Лудо арт лято на морето

flashsgl

Силно лято се задава по Южното Черноморие през сезон 2024. Врати отвори и обновеният клуб Hacienda Beach. Той привлича местните и гостите на Лозенец с нов интериор и още арт инсталации. Мащабен розов слон, дело на южноамериканския художник Вилем Бота (работил за по-голяма част от касовите продукции на филмовото студио „Ню Бояна“), посреща любителите на нощния живот в черноморското селище.


Третото издание на фестивала „Джазче“ ще се проведе в Лозенец от 21 до 23 юни. Хедлайнери ще бъдат най-известният български контрабасист Димитър Карамфилов, група „Акага“, DJ Namuro и Деси Андонова, първата жена DJ в България, която започва да пуска дръм енд бейз у нас. Основната сцена ще бъде изградена в Park Point, Лозенец. Джаз ще се слуша и на Централния плаж в бар Gipsy, който ще е домакин на музикални сесии в компанията на DJ MR.K.  За първа година фестивала се разширява и ще има своята сцена и в Приморско, а посетителите на курортното градче ги очакват незабравими джаз вечери.

Фестивалът „Арт Поток“ (12-22 юли) се организира за девета поредна година от Hacienda Beach и Община Царево. Тази година форума се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Той ще бъде открит на 12 юли в Историческия музей на Царево с международната изложба „Бързо, но не чак толкова“. В нея ще вземат участие млади и утвърдени творци, а експозицията ще включва творби от всички области на визуалните изкуства. С творби ще се представят художниците Камен Старчев, Валери Чакалов, Васил Колев, Васко Ернст Бърдаров, Лилия Колева-Бърдарова, Емануела Ковач и други.

Тази година по време на „Арт Поток“ 2024 ще има и няколко морски театрални премиери. Откриването на 12 юли ще е с пиесата на Нийл Саймън „Семейство Едисън от 2-ро авеню“, постановка на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“, Плевен с участието на Емануела Шкодрева и Кръстю Лафазанов, режисьор е Антон Угринов. На 13 юли е премиерата на комедията „Молба за напускане“ от Алексей Клас, продуцирана от Кирил Кирилов и „Ажур Пико“ с участието на Руслан Мъйнов, Филип Буков, Петьо Петков-Шайбата, Силвестър Силвестров, Антоан Петров-Анди и Петър Данов. За първи път на морето на 14 юли ще бъде представен и моноспектакъла „Старецът и морето“ (носител на награда „Аскеер“ 2023 за сценография), постановка на Драматичен театър „Н.О.Масалитинов“, Пловдив, с участието на Красимир Ранков. Хитовото представление на Народен театър „Иван Вазов“ – „Богът на касапницата“ от Ясмина Реза ще се играе на 20 юли, режисьор е Антон Угринов, а в главните роли влизат Владимир Карамазов, Юлиан Вергов, Александра Василева и Радена Вълканова. Голямата премиера по време на „Арт Поток“ е предвидена на 19 юли, когато ще се играе „НеТАКТично“ от Юлия Манукян, с участието на Герасим Георгиев-Геро и Симфониета Враца с диригент Левон Манукян. Забавният концерт спектакъл имаше своята премиера през април във Враца. Финалът на фестивала ще бъде поставен на 21 юли с „Боже мой“ от Теа Денолюбова на режисьора Стоян Радев, постановка на Народен театър „Иван Вазов“ с участието на Христо Мутафчиев. Всички представления ще се играят на сцената на местното читалище „Георги Кондолов“, Царево от 21:00ч.

Традиционно по време на „Арт Поток“ ще има и премиери на книги. За първи път на морето ще се проведе своеобразно токшоу по книгата „Истории от ръчния багаж“ с участието на автора Георги Милков, а модератор ще бъде Георги Тошев.  Журналистът и продуцент ще участва на фестивала и с биографичната си книга „Татяна Лолова от А до Я“. Той ще представи и новия си документален филм за актрисата, с което ще се отбележи 90 години от нейното рождение. Край морето се завръща и Иво Сиромахов с новата си книга „Очила и други разкази“.  Премиера по време на фестивала ще има и томчето „Въпреки всичко. Българските писатели в годините на цензурата“ от Кристина Патрашкова, която ще раздава автографи на 14 юли.

За 13-ия парти сезон на Hacienda Beach са поканени над 20 световноизвестни диджейки, които ще гостуват на морето. Лозенец ще се конкурира с дестинации като Миконос, Ибиза, Марбея и Сен Тропе. Сред гостуващите артисти се открояват имената на диджейките Macarena Hoffman, Adassiya, Eli Rojas, Khenya, Milica, Nfrtiti. Това лято край малкия плаж на Лозенец ще пуска и американската сензация DJ Mia Moretti, която ще пристигне в черноморското селище директно от Лос Анджелис.

Тази година продуцентът и собственик на Hacienda Димитър Тодоранов ще се включи като лице и в информационната кампания на Philip Morris Bulgaria #ПромениКартинката. От 2021 г. насам тя споделя фактите и алармира за глобалния проблем със замърсяването на околната среда с неправилно изхвърлени цигарени фасове и цели да провокира към отговорно потребителско поведение. Вече четвърто поредно лято кампанията провокира плажуващите по българското Черноморие с въздействащи визии на 50 български плажа, отправящи посланието за опазване на плажовете, морето и океаните от замърсяване с цигарени филтри. Призовавайки потребителите за отговорност, кампанията напомня, че “След 10 години в моретата може да има повече фасове отколкото риби“.  Чрез подкрепата си за арт проекти и редица арт и културни фестивали в страната, информационната кампания #ПромениКартинката поставя акцент върху ролята на изкуството да провокира отговорно поведение и промяна към по-добро, устойчиво бъдеще. 

____________________________________________
Всички гости на фестивала могат да посетят страницата на кампанията www.promenikartinkata.bg, за да научат повече за тазгодишните инициативи и за това как могат да се включат.

Spread the love
Tags from the story
More from Вида Пиронкова
Viva la Diva!
Най-голямата световна Diva, ненадминатата и до днес – Мария Калас, щеше да...
Read More
0 replies on “Лудо арт лято на морето”