Бетани Върнън и култът към удоволствието

Дръзка. Провокативна. Вдъхновяваща. Рушаща табута. С две думи – истинска дива. Тя е Бетани Върнън – сексуален антрополог, писател и дизайнер на еротични бижута.

С порцеланова кожа, дълга огненочервена коса и впечатляващ личен стил – комбинация между готик и ретро, Бетани няма как да остане незабелязана. Тя има осанка на богиня, фаталната визия на звезда от златните години на Холвуд и мистериозното излъчване на фигура от Таро.

Родена в САЩ, но живееща в Париж, Бетани Върнън  посвещава живота и работата си на това, което нарича своя мисия – насърчава жените и мъжете да се наслаждават на секса без срам и фалшиви задръжки. Тя разчупва стереотипите и излиза извън рамките на „традиционната“ сексуалност, заигравайки се с неща, които доскоро биха били определяни като извратени, включително фетишизъм и садо-мазохистични практики.

„Страхотният секс няма нищо общо с реалността“, казва Бетани, и това не са само празни приказки. За нея сексът е много повече от епидермален контакт, първичен инстинкт и задоволяване на физиологична потребност. Той е игра, изкуство, спектакъл, философия, изследване на собствените граници, метод за себепознание.

Сакралният секс

Тази съвременна жрица разкрива връзката между чувственост и духовност и възражда древното  вярване в сакралността на самия акт. „Сексуалната енергия е трансцендентална. Тя винаги е била свещена, а сексуалната церемония е начин за комуникация с божественото начало“, казва Върнън. Затова и заглавието на книгата й The Boudoir Bible звучи като закачка с модерното пуританство.

В исторически план налагането на религиозния брак води със себе си и бремето на моногамията. Въпреки всичко Бетани вярва, че този вид връзка може да бъде устойчива, ако се полагат достатъчно усилия и от двамата партньори. За да се избегне скуката, тя съветва: “Не позволявайте на сетивата си да се отегчат. Научавайте непрекъснато нови неща. Изграждайте отношения, които да продължават да се развиват. Бракът е съгласие между двама души да правят любов само един с друг и смятам, че това е възможно. Просто бъдете креативни и поддържайте силна сексуална връзка помежду си. Изпробвайте нови трикове. Няма нужда да търсите навън, ако сте щастливи вкъщи.“

“Сексът не е само физически акт, нещо, което правим в края на деня. Сексуалността дава отражение върху всички аспекти на живота. Ако сте нещастни в личния си живот или имате сексуална връзка, която не ви носи радост, по един или друг начин това се излъчва в ежедневието ви. Когато решите сексуалните си проблеми, независимо колко трудно може да е това, толкова други неща в живота ви ще се подредят“, допълва тя.

Библията на удоволствието

The Boudoir Bible излиза през 2013 г. и увенчава 25 години на търсения, изследвания и наблюдения върху човешката сексуалност. В книгата Бетани разкрива тайните на сексуалната церемония и преобръща представите за забранено и позволено, за перверзия и фетиш, включвайки практики, които доскоро са били смятани за немислими – връзване, ограничаване на сетивата (зрение и слух), еротично бичуване, стимулиране на пренебрегвани ерогенни зони, ролеви игри и сексиграчки. Книгата е комбинация от практически съвети и философски текст за различните аспекти на сексуалността и според Бетани трябва да бъде повече източник на вдъхновение, отколкото наръчник, тъй като в секса не трябва да има догми и правила. Красивите илюстрации на Франсоа Берто, познат от кампаниите на Прада, превръщат тази съвременна библия на удоволствието в произведение на еротичното изкуство.

Spread the love
Публикувано от
Още от Дона Делова

Да се видим в квАРТала

Преди 3 или 4 години за първи път попаднах в стария еврейски...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ