Джорджо Армани на 90

Армани
Marc Piasecki/WireImage

Превърнал се в много повече от дизайнер – в институция, икона и интернационална марка за милиарди долари, влиянието на Армани отдавна се разпростира далеч отвъд модния подиум

По този повод предстои специално ревю на модната къща в Ню Йорк на 17 октомври. Откриването на новата им сграда на Медисън Авеню е идеален повод Армани да представи предстоящата си колекция дамски облекла SS25.

А от четвъртък, 11 юли, до петък, 19 юли, можете да посетите безплатна изложба в библиотеката за мода в Милано. Повече от 100 книги, каталози, списания, lookbooks и видеоклипове на Армани от цял свят ще украсят пространствата на библиотеката и ще могат да бъдат разгледани, също и онлайн на уебсайта на Milano Fashion Library.

Централа на библиотеката за мода в Милано
Фотография / Milano Fashion Library

Армани е роден през 1934 г. в Пиаченца, Северна Италия. Ранните си години обаче той посвещава не на модата, а на медицината в университета (както и на казармата, която до 2004-а е задължителна в Италия). След като работи като байър в миланския универсален магазин La Rinascente, той прави първия си пробив през 1964 г., когато е нает от Нино Черути да проектира линия мъжки облекла Hitman.

Една от големите му страсти, останала и до днес, остава стилизирането на витрините
Фотография / Getty Images

Следват няколко години като успешен дизайнер на свободна практика, но през 1975 г. с помощта на тогавашния му бизнес партньор Серджо Галеоти е създадена марката Giorgio Armani. Характерните за Армани деструктурирани сака за мъже и жени изместват традиционните шивашки прийоми и се превръщат в униформа. Мъжете харесват неговите непринудени костюми и приглушената цветова палитра от неутрално бежово и сиво (сетете се за костюмите на Ричард Гиър във филма „Американско жиголо“ (1980).

Актьорът Ричард Гиър показва на дизайнера Джорджо Армани етикета на костюма си
Фотография / Art Streiber / Getty Images

Със София Лорен
Фотография / Getty Images

А дамските му дизайни са неустоими заради андрогинния си стил и модерната си елегантност. Сега марката обхваща шест основни модни линии и се е насочила към производството на спално бельо, шоколадови изделия и дори хотели.

Фотография / Getty Images

През 2019 г. Армани получава награда за изключителни постижения в модата. Дизайнерът е отличена за „изключителния му принос към модната индустрия, за креативността и визията му за непреходен стил и отношение към детайла, вдъхновили толкова много хора в бранша“. Наградата му бе връчена от дългогодишните му музи – Джулия Робъртс и Кейт Бланшет.

Каквото и да се каже за хора от неговия ранг, ще бъде малко. Това, което е оставил зад гърба си, е много повече от тениска с щампираното му име. Тайната му е в инкорпорирането на характерния за италианците стил sprezzatura (елегантна непринуденост – б.ред.), което трансформира начина на мислене и лайфстайла на ред поколения. Армани ще продължи да бъде авторитет с типичната си тиха увереност, като успоредно с това не загърбва и личните си каузи като подкрепата за деца в неравностойно положение и глобалната кампания за борба със СПИН.

Spread the love
More from Ина Иванова
Кендъл Дженър стана творчески директор на FWRD
Photo credit: Glen Luchford / Stylist credit: Carlos Nazario В сряда онлайн...
Read More
0 replies on “Джорджо Армани на 90”