказана история с изненадващ финал, макар сюжетът й на пръв поглед да не предполага това.

Богатото семейство Бирлинг се събира на приятна вечеря, за да отпразнува годежа на голямата си дъщеря за богат и снажен младеж. Празникът им е прекъснат от посещението на инспектор Гул, който идва, за да ги разпита във вразка със самоубийство на млада жена, бивша работничка във фабриката на господин Бирлинг. То е станало по-рано същия ден. Всичко започва като тривиална английска драма за междукласовите различия и несполуките на по-бедните, но прераства в криминален разказ за живота на една жена и поредицата от несполуки, които я застигат.

„Посещението на един инспектор“ прави фурор, където и да се играе и затова през 1954 година се появява и първата й филмова адаптация. Второто десетиление на новото хилядолетие направи приятно завръщане към класическата криминална драма и затова не е учудващо, че „Посещението на един инспектор“ получава втора, този път телевизионна адаптация. Дейвид Тюлис се намества в удобните обувки на инспектор Гул, а Миранда Ричардсън, Кен Скот, Фин Коул, Клоуи Пири, Кайл Солърс и Софи Ръндъл заемат основните места на шахматното табло, за да изиграят жертвата и неприятното семейство Бирлинг.

„Посещението на един инспектор“ звучи като сюжет, с който вече сте се сблъсквали и заради това, смятате, че бихте познали финала. Дж. Б. Пристли обаче е хитрец и е заложил няколко капана, които поддържат интригата. И тъй като филмът е базиран на пиеса, действието е позиционирано само и единствено в една гостна, където всички заподозрени, притиснати в ъгъла и облечени в неудобни корсети, започват да се обвиняват един друг и да си вадят кирливите ризи, без дори да са помолени.

Човешкият характер, злоба, жалост, страхливост и лошо отношение към онези, които не те засягат и онези, които не познаваш и не са твой проблем, са фундаментални черти, които всеки един от нас носи и които не се променят, независимо колко напредваме като общество. Може би заради това дори и днес, 75 години по-късно „Посещението на един инспектор“ звучи актуално и е любопитно изследване на човека, поставен в лоша и неудобна ситуация.

Ако обичате мистерии и обичате обрати на финала, то това е филм, който нашият екип ви препоръчва горещо. Не само заради Дейвид Тюлис, който е безобразно добър, в каквото и да играе.

„Посещението на един инспектор“ може да бъде гледано у нас по Epic drama от сега чак до Коледа, когато може да го повторите, за да направи зимата по-поносима, а празниците още по-приятни. Защото няма нищо по-добро от една добра мистерия с кофти хора, които на финала си получават заслуженото. Действа ни крайно оптимистично за посрещането на 2021-ва.  

Spread the love
More from Зорница Аспарухова
Седемте смъртни гряха на социалните мрежи
Ако не си го постнал, не се е случило. Ако не си...
Read More
0 replies on “Един инспектор и една английска мистерия”