Бюти азбука: Н – ниацинамид

Макар и нетолкова популярна като витамин С, съставката претендира за статуса на рок звезда. Сухота, чувствителност, бръчки, петна, акне… Ниацинамидът нормализира състоянието на кожата при всяка ситуация

Всички обичаме сензациите, но често те се оказват еднодневки. Повечето от „скоростните“ открития не преминават изпитанието на времето и след силната премиера потъват в забрава. Очакванията оправдава ниацинамидът (на етикетите на продуктите може да го срещнете като никотинамид), форма на витамин В3 или РР. Инициалите (разшифроват се като pellagra preventive) намекват за способността му да лекува пелагра, заболяване в резултат на продължително непълноценно хранене, но това е друга тема. Макар че попада в радара на бюти индустрията неотдавна, ниацинамидът е изследван надлъж и нашир. Причината е, че забавянето на синтеза му ускорява стареенето. И да, колкото и риба да ядете, почти невъзможно е с храната да получите необходимото количество.

Универсален войник 

Нарастващата популярност на ниацинамида е на път да унищожи мита за универсалността на съставките. До голяма степен стареенето е свързано с влошаване състоянието на капилярните стени. Възстановяването на микроциркулацията, а оттук и елиминирането на токсини и увредени протеини активира дейността на фибробластите, отговорни за синтеза на колаген и еластин. Ниацинамидът стимулира още клетъчната регенерация и обновяването на кератиноцитите. Освен това стабилизира епидермалната бариера: намалява загубата на вода и увеличава нивото на хидратация в роговия слой. Антиоксидантният му ефект пък предпазва кожата от фотостареене, а противовъзпалителният неутрализира зачервяванията. Резултатите при лечение на постакне и пъпки са идентични с терапиите с антибиотик. Но с това положителните свойства не се изчерпват. Блокирайки преместването на пигмента от меланоцитите към горните слоеве на кожата, витамин В3 е ефикасен при мелазма и хиперпигментация. Впечатляващо, нали!

Окей, док!

Според единодушното мнение на експертите ниацинамидът наистина работи. Нанесена на кожата, съставката частично компенсира вътрешния дефицит. Доказано е, че подобрява подхранващия ефект на хидратантите, така че повърхността на кожата да устои на загубата на влага.

Витаминът се понася добре от чувствителната кожа, склонна към розацея, поради противовъзпалителните си свойства. Друг важен нюанс е концентрацията. При 5% разглаждането на микрорелефа на кожата е видимо 1-2 месеца след редовна употреба. Предотвратяване последствията от UV щетите също изисква подобна концентрация. Ако целите укрепване на хидролипидния слой или борба със сухотата, дехидратацията и розацеята, са достатъчни 2-3%. Дозата се препоръчва и след травматични пилинги и лазерни шлифовки. Всеки дерматолог ще потвърди, че съставката с многото имена на практика няма противопоказания. Концентрацията до 5% не предизвиква раздразване – нито моментално, нито в резултат на кумулативно действие. Причината за флъш ефекта е съвсем друга, но за нея малко по-късно. 

Проверено, работи

Въпреки фантастичния широк спектър на действие на ниацинамида (трудно е да се намери проблем, при който би бил неподходящ) той не е иновация. Марките, които твърдят обратното, хитруват. Просто добре познатият витамин В3 е във водоразтворима форма с цел по-дълбоко проникване в епидермиса. Първи го популяризират красивите умове в Южна Корея. В което няма нищо чудно. Там порцелановата кожа е издигната в култ. Може ли почистващ продукт да направи нещо повече от премахване на грим и замърсявания? Оказва се, да. Във Foaming Cleanser на CeraVe витамин В3 контролира синтеза на себум. В Intensive Hydrating Youth Solution на Dr Renaud пък подобрява качеството на кожната бариера, стимулирайки синтеза на серамиди. Застъпвайки тезата за връзката между раздразненията и дефицита на витамина, La Roche-Posay набляга на успокояващия му ефект. Комплексът Aquagenium (ниацинамид и екстракт от семена на ябълка) в Hydrabio Serum на Bioderma възстановява хидратацията по естествен път. Магическото действие на Cocktail d’Actifs Regenerants на Biologique Recherche е обяснимо. Подпомагайки освобождаването на енергия и подобрявайки бариерната функция на кожата, витамин В3 стимулира синтеза на колаген и я предпазва от UV лъчите.  

(Не)сходство в характерите

Сигурни сме, че понякога ровите в Google, изучавате снимки и намирате (разбира се според постовете в Instagram) „най-ефективното средство с максимална концентрация на активни съставки, което ще направи кожата перфектна”. Всичко би било наред, ако не съществуваше риск да се обзаведете с червено „недоразумение”. Работата е в евентуалната несъвместимост на съставките, която може да сведе ефекта им до нула. Както и да го усили, провокирайки възпаление. Ниацинамидът не се разгражда на слънчева светлина и не прави кожата по-чувствителна към UV лъчите. По принцип е стабилен, но при липса на кисела среда. В нея витамин В3 се разпада на амоняк и ниацин. Именно последният е виновен за флъш ефекта. Макар червенината от прилива на кръв да е временна и безобидна, кой ще чака да изчезне? Ако се чудите дали се допуска комбиниране на ниацинамид и алфа- и бетахидрокси киселини, бъдете сигурни – определено да. Както го направи Biologique Recherche в лосиона P50. Всичко е въпрос на концентрация. Друг остарял бюти сценарий е невъзможното му използване с витамин С във формата на аскорбинова киселина. Повечето продукти обаче включват различни, по-стабилни форми на последната. Което е добра новина. И двете съставки са много ефективни за намаляване на хиперпигментацията. Сам по себе си витамин В3 успокоява, което го прави сговорчив към ретиноидите. Приятелски отношения демонстрира и към пептидите, пробиотиците и хиалуроновата киселина.

Spread the love
Tags from the story
More from Свобода Сидерова
Формата има значение
Ако вече сте преминали през етапа на отричане на твърдия шампоан, време...
Read More
0 replies on “Бюти азбука: Н – ниацинамид”