В месарницата Macelleria Davide Balestri Давиде Балестри и съпругата му Федерика прилагат предавани от поколения умения в месарството. Най-екзотичният им продукт несъмнено е саламът с череши. Към едро нарязано свинско месо от плешка (60%) и свинско шкембе (40%) се добавят череши в алкохол (тъй като не съдържат консерванти и не променят вкуса) и местния черешов ликьор Festa. Черешите и ликьорът заместват виното, което по традициясе добавяло в салама. След като се напълни, саламът се задушава и овкусява поне месец, след което е готов за ядене. Резултатът: салам с красив рубиненочервен цвят, в който не се виждат цели череши, но се усеща лек послевкус на ликьор.
Черешите също са местна гордост. Всъщност през юни в Лари се провежда Фестивалът на черешата, тази година за 64-ти път. В региона от векове се отглеждат 19 местни сорта, някои от които застрашени от изчезване. Производителят с най-добри органолептични качества на своите плодове получава наградата „Златна череша“.
Bottega di Canfreo е и магазин, и малък ресторант, и „пространство за местни вкусове“. Висококачествените гастрономически продукти, използвани и в кухнята, идват предимно от пизанските хълмове или директно от Лари. Затова всеки ден менюто се съставя на базата на наличните продукти. Съседната врата отвежда към някога типична пещера за съхраняване на сирена. Днес зрелищно наредените по рафтовете пити са произведени специално за магазина по традиционни методи от семейство Busti с марката Tre Latti Lari. Произвежда се от три млека и зеленчуково сирище, извлечено от цвета на магарешкия трън. След първоначално зреене от поне 60 дни в хладилните камери на мандрата сиренето се пренася в античната туфова пещера за още най-малко 90 дни. Там лежи върху дървени и сламени подложки при естествена и невинаги постоянна температура и влажност.
„Нашата цел е да ви накараме да почувствате топлината и ароматите на дома: пътешествие из тосканските вкусове, да откриете древни кулинарни традиции, предавани от поколения“, казват от Bottega di Canfreo. А от ястията на шеф-готвач Симонета избираме три вида паста: Cacio e Pepe (сирене и черен пипер): спагети Martelli с пекорино (овче сирене) 3 Latti Lari и прясно смлян в хаванчечерен пипер. La Valcella: макарони с рагу от кайма. Il Tafferuglio: макарони Martelli със съвсем леко запържени прясно нарязани домати, пекорино 3 Latti Lari и смес от пикантни ароматни билки.
Монтепизано
На двадесет километра от Пиза стопанството Il Frantoio di Vicopisano е известно най-вече със своя зехтин от три хиляди дървета от сорт франтойо. Маслините се берат ръчно, никога не влизат в контакт със земята и се пресоват в маслобойната в рамките на няколко часа. За ароматизираните варианти limonolio (с лимон), peperolio (с чили пипер), ramerolio (с розмарин), basilolio (с босилек), agliolio (с чесън) съответните продукти се добавят още при студеното пресоване на маслините. Фермата притежава обширна зеленчукова, както и овощна градина с праскови, круши и киви. В големия кокошарник сред маслиновите горички пилетата са максимално „свободни”. Тук предлагат и три апартамента за селски туризъм с „потапяне“ сред природата и в живота на стопанството.

На пет километра на север от Пиза Locanda Sant´Agata е и бутиков хотел, и гурме ресторант, управлявани от Лука Микелети и неговия син Никола. Най-доброто през всеки сезон попада в четирите сезонни менюта благодарение на пряката връзка с местните производители: месо Кианина, дива свиня и елен лопатар от Сан Росоре, биоагнешко от Coltano, яйца Nodica от свободно отглеждани кокошки. Уловът е свеж за деня и идва от Тиренско море. Избата е едно от семейните бижута: местни и биодинамични вина, международни етикети и пенливи вина, крафт бири. Сред ястията – тарталета от елда с органична рикота и редукция на ягоди, зелено бутер тесто панцерото, пълнено с ракообразни и мекотели и поднесено с жулиен от сепия, чери домати и босилек; дива свиня и елен лопатар от Сан Росоре.
Бутиковият „хан“ предлага девет апартамента по средата между очарованието на старата тосканска ферма и модерния дизайн. За фон – пизанският пейзаж от редуващи се маслинови дървета и лозя, които се простират до края на хоризонта и се сливат със силуета на хълмовете.
Последната ни спирка за десерта е в град Понтедера на 20 км от Пиза. В сладкарница Chocolatl избират най-добрите съставки и ги превръщат в богато разнообразие от блокчета, пасти, бисквити, кремини и пралина от всички видове, от по-деликатни до по-решителни вкусове и смели комбинации.