Били Айлиш на 19 в 5 песни

Когато си тийнейджър, но вече имаш 5 награди Грами и си в списъка с най-влиятелните имена на музикалния бизнес, това значи много. Значи труд, талант и разбира се, щедра доза късмет. А Били Айлиш може да се похвали, че има и от трите в изобилие.

Днес певицата става на 19 – родена е на 18 декември 2001 и е типичен представител на своето поколение – амбициозна, но не за трупане на пари и вещи, а на последователи. Откровена, мрачна в мислите и текстовете си, напук на шантавите цветове в косата, Били има шанса да се роди в правилното време и на правилното място, за да изяви отрано своите способности. Късмет е и доста преобразената музикална среда, в която благодарение на шантави хрумвания на Майли Сайръс, Риана, Лейди Гага и Лана Дел Рей всеки творец може да си позволи да излезе от клишето за поп изпълнител – секси форми и сладки текстчета. Днес представяме историята на успеха й и нейни песни, които особено харесваме.

When We Fall Asleep, Where Do We Go?

Дебютният албум на Айлиш излиза в началото на 2018 г. Още преди това се показва като доста противоречива като образ и дава заявка, че няма да играе по правилата на тийн идолите, които публиката познава.

Песните на Били са леко депресивни и едновременно с това тирични, дори саркастични. Тя с лекота смесва различни стилове – поп, денс, трап, индъстриъл, дори джаз.

Песента й Bored е включена в първия сезон на изключително успешния тийн сериал на Netflix – 13 Reasons Why, а през август пуска любимия на критицит миниалбум Don’t Smile at Me.

През 2019-а идва When We All Fall Asleep, Where Do We Go?, а представянето й на Coachella е триумф. Дебютният й албум чупи няколко рекорда за седмица.12 от 13-те песни в него влизат в Billboard Hot 100. Нещо, което не се е случвало на женски глас до момента, а продажбите на албума й запървата седмица са на второ място след тези на Ариана Гранде.

Така е, когато не се ходи на училище

Не е тайна, че Били Айлиш пише музиката си сама или заедно с брат си ФиниъсО’Конъл, с 4 години по-голям от нея. Родителите на Финиъс и Били, чието пълно име е Били Айлиш Пайрът Байърд О’Конъл, са част от ентъртеймънт индустрията. Били и Финиъс не са ходили на училище, а са се обучавали вкъщи.

В интервю за подкаст ана VOX брат й казва, че той и сестра му са аутсайдери и че процесът им на правене на музика е доста прост – те имат постоянна и непосредствена връзка, могат да си говорят по всяко време, без да се съобразяват с външен продуцент.

„Слушаме всички жанрове, нова музика, стара музика и после преработваме всичко това до наша си музикална субстанция“. Те не имитират индивидуално звучене или групи, а имат собствена алхмия. Но, разбира се, голямат азвезда в тази семейна двойка остава младата Били. Критиците са единодушни, че едно от най-атрактивните неща в звученето на Айлиш е нейният глас.

В някои песни тя пее с приглушен шепот, което ги прави да звучат като тийнейджърска изповед. И според брат й музиката се записва така, че да подчертава гласа на Били.

Отличителни белези

Били Айлиш почти не ползва Facebook и Twitter, които за хората на новото хилядолетие са остарели и тромави платформи. Нейното поколение е в Instagram. С над 72 млн. последователи акаунтът й е притегателен за най-скъпите марки като Louis Vuitton, Prada, YSL. Стилът на Били също е интересен. Отношението й към модата е като към музиката. Тя ходи oблечена с широки дрехи, суитшърти и размъкнати долнища, по които логата на най-скъпите брандове се сменят.

Заедно с японеца Такаши Мураками – един от най-известните съвременни артисти, създават своя линия дрехи, вдъхновени от музикално видео, което също е правено с Мураками.

Косата й е в различни нюанси на синьо, черно и неоновозелено. Нейна запазена марка е отегченият поглед – нещо като антипод на добрите момичета, на секси нимфетките или на селфито, доминиращо в социалната мрежа.

Spread the love
Tags from the story
,
More from Зорница Аспарухова
„Домът на дракона“ през погледа на британеца Фабиен Франкъл
В Амстердам през август е топло. По-топло, отколкото някой може да си...
Read More
0 replies on “Били Айлиш на 19 в 5 песни”