Balenciaga с позиция за войната в Украйна

Balenciaga

През последните две седмици, докато в Милано и Париж дизайнерите показват най-новите си колекции, на другия край на Европа се разгръща пълномащабна война между Русия и Украйна. По този повод брандът, собственост на вторият най-голям моден конгломерат Kering, говори за войната от името на творческия му директор – грузинецът Демна Гвасалия.

Демна Гвасалия през 2017 г. (Getty Images)

„Модата сякаш няма значение за мен,“ казва Гвасалия след ревюто на Balenciaga в неделя. Марката е първата в мейнстрийм модата, която отдава почит на Украйна след инвазията на Русия – трагедия, на която луксозната индустрия не успява да реагира съвсем адекватно.

Докато Ким Кардашиян привлече погледите и фотографите с поредния моден фурор – облечена в черно боди, цялото облепено в жълто тиксо с надпис Balenciaga, най-силно впечатление всъщност прави посланието, което всеки един от гостите на ревюто получава върху стола си – тениска с украинското знаме, каквато си бе наметнал и Франсоа-Анри Пино – изпълнителният директор на Kering, както и картон с три абзаца текст, написани от Демна.

„Войната в Украйна пробуди в мен болка от травма, с която живея от 1993-а насам. Тогава същото се случи с моята родина и се превърнах във вечен бежанец. Вечен, защото това усещане никога не те напуска. Страхът, отчаянието, фактът, че не си нужен никому. Но също така осъзнах какво наистина има значение – най-важните неща като самия живот, човешката любов и състраданието.

Ето защо работата по това ревю през последната седмица бе изключително трудна за мен. Във времена като тези модата губи своята релевантност и правото си да съществува. Модната седмица се усеща като същински абсурд. За момент се почудих дали да не отменим шоуто, по което аз и екипът ми работихме усилено и чакахме с нетърпение. Но това би означавало, че се предаваме пред същото зло, раняващо ме безжалостно вече почти 30 години. Реших, че вече няма да жертвам части от себе си за тази безсмислена, коравосърдечна война на егото.

Това ревю не се нуждае от описание. То е декларация на безстрашността, съпротивата и на победата на любовта и мира.

хх Демна“

Balenciaga есен-зима 2022

Демна е на 12, когато бяга с брат си Гурам от гражданската война в Грузия, в която сепартисти, подкрепяни от Русия, са главните действащи лица.

„Във войната загиват само невинни хора, преживял съм това. И всъщност съм го потискал в себе си в продължение на 30 години, докато не започнах да чета новините миналата седмица,“ разказва той пред Vogue. „И това бързо възвърна цялата болка, която не съм се опитвал да лекувам. Посланието винаги е любов, каквото и да правим. И модата трябва да приеме това, поне като заеме позиция по темата.“

Ревюто започва със стихотворение на украински, прочетено от него. Превод не бе предоставен – целта е то да достигне само до тези, които наистина имат нужда да го чуят.

(ревюто започва от 12-тата минута)

В Париж миналата седмица много дизайнери апелираха за мир, стартираха дарителски кампании и се включиха в протести. Но никой не зае толкова лична позиция като Демна. Конгломератът Kering, наред с Nike, Zara, Chanel, Hermès, Prada и LVMH съобщиха, че затварят магазините си в Русия, макар някои от тях не нарекоха войната с истинското ѝ име.

Spread the love
More from Ина Иванова
Кендъл Дженър стана творчески директор на FWRD
Photo credit: Glen Luchford / Stylist credit: Carlos Nazario В сряда онлайн...
Read More
0 replies on “Balenciaga с позиция за войната в Украйна”