Доц. Антоанета Гатева: След ковид идват ендокринни проблеми

По какво една жена може да се досети, че е нужно да потърси ендокринолог? Понякога има симптоми, които я карат да посети дерматолог или дори козметик, други я насочват към психолог…

Най-честите причини, които карат жените да посетят ендокринолог, са свързани с повишаване на теглото, менструални нарушения, акне или прекомерно окосмяване. Нерядко такива пациенти са насочвани именно от дерматолози за ендокринна оценка преди започване на терапия или различни процедури. Препоръчително е всяка жена с подобни кожни оплаквания, особено ако има нередовен цикъл, да посети първо ендокринолог, най-малкото защото е възможно лечението, често дълго и скъпо, да се окаже неефективно при наличие на нелекуван хормонален проблем. Някои от медикаментите, които се използват основно за лечение на акне, може да имат и много странични ефекти, а в случай на подлежащо ендокринно заболяване да бъдат ненужни.

Голяма част от пациентките ни, при които установяваме болест на щитовидната жлеза, са насочвани от алерголози или психиатри, при които са попаднали във връзка с неясни обриви или депресивни симптоми. Там преценката кои от тях имат нужда от консултация с ендокринолог е по-трудна, но е желателно в диагностичния подход да бъде включено и изследване на щитовидни хормони.

Необходимо ли е през някакъв период от време човек, дори и без да има някакви здравословни притеснения, да следи нивата на хормоните си?

Масов скрининг за повечето ендокринни заболявания не се препоръчва на този етап, тъй като е икономически неоправдан, предвид сравнително ниската им честота. Желателно е всички хора с наднормено тегло или затлъстяване (индекс на телесна маса (ИТМ)>25 кг/м2 – изчислява се, като се раздели теглото на ръста в см и се повдигне на квадрат), при наличие на поне един рисков фактор (фамилност, заседнал живот, хипертония, дислипидемия и др.) да провеждат редовно скрининг за въглехидратни нарушения с орален глюкозо-толерансен тест или кръвна захар и гликиран хемоглобин поне на 3 години. След 45- годишна възраст това се препоръчва при всички, независимо от наличието на рискови фактори. Желателно е също така бременни жени, особено ако са със затлъстяване, известна инсулинова резистентност или синдром на поликистозните яйчници, да провеждат скрининг за гестационен диабет между 24-та и 28-а седмица от бременността.

Жените след менопаузата по-често са засегнати от заболявания на щитовидната жлеза и остеопороза, така че след спиране на цикъла е удачно провеждане на изследвания в тази насока.

Кога за последен път са били променяни референтни стойности на хормони на база нови изследвания?

Референтните стойности на повечето лабораторни изследвания, особено на хормоналните, се различават поради различия в използваните китове за диагностика и мерните единици, в които се дава резултатът. Тези референтни стойности се изчисляват на базата на изследване на много голям брой здрави индивиди със съответния лабораторен метод. По-важно е да се има предвид, че прицелните стойности на някои хормони зависят и от други фактори, независимо от изписаните в листа за лабораторно изследване референтни стойности. Така например препоръчителните нива на хормоните на щитовидната жлеза са едни при млади и здрави жени, особено при такива, при които предстои бременност, и съвсем различни при по-възрастни жени в менопауза, въпреки че лабораторните референтни стойности са еднакви. Освен това трябва да се има предвид, че нивата на половите хормони при жените много зависят от деня на менструалния цикъл и съответно най-добрият период за изследване е между 2-ри и 5-и ден от началото на цикъла, когато и референтните стойности са най-надеждни.

Spread the love
More from Ваня Шекерова
Билков баланс
“Днес фармакологията успешно атакува човешкия организъм от много страни – най-често ненужно,...
Read More
0 replies on “Доц. Антоанета Гатева: След ковид идват ендокринни проблеми”